Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Bayern München-Real Madrid mérkőzésen Roy Makaay a sorozat történetének leggyorsabb gólját szerezte, a holland támadó 11 másodperccel a kezdés után lőtt Iker Casillas kapujába. A korábbi csúcsot az Arsenal FC játékosa, Gilberto Silva tartotta, aki 2002. szeptemberében a PSV Eindhoven elleni összecsapás 20.07 másodpercében volt eredményes. A madridi védelem (élén Roberto Carlosszal) rövidzárlatát kihasználó csatár gólja adta az ötletet, hogy megnézzük néhány egyéb küzdelemsorozat hasonló rekordjait. Reméljük, hogy az alábbi sztorikat - amelyek közül valamennyi valós, megtörtént eseményt, sorozatot, eseményt elevenít fel - tátott szájjal fogják olvasni.

A világbajnokságok történetének első gólját a francia Lucien Laurent szerezte, aki 1930. július 13-án a Mexikó elleni mérkőzés 19. percében volt eredményes. Ezt a rekordot már senki sem veheti el a támadótól, ám a leggyorsabb vb-gól büszke címe már másnap új tulajdonoshoz vándorolt, a román Constantin Stanciunak mindössze két percre volt szüksége, hogy bevegye Peru válogatottjának kapuját.

Ez a csúcs sem volt azonban hosszú életű, az 1934-es tornán a német Ernst Lehner faragta tovább, aki a 24. másodpercben már betalált Ausztria ellen. Az ő produkciója 28 esztendeig megdönthetetlen volt (igaz, ebben sajnálatos módon a második világháború is közrejátszott), ám Chilében a csehszlovák Václav Masek csak 15 másodpercet várt a házigazdák elszomorításával. A Sparta Praha csatára érdekes módon csak azon az egyetlen csoportmérkőzésen lépett pályára a tornán, a gyors gólja ellenére sem kapott több lehetőséget az ezüstérmes csapatban.

Ezt követően azonban kilenc világbajnokságon keresztül elégedetten konstatálhatta, hogy senki sem tudja megdönteni a csúcsát. 1966-ban a Koreai NDK-ból érkezett Park Soong-Jin (23 mp), 1978-ban a francia Bernard Lacombe (37 mp) és 1982-ben az angol Bryan Robson (27 mp) csak megközelíteni tudták az 1990-es évek elején a Sparta elnöki tisztségét is betöltő Masek rekordját.

A javításra 2002-ig kellett várni, az Ázsiában rendezett világbajnokság harmadik helyéért vívott mérkőzésen a török Hakan Sükür 11 másodperc alatt előnyhöz juttatta csapatát. A villámgól krónikája: "A bronzmérkőzést a hazai csapat kezdte, és játékosai közül mindössze hárman értek labdához, amikor ismét felállhattak a középkezdéshez, a törökök ugyanis 11 másodperc alatt gólt szereztek. Koreai középkezdés után játékostársa Hong Myung Bóhoz passzolt, a védő azonban rálépett a labdára, Ilhan Mansiz becsúszva Hakan Sükür elé játszott, aki a kapus mellett a hálóba lőtt."

A sportág legrangosabb küzdelemsorozata után következzen a labdarúgás őshazája, Anglia, a szigetországban kik voltak a leggyorsabbak? Az angol liga történetében immár 43 éves a rekord, hiszen a negyedosztályú bajnokság 1963-64-es idényében született. 1964. április 25-én két középcsapat találkozott egymással Bradfordban, a Park Avenue fogadta a Tranmere Roverst. A mérkőzés nyilván egy lett volna a soktízezer ligamérkőzés közül, ha a hazaiak támadója, Jim Fryatt nem szerez gólt a találkozó 4. (!) másodpercében. A rekorder James Edward Fryatt 1940. szeptember 2-án született Southamptonban, ligapályafutását a Charlton Athleticben kezdte, ahol az 1959-60-as szezonban mutatkozott be. A középcsatár 1974-ig futballozott közel tíz ligaklubban, igen eredményesen.

Forrás: [origo]

A lyoni Fred már a brazil juniorbajnokságban is villogott

A Premier League hasonló csúcsa újkeletű, ám még csak nem is veszélyeztette Fryar rekordját. 2000. december 9-én a Bradford City-Tottenham Hotspur találkozón Ledley King követte el, aki Barry játékvezető kezdést jelző sípszava után 10 másodperccel már bevette az ellenfél kapuját. A fiatal játékosnak egyébként ez volt az első gólja a Spursben!

A Bundesligában a pontvadászat legeredményesebb külföldi játékosa, a brazil Giovane Elber a rekorder. A dél-amerikai a Bayern München színeiben 1998. január 31-én a Hamburger SV ellen a 11. másodpercben iratkozott fel az eredményjelzőre. A bajnokság 1963 óta íródó történetében korábban Ronald Worm (MSV Duisburg) és Dirk Zander (FC St. Pauli, 1991) tartotta a rekordot.

Ugyanennyi a rekord, ráadásul szintén külföldi játékos tartja Csehországban. Tavaly április 24-én a Sparta Prahában légióskodó svájci Mauro Lustrinelli szerezte az FK Jablonec ellen.
Olaszországban három másodperccel jobb a rekord. Paolo Poggi, a Piacenza csatára 2001. december 2-án érte el, amikor megszerezte a vezetést csapatának Firenzében.

Argentínában hosszabb ideje várnak a csúcsdöntésre, hiszen az élvonalbeli rekord 1979 óta van érvényben. Gazdája Carlos Dantón Seppaquercia, a Huracán játékosa, aki a metropolitano bajnokságban a Gimnasia La Plata elleni összecsapáson (március 20.) öt másodperc alatt máris mattolta Borzi kapust.

Brazíliában jobb a rekord, a hivatalos csúcs 1989 óta szerepel az évkönyvekben. Tulajdonosa a Náutico akkori csatára, Nivaldo, aki mindössze 8 másodpercet várt azzal, hogy elszomorítsa az Atlético Mineiro híveit.

A jelenleg az Olympique Lyonban futballozó brazil válogatott, Fred lőtt ennél gyorsabb gólt, ám azt nem felnőtt mérkőzésen, hanem Sao Paulo állam juniorbajnokságában szerezte. A 2006-os világbajnokságon is szerepelt támadó az Atlético Mineiro színeiben a Vila Nova ellen 3,17 másodperc után volt eredményes.

A dél-amerikai rekordokat azért kezeljük fenntartással, így az uruguayi Ricardo Olivera 1998. szeptember 26-án született gólját is, amit egyes híradások szerint a kezdés után 2,8 mp-cel lőtt a Rio Negro-Soriano alacsonyabb osztályú mérkőzésen.