Vágólapra másolva!
A Bundesliga mezőnyében jelenleg a VfL Wolfsburg rendelkezik a legjobb védelemmel, legalábbis a tabella szerint, hiszen a Farkasok kapták a legkevesebb gólt a német élvonalban. Ugyanakkor ők is szerezték a legkevesebbet, ennek betudhatóan csak a 12. helyen állnak - nem meglepő, hogy a klub a támadó részleget igyekszik megerősíteni a télen.

A Volkswagen-gyár által szponzorált gárda pár évvel ezelőtt még a Bajnokok Ligájába kerülést tartotta távlati céljának, és az autókonszernnek köszönhetően a játékospiacon is bátrabb volt, mint egy átlagos német középcsapat - mégsem tudott ebből a skatulyából kimászni. Az együttes éveken keresztül a nyolcadik-kilencedik pozíció környékén végzett a Bundesligában, miközben nemzetközi szinten is elismertnek számító focistákat igazolt (gondoljunk csak Stefan Effenbergre vagy Andrés d'Alessandróra), a legutóbbi idényben azonban ennél is lejjeb csúszott, és csak az utolsó fordulóban úszta meg a kiesést.

Ennek ellenére a játékospiacon a nyáron a korábbi évekhez hasonlóan tevékenykedett a klub, elvégre öszesen 7,5 millió euróért igazolt új focistákat. A legdrágább közülük a River Plate-től megvett középpályás, Jonathan Santana volt, akiért 3,6 milliót adtak ki - az elmúlt hat évben ő már a hatodik argentin szerzeménye volt az egyesületnek, az aktuális keretben pedig három honfitársa is szerepelt. De több mint egymillió euróba került még a lengyel középpályás, Jacek Krzynówek, a német védő, Alexander Madlung, valamint a ghánai csatár, Isaac Boakye is - a Wolfsburg tehát megint úgy költekezett, mint egy ambiciózus gárda, melynek célja a nemzetközi kupaszereplés.

Az eredmények azonban nem igazolták a fenti elképzeléseket. Az első öt fordulóban a csapat nem tudott meccset nyerni, és mindössze két gólt szerzett, a csatársor pedig a későbbiekben sem remekelt. A védelem viszont igen, így aztán a Farkasok, ha lassan is, de megindultak felfelé a tabellán: az első győzelem éppen a Bayern München ellen jött össze, és ezt az 1-0-s diadalt két azonos eredményű győzelem követte, majd az FSV Mainz ellen 2-1-re nyert a gárda - ez az egyetlen találkozója a szezonban a Wolfsburgnak, amelyen egynél több találatot szerzett!

Ekkor egészen a nyolcadik pozícióig felkapaszkodott a csapat, de azóta ismét hiányoznak a győzelmek, mint ahogyan a gólok is. Összességében véve a Wolfsburg 16 forduló alatt csupán 11 találatot szerzett, ugyanannyit, mint a sereghajtó Mainz - ám a legkevesebb kapott gól is a wolfsburgiak neve mellett áll.

A kevés kapott gól titka a hátsó alakzat viszonylagos stabilitása: eddig szinte végig a Möhrle, Madlung, Quiroga, Hofland, Stegmayr ötösből került ki a védőnégyes, a variációs lehetőséget a balhátvéd Stegmayr, illetve a középhátvéd Madlung sérülése okozta. Ehhez kapcsolódva a védekező középpályás Tom van der Leegte is csak egyetlen találkozóról hiányzott, ami tovább segítette az összeszokottságot a védekezést illetően. Klaus Augenthaler mester legtöbbször a 4-4-2-es felállás azon variációját alkalmazta, amelyben közvetlenül a védelem előtt egy amolyan elősöprögető szerepel (ez volt Van der Leegte), nem csoda, hogy kevés gólt kapott a gárda.

A támadójáték ugyanakkor csapnivalónak mondható Wolfsburgban, ami csak részben magyarázható a csapatot sújtó sérüléshullámmal, melynek köszönhetően szinte az egész őszi szezonra kidőlt a sorból az argentin csatár, Diego Klimowicz (aki a klub történetének legeredményesebb futballistája a Bundesligában), és sokat hiányzott Menseguez, valamint Santana is. Utóbbi játékos egyébként egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert amikor a pályán volt, akkor sem nyűgözte le a drukkereket, mint ahogyan a szintén nyáron érkezett Krzynówektől is többet vártak - igaz, ő legalább már egyszer betalált.

Nem meglepő tehát, hogy a tavaszi szezonra elsősorban egy kreatív középpályást szeretne igazolni a klub, és könnyen lehet, hogy máris megvan a megoldás a problémára. A Wolfsburg ugyanis mindenben megegyezett a Bayern Münchennel a paraguayi Júlio dos Santos kölcsönvételéről, már csak a focistának kell rábólintania a transzferre - amit alighanem meg is tesz majd, elvégre így állandó játéklehetőséghez juthat a Bundesligában. A csatársorba pedig már biztosan jött egy új ember az amerikai Kamani Hill személyében, akit októberben tesztelt a klub, és Augenthalernek elnyerte a tetszését a húszéves támadó. Hill két és féléves szerződést kapott a Farkasoktól, januárban már ő is bevethető lesz.