Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok labdarúgó-válogatottja jelenleg tökéletesen beleillene a magyar népmesékbe, hiszen van is szövetségi kapitánya, meg nincs is. Az USA futballszövetsége december elejére ígérte a végső döntést Bruce Arena utódlása ügyében, és úgy tűnt, hogy Jürgen Klinsmann lesz a befutó, ám a német szakemberrel végül nem sikerült megegyezni, így Bob Bradley-t nevezték ki a válogatott élére - ideiglenes jelleggel, elvégre újabb határidőt tűztek ki május végére.

Bruce Arena nyolc éven keresztül irányította az Egyesült Államok együttesét, amely az ő vezetésével meglehetősen sikeresen szerepelt: 2002-ben és 2005-ben is megnyerte az észak- és közép-amerikai térség bajnokságát, a Gold Cupot, a 2002-es világbajnokságon pedig többek között a helyi rivális Mexikót is legyőzve bejutott a legjobb nyolc közé.

Az idei vébén azonban elmaradt a várakozásoktól az együttes, hiszen nem jutott tovább csoportjából, és bár az ezüstérmes franciákon kívül csak az USA tudott gólt és pontot szerezni a végső győztes olaszok ellen, ennek ellenére a szövetség úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg Arena lejáróban lévő szerződését.

Az új szakvezető keresését azonban nem kapkodták el, ami részben érthető is volt: mivel a gárdának a következő tétmeccsét csak 2007 tavaszán kell játszania, így a sportág vezetői megtehették, hogy alaposan megfontolják a döntést. A cél alighanem az volt, hogy egy neves, lehetőleg európai szakembert szerződtessenek, aki még jobban ráirányítja a nemzetközi közvélemény figyelmét a csapatra, ugyanakkor a hazai közönség érdeklődését is felkelti.

Ebből a szempontból Jürgen Klinsmann ideális megoldásnak látszott, elvégre a német tréner a nyári világbajnokságon a Nationalelffel bronzérmes lett, a látványos támadójáték híve, nemzetközileg ismert és elismert figura, ráadásul évek óta az Egyesült Államokban él, saját futballiskolája is van Floridában.

Egészen a hét elejéig úgy tűnt, hogy csak idő kérdése, hogy mikor jelentik be: az USA új szövetségi kapitánya Jürgen Klisnmann lett. Olyannyira, hogy akadt olyan hírügynökség, amely kész tényként kezelte Klinsmann kinevezését, így nem kis meglepetést jelentett, amikor december 7-én már arról szóltak a hírek, hogy a német tréner visszavonta jelentkezését a posztra.

Az Egyesült Államok Labdarúgó-szövetségének (USSFA) elnöke, Sunil Gulati szerint már szinte mindenben megegyeztek Klinsmannal, de azt nem árulta el, hogy végül mi miatt hiúsult meg a megállapodás. Ugyanakkor bejelentette, hogy ideiglenes jelleggel Bob Bradley-t nevezték ki a nemzeti tizenegy élére - és hogy a végleges döntés határidejét 2007 májusáig tolták ki.

Mindez azt jelenti, hogy a nemzeti tizenegy Bradley vezérletével készülhet majd a jövő nyári két nagy eseményre, a Gold Cupra (amely június 6-án kezdődik), illetve a Copa Américára (ez június 26-án rajtol) - utóbbira 13 év után hívták meg ismét az USA csapatát -, de könnyen lehet, hogy a tornákon már nem ő ül a kispadon. Bradley-t ráadásul az olimpiai válogatott élére is kinevezték, ennek a csapatnak a 2008-is pekingi játékokra való kijutás a célja.
Bob Bradley személyében az egyik legsikeresebb amerikai tréner került a nemzeti tizenegy kispadjára: az észak-amerikai profi liga, az MLS történetében ő nyerte a legtöbb mérkőzést, bár bajnoki címet csak 1998-ban nyert a Chicago Fire-ral.

A chicagói egyesület mellett dolgozott már a New York/New Jersey MetroStarsnál és a Chivas USA-nál is, pályafutása elején pedig Bruce Arena asszisztense volt a Washington DC Unitednél. Érdekesség, hogy fia, Michael a holland SC Heerenveen profija, és már a nagyválogatottban is bemutatkozhatott.

Gulati egyébként nem zárta ki, hogy Bradley véglegesen is megkaphatja a posztot májusban, ugyanakkor elárulta, hogy több szakvezetővel is tárgyalnak - akik közül páran jelenleg is valamelyik európai topklubnál dolgoznak.

A pletykák szerint a Manchester United másodedzője, a Sir Alex Ferguson munkáját segítő portugál Carlos Queiroz, illetve az Olympique Lyont irányító francia Gerald Houllier a legfőbb kiszemelt - ez esetben pedig maximálisan érthető, hogy csak májusban lesz végső megoldás, elvégre Európában akkor ér véget az idény.