Vágólapra másolva!
Bozsik Péter szövetségi kapitány az Új-Zéland elleni barátságos mérkőzésen 2-0-s győzelemmel mutatkozott be a magyar labdarúgó-válogatott élén.

Barátságos mérkőzés:
Magyarország - Új-Zéland 2-0 (0-0)
Szusza Ferenc-stadion, 3000 néző
v.: Hrinak (szlovák)
Magyarország: Király - Fehér Cs., Sebők V., Pető Z. (Vanczák, 79.), Lőw - Tóth B. (Polonkai, 75.), Dárdai, Molnár B. - Gera, Szabics (Rajczi, 82.), Huszti (Torghelle, 86.)
Új-Zéland: Moss - Hickey (Smith, 34.), Hay, Old, Wilson (Bunce, 85.)- Vicelich, Brown (De Gregorio, 60.), Christie, Bertos - Bouckenooghe, Killen (Brockie, 68.)
gól: Huszti (48.), Szabics (80.)
sárga lap: Sebők (23.), Pető (37.), illetve Wilson (25.)

A mérkőzés képei

A szövetségi kapitány és segítője, Détári Lajos az őszi Eb-selejtezőkre keresi a legjobb csapatot, amelyet elmondásuk szerint elsősorban a tapasztaltabb futballistákra alapoznának. Ezt az elgondolást tükrözte a szerda esti összeállítás is, amelyben ismét helyet kapott a Lothar Matthäus által mellőzött Sebők Vilmos, Dárdai Pál, Pető Zoltán, Lőw Zsolt és Fehér Csaba is.

Az sikeres, önbizalomnövelő bemutatkozáshoz Új-Zéland minden tekintetben megfelelő parternek tűnt, a szigetország válogatottja jelenleg 118. a FIFA világranglistáján, azaz 42 hellyel van a magyar csapat mögött, a vendégek ráadásul igen kimerítő, 40 órás repülőút érkeztek meg Magyarországra vasárnap éjfélkor.

Az újpesti barátságos találkozó az új kapitány debütálása mellett mindkét válogatottnak felkészülésül is szolgált egy komoly erőpróbára, a mieinknek ugyanis hat nap múlva Angliával kell idegenben megküzdeniük, Új-Zéland pedig többek között Brazília ellen is pályára lép a közeljövőben.

A mérkőzés előtt a hadvezérek visszafogottan latolgatták az esélyekert: Bozsik Péter csupán a győzelembe vetett reményét hangsúlyozta, ám annak mértékét illetően nem bocsátkozott jóslatokba, Ricki Herbert szakvezető pedig leginkább esélytelenek nyugalmára bazírozott az várakozása szerint új kapitányával kettőzött erőbedobással játszó magyarok ellen.

Első félidő

Vélhetően a szakadó esőnek betudhatóan mindössze 3000 szurkoló foglalt helyet a lelátókon, a többnyire diákokból álló drukkerek viszont rendkívül lelkesen buzdították a kezdés előtt a nemzeti együttes játékosait. A kevés néző és az inkább új-zélandi monszun mellett nem segítettek a rendezők sem a hazai pálya előnyében: a karácsonyi énekre hasonlító vendéghimnusz meghallgatása után a magyar Himnuszt sikerült lekeverni....

A kezdő sípszó után nem sokkal aztán majdnem elromlott a hangulat, alig telt el két perc, és kis híján hátrányba került válogatottunk. Bertos hámozta át magát Sebőkön, jobb sarokra küldött lövését Király bravúrral ütötte ki. Négy perc múlva ismét kellemetlen pillanatokat okoztak a vendégek, Bouckenooghe jobb oldali beadása készületlenül érte a magyar védelmet, ám szerencsére elszállt a kapu előtt, a másik oldalon érkező Bertos éles szögből leadott lövése pedig azért vált veszélyessé, mert kicsúszott a labda Király kezéből.

Az új-zélandi kapusnak először a 8. percben adtunk munkát, Szabics a tizenhatoson belülről, ám kicsit kisodródott helyzetből célozhatott, majd nem sokra rá Tóth Balázs távolról is letesztelte Mosst.

Az idő haladtával a magyar csapat átvette a játék irányítását, a vendégek azonban egyáltalán nem tűntek megilletődöttnek, keményen védekeztek, és egy-két sárga lapot érő belépőért sem mentek a szomszédba. A 23. percben Huszti beadásába Brown kapusokat megszégyenítő vetődéssel kapott bele a büntetőterületen belül, mindez azonban elkerülte a játékvezető figyelmét, így elmaradt a tizenegyes. A 31. percben Gera 16 méteres próbálkozása szállt el a jobb felső sarok mellett.

Mezőnyfölényünk egyre nőtt, gólhelyzetekben azonban ez nem igazán mutatkozott meg, a közönség pedig az "ébresztő" skandálásával és szórványos füttyszóval fejezte ki hiányérzetét. A játékrész lefújásakor mindenesetre a legnagyobb pozitívumként azt mondhattuk el, hogy van még hátra 45 perc...

Második félidő

Ami pedig a lehető legjobban, azaz magyar góllal kezdődött: Szabics szerzett labdát a vendégtérfélen, Huszti elé tálalt, a balszélső pedig a jobbösszekötő helyéről jobbal a kimozduló Moss mellett a jobb alsó sarokban pörgetett (1-0).

Ezek után igencsak demoralizáló lett volna egy gyors új-zélandi válasz, márpedig elég közel voltunk hozzá, hogy megtapasztaljuk ezt az élményt: Brown becsúszva szerelte Dárdait, egyszersmind kiugratta Bertost, aki teljesen tisztán vezethette rá a labdát Királyra, az Arsenal által megkörnyékezett kapus azonban hárította a füle mellett értékesíteni kívánt ziccert.

Jóval nyíltabb lett a meccs, mint volt az első félidőben, az 55. percben Huszti beadását Moss ujjheggyel szedte le Gera fejéről, az 58.-ban pedig Fehér centerezett ügyesen, de a középen berobbanó Szabics nem tudta kapura irányítani a labdát.

Ezután Tóth Balázs momentumai következtek, a középpályás először Gera és Fehér szép akcióját fejezte be egy lapos lövéssel, majd pár percre rá Huszti szöglete után kapásból tüzelt, Moss azonban mindkét esetben megóvta kapuját a góltól.

A 73. percben meglepő módon Huszti passzából Sebők nyargalt kapura egy kontratámadás keretében, a tizenhatos vonalánál azonban megbotlott, s utolérték őt az új-zélandiak.

Három perc múlva Sebőköt ötméteres körzetben már senki sem zavarta, hiszen Huszti elgáncsolása nyomán tizenegyeshez jutott a válogatott, a középhátvédnek azonban ezúttal sem sikerült góllal ünnepelnie visszatérését, jobb sarkot célzó lövését kivédte Moss.

Szegény Sebőköt még az ág is húzta, egy perccel a kihagyott büntető után akaratlanul is meggátolta Husztit egy esetleges gólszerzésben, Lőw beadása ugyanis tisztán találta volna Metz játékosát, a zalaegerszegi azonban szintén megérkezett a labdára, így Huszti csak ütemet vesztve tudott kapura fordulni. A lövésbe belevetődött egy védő, a kipattanót Dárdai távolról szép mozdulattal és majdnem pontosan ollózta kapura.

A kihagyott helyzetek ellenére egyre tetszetősebben játszott Bozsik Péter csapata, amely a 80. percben grundfocit idéző góllal növelte előnyét: Gera remekül passzolt a büntetőterületre betörő Fehérhez, aki már maga is gólt szerezhetett volna, ő azonban visszagurította a labdát Szabicshoz, a Köln csatárának pedig már csak az üresen maradt kapuba kellett belsőznie (2-0).

Az utolsó magyar helyzetet Huszti szöglete után Vanczák fejelte kevéssel a keresztléc fölé, a mérkőzés pedig az első félidei kritikus hangok után hálás "szép volt fiúk" kiáltások kíséretében fejeződött be.