Vágólapra másolva!
Nem okozott különösebb meglepetést a bejelentés, hogy idén az Aranylabdát a brazil Kaká nyerte, hiszen jó ideje sejteni lehetett, hogy az AC Milan klasszisa fog az élen végezni. Mégis érdemes kicsit alaposan megvizsgálni a voksolás végeredményét, már csak azért is, mert az idén először nem csak Európából lehetett szavazni: a France Football világméretűvé tette az Aranylabda-voksolást.

A patinás francia szaklap díjának győztesét eddig "csak" Európa legjobbjának tartották, hiszen az Aranylabdát az idei esztendőig az öreg kontinens újságíróinak szavazatai alapján adták oda, és a jelöltek között is csak olyan focista lehetett, aki Európában kergeti a labdát.

A France Football ezen változtatott 2007-ben, és ettől az évtől kezdve egyrészt a jelöltek között már bárki szerepelhet, nem feltétel az európai klub, másrészt pedig a voksolók száma is megnőtt: minden olyan, Európán kívüli ország delegál egy újságírót a szavazók közé, amely valaha szerepelt a világbajnokságon.

Így aztán Dél-Amerikából mindössze Venezuela nem képviselteti magát, Ázsiából pedig többek között Kuvait és a Koreai NDK egy-egy zsurnalisztája is beleszól a sorrend alakulásába. Ennek köszönhetően a végeredmény nem 53, hanem 93 újságíró szavazata alapján alakul ki. Mindez forradalmi változtatást nem jelentett az Aranylabda végeredményét tekintve.

Ha a régi rendszer alapján számolnánk, és csak az európai szavazatokat vennék figyelembe, az első öt helyezett sorrendje nem különbözne a jelenlegiből. Kaká ugyanúgy hatalmas fölénnyel végezne az élen (az 53 európai újságíró közül 41 az első helyre tette), mögötte pedig Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Didier Drogba, Andrea Pirlo lenne a végeredmény.

Érdekesség, hogy Kakát mindössze egyetlen európai újságíró nem tette be az első öt helyezett közé: a bosnyák kolléga, aki egyéni ízlésről tett tanúbizonyságot. Nála ugyanis Cristiano Ronaldo és Messi sincsen az elmúlt év öt legjobb focistája között, a legkiemelkedőbb pedig (minő meglepetés) a bosnyák származású Zlatan Ibrahimovic lett...

Forrás: EPA

A bosnyák újságírónak hazahúzott a szíve: Zlatan Ibrahimovicot tette az élre

Ezek után az sem meglepő, hogy Dimitar Berbatov egyetlen pontját a bolgár kollégától gyűjtötte be. Cristiano Ronaldo csak öt újságírónál lett első (köztük a portugálnál is), és a brit voksolók véleménye sem nagyon egyezett az átlaggal: a skótnál Ruud van Nistelrooy, az angolnál pedig Paolo Maldini volt a legjobb.

Az első öt mögött azért kicsit más lenne a sorrend, ha csak az európai szavazatokat számolnánk. A hivatalos ranglistán hatodik Van Nistelrooy így csak nyolcadik lenne, hiszen befurakodna elé Ibrahimovic és Francesc Fabregas is - mégpedig holtversenyben. Mögöttük két sevillai, Frédéric Kanouté és Daniel Alves állna, akik a világszintű rangsorban valamivel hátrébb végeztek.

A kizárólag európai ranglistán jelentősen visszacsúszna a két brazil, Robinho és Ronaldinho, akik pontjaik kétharmadát Európán kívül gyűjtötték be. Külön érdekesség, hogy az utóbbi időben gyengébb formát mutató Ronaldinhót Európából csak három országból tették be az első ötbe: Szerbia, Andorra és Liechtenstein.

Az öreg kontinensről összesen 29 focista kapott szavazatot, és öt olyan labdarúgó akadt, aki csak Európán kívüli országtól kapott pontot. Aligha meglepő, hogy Guillermo Ochoa a mexikói, Samuel Eto'o pedig a kameruni újságírónál fért be az első ötbe, mint ahogyan azon sem lehet csodálkozni, hogy Michael Essient Ghánában sorolták be az ötödik helyre.

Azt már nehezebb megmagyarázni, hogy ugyanőt a kolumbiai voksoló miért tette be negyediknek, mint az is elég furcsa, hogy a holland Robin van Persie az egyetlen pontját a perui újságírótól kapta. A brazil kolléga viszont azzal dicsekedhet, hogy a 93 szavazó közül egyedüliként tökéletesen telibe találta az első öt végső sorrendjét.

Forrás: EPA

Kaká nagy fölénnyel nyert, Robinhóra és Ronaldinhóra főleg Európán kívül szavaztak

Az 50 jelölt közül egyébként 35-en kaptak pontot, vagyis 15 olyan futballista akadt, akit egyetlen zsurnaliszta sem tett be az első öt közé. Íme az ő névsoruk: Eric Abidal, David Beckham, Deco, Mahamadou Diarra, Diego, Miroslav Klose, Florent Malouda, Nakamura Sunszuke, Ricardo Quaresma, Raúl, Paul Scholes, Luca Toni, Kolo Touré, Fernando Torres és David Villa.

www.infosport-focivilag.hu