Vágólapra másolva!
A svájci bíróságon a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) számára kedvező eredménnyel végződött a Kentaro cég elleni, több mint két évig húzódó per.

Bár a bíróság az ítélettel kapcsolatban titoktartásra kötelezte a feleket, az MTI - a szerződést ismerő, magát megnevezni nem kívánó személytől - úgy értesült, hogy az ítélet szerint az MLSZ jogszerűen bontott szerződést a Kentaro AG-val, és kártérítési kötelezettsége nincs.

A szövetségnek állítólag 1 millió eurót kell kifizetnie korábbi marketingpartnerének, amelyet a nemzeti együttes mérkőzéseihez kapcsolódó közvetítési jogok értékesítésével bízott meg. A Kentaro azt állította, hogy 1,2 millió eurót adott kölcsön az MLSZ-nek, ebből az összegből azonban 400 ezer sorsa vitatott volt, mert ez az összeg nem a szövetség számlájára érkezett.

Ezenkívül a Kentaro kártérítést szeretett volna kapni azért a pontosan nem meghatározható összegért, amelytől álláspontja szerint a szerződésbontás miatt esett el - ennek megállapításával azonban a bíróság nem foglalkozott. A cég eredetileg 2,485 millió eurós kártérítést követelt.

Az MLSZ jelenlegi partnere, a SportFive azt ígérte, hogy a Kentaro-per MLSZ-t terhelő költségeinek meghatározott részét állja.

"A SportFive természetesen tartja magát a megállapodáshoz" - mondta az MTI-nek Esterházy Márton korábbi válogatott labdarúgó, a cég képviselője. "Mi azt vállaltuk, hogy az MLSZ-t terhelő rész több mint ötven százalékát álljuk, és ennek eleget is teszünk."

"A SportFive eddig mindig mindenben korrekt partnere volt a szövetségnek, és most is az" - mondta Serényi Péter, az MLSZ sajtófőnöke.

Az MLSZ tehát 800 ezer eurós kölcsönt ismer el, egymilliót kell fizetnie a Kentarónak, de ennek az összegnek legalább a felét a SportFive állja, így a szövetség minimum 300 ezer eurót nyert az ügyön.

A SportFive opciós szerződése 2005. december 31-én járt le a magyar szövetséggel a válogatott meccsek közvetítési jogainak értékesítésére. Az MLSZ akkori elnöksége 2006. január 1-től állapodott meg a Kentaróval - amellyel már korábban együttműködött - anélkül, hogy előtte egyeztetett volna korábbi partnerével, amelynek opciós joga volt a hosszabbításra.

A Kisteleki István vezette új elnökség 2006. márciusban határozott a Kentaro-szerződés felbontásáról és a visszatérésről a SportFive-hoz. Ha ez nem történt volna meg, akkor a SportFive perelte volna be a szövetséget szerződésszegésért.

A távirati iroda jogi szakértőktől azt a tájékoztatást kapta, hogy az MLSZ akkor juthat hozzá a per idején a nemzetközi (FIFA) és európai szövetség (UEFA) számláin zárolt összegekhez (körülbelül félmilliárd forint), ha a bíróságon kötött egyezség értelmében a SportFive-val közösen átutalta a Kentaro számlájára az 1 millió eurót.