Vágólapra másolva!

Beállt, de nem kapott labdát a klubelnök

A futballklubok tulajdonosai köztudottan sokat engedhetnek meg maguknak: többségük nemcsak a díszpáholyból szurkol együttesének, hanem szívesen belátogat az öltözőbe, beszélget a focistákkal, és az sem ritka esett, hogy megpróbál beleszólni az edző munkájába, és ötletet ad az összeállítást illetően.

Néhány éve az angol Doncaster Rovers elnöke azonban minden korábbi elképzelést felülmúlt azzal, hogy nemcsak regisztráltatta magát játékosként, hanem a bajnokság utolsó fordulójában pályára is lépett, amivel az angol labdarúgás történetének legidősebb focistája lett, aki valaha is szerepelt egy profi klubban.

A Doncaster Rovers éveken keresztül az angol harmadik és negyedik vonal között ingázott, míg aztán 1998-ban a negyedosztálytól is búcsúzott, és a legmagasabb szintű amatőrbajnokságba, a Conference-be esett vissza. Az angol rendszernek megfelelően a Conference második, harmadik, negyedik és ötödik helyezettje osztályozón dönti el, hogy ki juthat fel, és a klub már hetekkel a bajnokság vége előtt bebiztosította a helyét a rájátszásban. Akkor jött el a tulajdonos, John Ryan ideje, aki pár éve vásárolta meg az együttest.

A milliomos üzletember a márciusi átigazolási határidő előtt regisztráltatta magát a klub játékosaként, és az utolsó fordulóban, a Hereford United elleni találkozón nemcsak hogy leült a kispadra, hanem pályára is lépett. A csapat mestere, Dave Penny az utolsó percekre cserélte be, amikor a Doncaster 4-2-re vezetett. Ryan pontosan akkor állt be, amikor a tartalék játékvezető felmutatta a háromperces hosszabbítást jelző táblát, és bár nem ért labdához, saját elmondása szerint "futott egy jót".

Ezzel mindenesetre beírta magát az angol labdarúgás históriáskönyvébe, hiszen ilyen idősen még soha senki nem szerepelt Angliában bajnoki mérkőzésen. Az előző rekordot Neil McBain tartotta, aki 1947-ben a New Brighton edzőjeként volt kénytelen beszállni, mivel olyan sérüléshullám sújtotta csapatát, hogy elfogytak a játékosai. Ő 52 éves és négy hónapos volt, Ryan viszont 52 évesen és 11 hónaposan lépett pályára.