Vágólapra másolva!
A Borussia Dortmund az előző szezonban az elmúlt 20 esztendő legrosszabb bajnoki teljesítményét nyújtotta, így még a kupadöntőbe jutás, és ezzel az európai szereplés kiharcolása sem mentette meg a szakvezetőt, Thomas Dollt. A kispadra került Jürgen Klopp jelentősen átalakította, elsősorban megfiatalította a gárdát, amely remekül kezdte az új bajnokságot - a kérdés már csak az, hogy meddig tart ki a lendület.

A 2007-2008-es idény előtt optimista volt a hangulat a BVB háza táján, hiszen az egyesületnek végre akadt egy kis pénze az erősítésekre, de ezzel együtt a cél csupán az volt, hogy a csapat stabilizálja helyét a Bundesliga középmezőnyének első felében. Egy ideig úgy tűnt, hogy ez sikerülhet is, ám tavasszal a dortmundiak pocsékul szerepeltek, és pár fordulóval a zárás előtt még a kiesés is fenyegette őket. Ezt végül sikerült elkerülniük, de a gárda a 13. helyen zárt, márpedig a Dortmund utoljára 1988-ban végzett ilyen rosszul a Bundesligában. A gyenge bajnoki szereplés a szakvezető, Thomas Doll állásába került, akit még az sem mentett meg, hogy a csapat bejutott a Német Kupa fináléjába, és bár ott hosszabbításban kikapott a Bayern Münchentől, a bajorok bajnoki címe miatt a Borussia kvalifikálta magát az UEFA-kupába. Az edzővel hiába hosszabbítottak szerződést februárban, a vezetőség úgy döntött, hogy vezérletével esély sincsen az előrelépésre.

Az új tréner kinevezésére nem kellett sokat várni, már május közepén kiderült, hogy az új idényben a volt mainzi Jürgen Klopp irányítja a csapatot. Mindez már jelezte, hogy Dortmundban alighanem új szelek fújnak majd, hiszen Klopp a feltörekvő fiatal edzőgeneráció egyik prominens tagja, aki eddig ugyan csak a Mainznál dolgozott, ám az ott elvégzett munkája, illetve szakkommentátori tevékenysége alapján elismert edzőnek számít Németországban.

A szakvezető egyik legfontosabb feladata a védelem átalakítása volt, hiszen a legutóbbi bajnokságban a BVB hátsó alakzata csődöt mondott: a dortmundiak kapták messze a legtöbb gólt a Bundesligában. A klub ennek megfelelően meg is vált a veterán középhátvédtől, Christian Wörnstől, aki azzal a lendülettel vissza is vonult, a jobbhátvéd Philipp Degent a Liverpool elcsábította, de Klopp nem tartott igényt Martin Amedickre és a saját nevelésű Markus Brzenskára sem.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy a legtöbb új szerzemény a védelembe érkezett: a brazil Felipe Santanát még Klopp érkezése előtt vették meg a Figueirensétől, de a volt német válogatott Patrick Owomoyelát már az új tréner szerződtette, nem is beszélve a fiatal Neven Suboticről, aki éppen Klopp korábbi együttesétől, a Mainztól érkezett. Hozzájuk csatlakozott még a magyar középpályás, Hajnal Tamás, akit a Karlsruher SC-től vettek meg, és ezzel elméletben ki is alakult a csapat kerete.

Legalábbis a nyitófordulóig így tűnt, azonban az első játéknapon a csapat egyik legbiztosabb pontja, a brazil balhátvéd Dedé súlyos térdsérülést szenvedett, így szükség volt még egy bekkre. Így aztán a dortmundiak szerződtették a Tottenham Hotspur dél-koreai focistáját, Lee Young Pyót, és egy csatárcserét is végrehajtottak a Hamburggal: Mladen Petricet adták Mohamed Zidanért cserébe, ráadásul a hamburgiak még 4,5 millió eurót rá is fizettek az ügyletre. Ezzel ugyan az előző idény házi gólkirályától váltak meg, de cserébe egy újabb olyan focista érkezett, akit Klopp jól ismer, hiszen Zidan már dolgozott a keze alatt Mainzban.

Az eredmények eddig Kloppot igazolják, hiszen a csapat három mérkőzéséből kettőt megnyert (mindkettőt idegenben), a harmadikon pedig a Bayern München ellen ért el döntetlent. Ráadásul a bajorok ellen sem kellett volna sok a győzelemhez, elvégre a bajnokcsapat a második félidőben emberhátrányban játszott, ám így is sikerült egyenlítenie. Ha ezt a találkozót is behúzta volna a Dortmund, akkor három forduló után az egyetlen százszázalékos csapatként állna az élen, de a szurkolók így sem panaszkodhatnak az eddig megszerzett hét pontra.

Főleg, hogy a BVB rendkívül szimpatikusan futballozik. Klopp eddig csak kényszerű okokból változtatott a kezdő tizenegyén (Dedé mellett az első fordulóban a kapus Roman Weidenfeller is kidőlt a sorból, a második játéknaptól kezdve pedig a csatársorban Diego Klimowicz helyett a frissen leigazolt Zidan játszott), a középpálya pedig eddig végig ugyanaz maradt, és a két középső védő személye sem változott: itt Mats Hummels és Subotic eddig minden várakozást felülmúlva szerepel. A két 19 esztendős bekk kiváló teljesítményt nyújt, ráadásul Subotic már két gólt is elért - természetesen mindkettőt egy-egy pontrúgást követően, Hajnal leigazolásával ugyanis ez a dortmundiak egyik fő fegyverévé lépett elő.

A negyedik fordulóban az ősi rivális Schalke 04 lesz a dortmundiak ellenfele, és ez a találkozó sok mindenről dönthet a klubnál. Ha a BVB megnyeri a Ruhr-vidéki derbit, akkor az még nagyobb lendületet adhat, ami akár messzire is viheti a csapatot. Ugyanakkor nagy kérdés, hogy Klopp miként fogja kezelni a sérülésből felépült korábbi kulcsembereket, hiszen az eddig mellőzött Tinga és Alexander Frei is játékra jelentkezett, márpedig ők aligha fogják sokáig elviselni a kispadozást. Annyi azonban bizonyos, hogy a Borussia az előző évek szürkesége és szenvedése után most kicsit felkavarta az állóvizet, és ez mindenképpen előrelépést jelent a klubnak.

www.infosport-focivilag.hu