Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Vágólapra másolva!
A patinás holland egyesület, a Feyenoord jövő nyáron ünnepli majd fennállása 100. évfordulóját, ám a jubileumi 2007-2008-as idényben a klub nem léphet ki a nemzetközi porondra. Az utóbbi években gyengélkedő egyesület egykori sikeredzője, Bert van Marwijk szerződtetésével próbálja visszaküzdeni magát a holland bajnokság élmezőnyébe.

A rotterdami gárda öt évvel ezelőtt még a csúcson volt, hiszen a csapat 2002-ben megnyerte az UEFA-kupát, ráadásul a döntőt saját otthonában, a De Kuip-stadionban vívhatta. Azóta viszont a Feyenoord semmilyen trófeát nem tudott elhódítani: 2003-ban a Holland Kupa fináléjában hatalmas meglepetésre 4-1-re kikapott az FC Utrechttől, ezt követően pedig még elérhetetlenebbé vált az együttes számára a diadal.

A legfájóbb alighanem a hagyományokhoz méltatlan bajnoki szereplés lehet a rotterdami szurkolók számára: két harmadik hely után 2005-ben már csak negyedik lett a gárda a pontvadászatban, 2006-ban pedig hiába fejezte be az alapszakaszt a harmadik pozícióban, a playoff során kettős vereséget szenvedett az Ajax Amsterdamtól, és hivatalosan csak ötödik lett.

A 2006-2007-es szezon pedig még rosszabbul sikerült a Feyenoord számára, igaz, előzetesen is sejteni lehetett, hogy a rotterdamiak nem sok jóra számíthatnak, hiszen a klub eladta két legjobb játékosát, Dirk Kuytot (Liverpool FC) és Salomon Kalout (Chelsea FC), a helyükre viszont nem szerzett megfelelő utánpótlást.

Ráadásul az idény elején a támadó alakzat harmadik ásza, Romeo Castelen megsérült, és nyolc hónapra kidőlt a sorból - nem csoda, hogy a rotterdamiak csak bukdácsoltak a bajnokságban. A gárdát olyan kínos vereségek érték, mint az Ajax Amsterdam elleni 0-4 hazai pályán, de az FC Groningen is ugyanilyen arányban győzött a De Kuipban, utolsó négy bajnokiján pedig mindössze egyetlen pontot szerzett a klub, miközben 14 gólt kapott! A Feyenoordnak még így is megvolt az esélye arra, hogy az első öt között végezzen, és így elinduljon a Bajnokok Ligájáért zajló rájátszásban, de az utolsó fordulóban az SC Heerenveen elleni 5-1-es fiaskó azt jelentette, hogy az alapszakaszt csak a hetedik helyen zárta az együttes - a rotterdamiak 1991 óta nem futottak ilyen rossz szezont.

A csapat mester, Erwin Koeman le is mondott posztjáról - ami azért volt meglepő, mert még mindig hátra volt az UEFA-kupában való szereplésért zajló rájátszás, amelynek megnyerése létfontosságú lett volna a gárda számára. A klub végső kétségbeesésében a lengyel válogatott aktuális szövetségi kapitányát, Leo Beenhakkert kérte fel, hogy a playoffban irányítsa a csapatot, és ő el is fogadta a megbízást, de csodát nem tudott tenni: az FC Groningen ellen 3-2-es összesítéssel kikapott a gárda, és így nem kvalifikálta magát a nemzetközi porondra - ez utoljára 1990-ben fordult elő a Feyenoorddal.

A vezetőségnek ráadásul új szakvezetőt kellett keresnie, hiszen Beenhakker csak erre a két összecsapásra vállalta a gárda irányítását, és a rotterdamiak a dicső múltban keresték a megoldást, hiszen azt a Bert van Marwijkot szerződtették, akivel a Feyenoord legutóbbi sikerét, a 2002-es UEFA-kupa győzelmet elérte.

A szakember anno 2004-ben hagyta el az egyesületet a Borussia Dortmund kedvéért, ahonnan tavaly decemberben menesztették, vagyis az elmúlt fél évben nem volt csapata. Van Marwijk kétéves szerződést írt alá az egyesülettel, és kijelentette: úgy véli, hogy a csapatban nagy a potenciál, és a következő szezonban képesek lesznek beleszólni az elsőségért zajló küzdelembe - ehhez azonban mindenképpen erősíteniük kell.

Egyelőre a kölcsönből visszatért futballistákon kívül csak ketten érkeztek a klubhoz (a Willem II kapusa, Maikel Aerts, illetve az Excelsior Rotterdam jobbszélsője, Andwele Slory), de kiszemeltekben nincsen hiány. A német lapok például biztosra veszik, hogy a Feyenoord leigazolja a VfL Wolfsburg holland középhátvédjét, Kevin Hoflandot, akit Van Marwijk jól ismer, hiszen egykoron a Fortuna Sittardnál ő vitte fel a felnőtt csapatba.

A védelem megerősítése mellett azonban a támadó részleg ütőképesebbé tétele is nagyon fontos lenne, és ebbe a csapatrészbe egy igazi nagyágyút szeretnének szerződtetni: a Bayern München csatárát, Roy Makaayt, aki szinte biztosan távozik a bajoroktól, a kérdés csak az, hogy melyik érdeklődő fizeti érte a legtöbbet. Holland lapértesülések szerint mindenesetre Van Marwijk már találkozott a focistával, aki nem idegenkedik a transzfertől.

www.global-soccer.eu

Mindent egy helyen az Eb-ről