Vágólapra másolva!
Az Olympique Lyon egyeduralkodónak számít a francia ligában, idén sorozatban az ötödik bajnoki címét szerezte meg, és hogy mi lehet a kiváló szereplés titka, annak az egyesület a minap ismét tanújelét adta. A lyoniak ugyanis megszerezték az FC Nantes tehetséges középpályását, Jérémy Toulalant, akinek leigazolása valószínűleg azt jelenti, hogy a csapat egyik sztárja, Mahamadou Diarra a nyáron - minden bizonnyal jó pénzért - távozik a klubtól.

A lyoni klub elnöke, Jean-Michel Aulas híres arról, hogy nem csak kiváló sportvezető, hanem remek üzletember is, amit az elmúlt években a klub átigazolásai is bizonyítottak: az egyesület évről évre megvált néhány értékes focistájától, ennek ellenére mégis sikeres maradt.

2004 nyarán a Lyon általános meglepetésre eladta házi gólkirályát, Pegguy Luyindulát az Olympique Marseille-nek 11 millió euróért, és a brazil Edmilsontól is megvált (érte az FC Barcelona nyolcmilliót fizetett), de az együttes a két kulcsember távozása ellenére is nagy fölénnyel nyerte meg a pontvadászatot, köszönhetően Cris vagy Sylvain Wiltord megszerzésének.

Tavaly nyáron a középpálya motorja, a ghánai Michael Essien ment el a Chelsea FC-be, miután Aulas 38 millió euróra tornázta fel a vételárát, a helyére a londoniaktól érkezett portugál Tiago azonban tökéletesen beépült a csapatba. Most szintén egy középpályás számít a Lyon legkeresettebb focistájának, a mali Mahamadou Diarra iránt olyan egyesületek érdeklődnek, mint a Manchester United vagy a Real Madrid, de a játékos ügynöke, Frédéric Guarra nemrégiben még azt állította, hogy a védence továbbra is marad a francia klubnál.

Diarra tavaly hosszabbította meg szerződését, amely így 2008-ig érvényes, de ismerve a Lyon átigazolási politikáját, a legvalószínűbb az, hogy végül mégis csak valamelyik külföldi sztárklubnál köt majd ki. Az afrikai labdarúgó értékét 20 millió euróra becsülik, de könnyen lehet, hogy licit során a Lyon még többet bezsebelhet a focistáért, aki ebben a szezonban három gólt ért el a pontvadászatban, és a France Football osztályzatai alapján a 11. helyen áll a mezőnyjátékosok ranglistáján.

A Lyon mindenesetre máris leigazolta azt a játékost, aki pótolhatja Diarrát a középpályán: a minap ugyanis kiderült, hogy jelenleg az FC Nantes-ot erősítő Jérémy Toulalan már az orvosi vizsgálaton is átesett az OL-nél. A Kanárik saját nevelésű játékosa fiatal kora ellenére (szeptemberben még csak 23 éves lesz) már közel 100 találkozón szerepelt a Ligue 1-ben, és az elmúlt két idényben egyértelműen a bajnokság legjobbjai közé tartozott.

Az előző pontvadászatban hatodik lett a France Football ranglistáján (egy hellyel Essien előtt, kettővel Diarra mögött), a jelenlegi szezonban pedig a szaklap szerint a hetedik legjobb mezőnyjátékosnak számít - Diarra ugyanitt a 11. pozíciót foglalja el. Az egyetlen negatívum, ami Toulalanról elmondható, hogy nem valami gólerős, eddig mindössze egyszer volt eredményes az élvonalban, de könnyen lehet, hogy a Lyonban már több energiát fordíthat majd a támadások támogatására. A vételárat egyébként hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, de a francia lapok szerint a Nantes körülbelül 7,5 millió eurót zsebelhetett be a középpályásáért.