Vágólapra másolva!
Garami József szerint az agárdi futballakadémiához hasonló utánpótlás-nevelő központokra lenne szükség minden megyében ahhoz, hogy ne kallódjanak el a tehetségek, mert talán ők segíthetnek a sanyarú jelenű magyar labdarúgáson.

Az MTK vezetőedzője minderről a hazai sportújságírók hagyományos évi országos tanácskozásán beszélt Tápiószentmártonban. Az NB I-ben jelenleg második helyen álló kék-fehérek szakvezetője több olyan fiatalt is beépített már csapatába - s a jövőben is ezt az utat kívánja járni -, aki az MTK agárdi akadémiáján sajátította el focitudása alapjait.

A hétfői fórumon jelen volt a Sándor Károly nevét viselő futballiskola vezetője, Tamási Zsolt, az MTK utánpótlás-igazgatója is, aki úgy vélte, hogy az egyre jobb játékoskiválasztással "kezdjük utolérni Európát, s például a 89-es korosztállyal már az európai középmezőnyt tudjuk célba venni".

A hátország erősítésének gondolatát pártolta a harmadik vendég, Gellei Imre is, aki Garami Józsefhez hasonlóan volt már a felnőttválogatott szövetségi kapitánya, jelenleg pedig a másodosztályba száműzött Ferencváros vezetőedzője. Hozzátette, hogy az FTC-nél is kitűnő utánpótlás-nevelés folyik, bár az is tény, hogy a fiatalítást csapatánál részben a kényszer szülte, hiszen a megfelelő működési feltételek hiányában gondokkal küzdő zöld-fehér klubtól mintegy fél tucat játékost kényszerűségből kellett elengedni.

Másfelől ugyanakkor sajátos missziót is teljesít az NB II-be visszaminősített Fradi, hiszen bajnokijait az ország legkülönbözőbb pontjain játszva népszerűsítheti a klubot, s készül e különös helyzetben vissza az élvonalba.

A bajokat sorra véve a tanácskozáson elhangzott, hogy a magyar labdarúgás azért is tart ott, ahol tart, mert megszűntek a "grundok", ezzel a gyakorlási lehetőség egyre szűkül, futballpályákat zártak és zárnak be, a labdarúgás társadalmi megítélése nagyon rossz, a szülők jobbára örülnek, ha a gyerek más sportágat választ. A megoldást, az előrelépést mégis a gyerekek, a futballt választó tehetségek és az ő sikeres kiválasztásuk, menedzselésük, szakmai, fizikai, mentális nevelésük jelentheti, például az említett futballakadémiák révén, még akkor is, ha maga Garami mester fogalmazott úgy, hogy "nagyon nehéz a helyzet, gyors kivezető utat nem látok".

* * *

A javarészt Szekeres István elnök címére érkezett bírálatok nyomán és hosszas vitát követően felajánlotta lemondását a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöksége, amelyet elfogadott a tagság hétfő este a tápiószentmártoni országos tanácskozáson. Az elnökség ügyvivő testületként viszi tovább az ügyeket a január 13-ára kitűzött választó közgyűlésig. A hétfői fórumon négy elnökségi tag külön is bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond testületi tagságáról. A tanácskozás zárásaként a sportújságírók elfogadták az elnökség és a többi testület beszámolóját.