Vágólapra másolva!
A Villarreal-Liverpool felkészülési találkozón bemutatkozott az angol sztárklub felnőttcsapatában Németh Krisztián, az Eb-bronzérmes U19-es labdarúgó-válogatott játékosa. Az egykori MTK-támadó a szünetben állt be Andrij Voronyin helyére, majd a 72. percben az osztrák-svájci Európa-bajnokság fináléját eldöntő Fernando Torres váltotta a magyar tehetséget.

A Villarreal-Liverpool találkozóra nem véletlenül került sor: amikor három éve Pepe Reina az Anfield Roadra igazolt, a kontraktusában volt egy olyan kitétel, hogy új csapatának barátságos összecsapást kell vívnia a régivel. Hogy erre milyen gyakran kell sort keríteni, arról a Liverpool hivatalos oldala sem tett említést.

A magyar labdarúgás egyik legnagyobb reménysége, a csehországi Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett U19-es válogatott legnagyobb csillaga, Németh Krisztián hétfőn értesült róla, hogy utaznia kell Spanyolországba, s természetesen kitörő örömmel fogadta a hírt. Ugyanis régóta vár már arra, hogy együtt szerepeljen a világelithez tartozó liverpooli sztárokkal, akik közé egyszer ő is tartozni szeretne...

A találkozót az 50 ezer lakosú Vila-realban rendezték, s a 25 ezres Villarreal-stadion csaknem teljesen megtelt (mivel a település fele beférne az arénába, a helyiek szerint nem lehet eltéveszteni a meccsnapokat, amikor is 90 percig teljesen kihalt a város, hiszen majdnem minden második ember a mérkőzésen van).

A meccs előtt pár órával még úgy volt, hogy Némethet kezdőként veti be Rafael Benítez, ám a vezetőedző végül csak a kispadra ültette le a győri születésű csatárt. Nem volt persze ott sem rossz dolga, hiszen illusztris társasággal volt körülvéve: Reina kapusnak az összecsapás előtt pár órával született meg a második gyermeke, így nem akart kezdeni, de a cserepadon ült még néhány Európa-bajnok játékos, például a finálé hőse, Fernando Torres, valamint a szintén Eb-aranyérmes Xabi Alonso és Alvaro Arbeloa is.

A spanyol hősök a bécsi diadal óta nem léptek pályára, Németh tehát testközelből figyelhette a 2008-as esztendő legnagyobb futballsztárjait, elleshette az allűröket, a pályán azonban nem találkozhatott velük, pedig mindannyian fociztak szerdán - csakhogy nem egy időben. A szünet után Benítez mester felküldte a pályára a 19 éves magyar futballistát, aki nem volt szégyenlős, a 69. percben majdnem gólt szerzett: távolról leadott lövését Diego López bravúrral tolta a léc fölé. A 72. percben lecserélték Némethet, aki nemigen bánkódott emiatt, hiszen nem sokan mondhatják el magukról, hogy "volt egy nagy helyzetem, majd beállt a helyemre Fernando Torres".

Ugyanekkor futott ki amúgy a gyepre a többi spanyol is, kivéve Reinát, aki az utolsó tíz percben védhette a Liverpool kapuját, s beállásakor állva éljenezték a szurkolók az egyik legnépszerűbb spanyol labdarúgót.

Forrás: Getty Images

Eb-győztes hangulat volt az El Madrigal-stadionban - Torresszel, Reinával, Eb-trófeával

Ezen a meccsen mutatkozott be egyébként a 'Pool új idegenbeli mezében (amely az 1990-es Candy-reklámosra hasonlít - akkor bajnokságot nyertek a Vörösök!) a friss szerzemény Robbie Keane és a szintén újonc David Ngog, a duó az első játékrészben villogtathatta tudását.

A Liverpool honlapja a magyar légióst is megemlítí, írván: "s ott volt a gyepen egy másik debütáns, Németh, aki megcsillanthatta 'Vörös' stoplis cipőjét, ám ami az elmúlt szezonban bejött neki a tartalékcsapatban, az most egyszer sem sikerült. (...) Némethnek volt még egy biztató közeli kísérlete is, pechjére a meccsen ez volt az utolsó labdaérintése, mivel intettek neki, hogy menjen, rázzon kezet a helyére érkező Fernando Torresszel. A csere nem a fiatal játékos teljesítményére utal, Benítez ugyanis minél több játékost ki akart próbálni."

S hogy mi volt a meccs legszebb pillanata? Amikor Reina kapus befutott a gyepre az Eb-trófeával, ami oly' sokat jelent Spanyolország és a Liverpool számára is, utóbbi gárda ereiben ugyanis erőteljesen spanyol vér csörgedezik.

Persze ne feledjük a magyarokat sem, Németh Krisztiánon kívül Gulácsi Péter, Simon András és Pölöskei Zsolt egyaránt tehet róla, hogy pár év múlva a mi "bronzgenerációnkat" is úgy ünnepeljék majd valahol, mint Vila-realban Reinát és spanyol társait.

Barátságos mérkőzés:
Villarreal - Liverpool 0-0
Vila-real, El Madrigal-stadion, 25 ezer néző
Liverpool: Cavalieri (Reina, 81.) - Dossena (Finnan, 46., Arbeloa, 72.), Hyypiä (Carragher, 46.), Skrtel (Agger, 46.), Darby (Insua, 46.) - Benayoun (Pennant, 46.), Plessis (Xabi Alonso, 72.), Gerrard (Spearing, 46.) - Voronyin (Németh, 46., Torres, 72.), Ngog (Pacheco, 46.), Keane (Kuyt, 46.).