Vágólapra másolva!
Szurkolók és elemzők szerint egyaránt jelentősen gyengült a Manchester United Cristiano Ronaldo eladásával. A portugálért kapott rekordösszegért klasszis szélsőket vagy támadókat vehetnek az angolok, a megoldás talán Ribéry vagy Benzema lehet, de rajtuk kívül is akadnak jelöltek.

A Barcelona klasszisokkal jobb volt a Manchester Unitednél a Bajnokok Ligája-döntőben, az angolok pedig még el is adták legjobb játékosukat - foglalja össze Sir Alex Ferguson helyzetét a SkySports, a megállapítással pedig nemigen érdemes vitába szállni. A kérdés inkább az, hogyan használják fel a portugálért kapott 94 millió eurót a manchesteriek, akik Ronaldón kívül egy másik támadóval, Carlos Tévezzel sem számolhatnak a következő szezonban.

Az egyetlen játékos, aki jobb lehetne Ronaldónál, Lionel Messi. A Barcelona argentin üdvöskéje azonban biztosan nem köt ki Manchesterben, így a csapat gyengülni fog, legalábbis Paul Merson elemzése szerint. A SkySports szakírója felhívja a figyelmet: az önérzetes szélső góljait nehéz lesz pótolni, különösen az olyan fontos találatokat, mint amelyik eldöntötte a Porto elleni BL-negyeddöntőt. "Kevés szélső képes szezononként 25-30 gólra - örülhet, aki talál egy ilyen centert" - hangzik a konklúzió.

Végigvettük Ronaldo lehetséges utódait, akik közül néhányan komoly erősítést jelentenének a ManUnitednek, egy hibapont viszont mindegyiküknél akad: egyikük sem annyira gólerős, mint a portugál. Az alábbi listához az összehasonlítási alap: Ronaldo az előző három idényben 101 bajnokin 66 gólt termelt.

A jelöltek

Franck Ribéry kétségtelenül jó választás lenne. Tapasztalt játékos, hozzászokott már a nagy nyomáshoz, tudja, milyen érzés hetente kétszer tömött lelátók előtt bizonyítani. A vb-ezüstérmes francia rengeteget dolgozik, ami Angliában alapkövetelmény. Kreativitásban felveszi a versenyt Ronaldóval, ezenkívül gólerősség tekintetében is ő áll a legközelebb a portugálhoz: 53 bajnokin hússzor volt eredményes a Bayern Münchennél. Nem véletlen, hogy elsőként Ferguson is a franciát nevezte meg Ronaldo ideális utódjaként, Ribérynek azonban nemcsak a kikiáltási ára rettentően magas (70 millió euró), de a licitálásban a Real Madridot, az FC Barcelonát és a Chelsea-t is le kéne nyomni.

Bár nem pontosan Ronaldo posztján játszik, a mindössze 21 éves Karim Benzema jó szolgálatot tehetne Fergusonnak, aki már tavaly is minden követ megmozgatott a szintén francia gólvágó megszerzéséért. A csatár a Lyonnál hozzászokhatott a MU által is alkalmazott 4-3-3-as formációhoz, melyben 112 találkozón 43 gólt ért el.

Noha alkatában lényegesen különbözik Benzemától (a francia 13 centivel magasabb), statisztikáját tekintve kísértetiesen hasonló számokkal rendelkezik Sergio Agüero. Az Atlético Madrid csatára szintén 21 éves, és 112 bajnokin 42-szer vette be a kaput. Zsenge kora ellenére hozzászokhatott a reflektorfényhez, a válogatottban olyan társakkal játszik együtt, mint Messi, Tévez vagy Mascherano. A Marca értesülései szerint Agüero már meg is egyezett a Uniteddel, az Atléticónál azonban egyelőre tagadják a hírt.

Akiket még el lehet képzelni

Arjen Robben jövője bizonytalanná vált a Real Madridnál Kaká és Ronaldo érkezésével, az új sportigazgató Jorge Valdano már el is tanácsolta a hollandot, így a 25 esztendős szélső akár vissza is térhetne a Premier League-be. A korábbi Chelsea-játékos mellett szól, hogy erőszakos, gólerős és technikás, ellene, hogy sérülékeny, és cselsorozatai sokszor a csapatjáték rovására mennek. Ugyanakkor ha Ronaldót sikerült megfegyelmeznie Fergusonnak, akkor feltehetően Robbennel sem vallana kudarcot.

A valenciai David Silva mindkét szélen és a középcsatár mögött is bevethető, rugalmasságával az Európa-bajnok spanyol válogatott egyik alapembere lett. A 23 éves játékosnak 2013-ig érvényes szerződése van a Valenciával, de miután az együttes pénzügyi gondokkal küzd, nem lenne meglepő, ha megválna néhány játékosától.

Bajnokságon belülről oldhatja meg Ronaldo pótlását Aaron Lennon. A Tottenham fiatal szélsője borsot tört Patrice Evra orra alá a Ligakupa döntőjében, év elején hosszabbított szerződést csapatával, év végére pedig a Spurs legjobbjává nőtte ki magát.

Antonio Valencia, a Wigan szélsője szintén gyors és technikás - de az elmúlt három évadban 83 mérkőzésen csupán hét gólt lőtt.