Vágólapra másolva!
A Bundesliga jelenlegi szezonjában az első edzőcsere a Hannover '96-nál történt, és Huszti Szabolcséknak jól jött a váltás, hiszen azóta veretlenek - ám csak egy mérkőzést nyertek. A klubnál úgy vélik, hogy a gárdának szüksége lenne egy vérbeli irányítóra, és a kiszemelt a hannoveriek egykori focistája, a Sparta Prahában szereplő cseh Jan Simák.

A hannoveri együttes három forduló után pont nélkül állt a tabellán a Bundesligában, és az Alemannia Aachen elleni hazai vereség után a vezetőség úgy döntött, hogy meneszti az edzőt, Peter Neururert, akinek a helyére éppen az aacheniek mesterét, Dieter Heckinget csábították el.

Az új szakember vezérletével rögtön az első bajnokiját megnyerte a gárda, és azóta is veretlennek mondhatja magát - azonban egyben nyeretlennek is. A Hannover három egymást követő találkozón is döntetlent ért el, amivel nem tudott sokat előrelépni a tabellán, jelenleg is csak a 16. helyet foglalja el.

A további előrelépéshez a szurkolók szerint egy vérbeli játékmesterre lenne szükség, mivel a nyáron erre a posztra igazolt holland játékos, Jan Bruggink eleddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az egykoron az RCD Mallorcában is megfordult, legutóbbi pedig az SC Heerenvenben szerepelt középpályás mind Neuruernél, mint Heckingnél alapembernek számít, az eddigi hét fordulóból hatszor kezdő volt, de gólt még nem szerzett, és mindössze két gólpasszt adott - ráadásul a Kicker osztályzatai alapján ő nyújtotta a legrosszabb teljesítményt a hannoveriek közül.

A szakvezetőnek persze vannak más alternatívái is erre a posztra (elsősorban a bolgár Csavdar Jankov, de a fiatal, saját nevelésű Jan Rosenthal is szóba kerülhet), de a jelek szerint nem csak a drukkerek, hanem a vezetőség is úgy véli, hogy a problémát egy új szerzeménnyel lehetne megoldani. A kiszemelt pedig nem más, mint ez egykori nagy közönségkedvenc, Jan Simák, aki jelenleg a cseh Sparta Praha futballistája.

Simák még 2000-ben igazolt először a hannoveri klubhoz, amely akkoriban a másodosztályban szerepelt, és második németországi szezonjában 18 góllal, illetve 18 gólpasszal járult hozzá ahhoz, hogy a csapat feljutott az élvonalba. A Bayer Leverkusen 6,5 millió eurót fizetett érte, ám a gyógyszergyáriaknál nem tudott beilleszkedni, elsősorban mentális problémái miatt. Vissza is kölcsönözték Hannoverbe, de Simákon ez sem segített, és a 2003-as év második felét egy pszichológiai klinikán töltötte.

Hosszú kihagyás után végül a Sparta Prahában kötött ki, de megint nem játszott sokat, és 2005 elején alkoholelvonóra kellett mennie. Tavaly októberben aztán ismét játszani kezdett, és azóta problémamentesnek számít: rendszeresen ott van a prágaiak kezdő tizenegyében, ebben a szezonban tíz fordulóból kilencszer pályára lépett.

Hannoverben tehát benne láthatják a megoldást, és az biztos, hogy a drukkerek nagy örömmel vennék a leigazolását. A hírek szerint a Sparta sem zárkózik el az eladása elöl, mivel a prágaiak anyagi problémákkal küzdenek. Az sem mellékes, hogy Simák annak a menedzserirodának a kliense, amelynek védencei között a szintén hannoveri Jirí Stajner és Hanno Balitsch is ott van. A középpályás vételára kétmillió euró körül lehet, és ha a Hannover ezt hajlandó kifizetni, akkor januárban leigazolhatja az egykori közönségkedvencet.