Vágólapra másolva!
Egy villámlátogatás erejéig Magyarországon járt Rafa Benítez, a Liverpool csapatának edzője, aki az angol klubbal együttműködő MTK agárdi futballakadémiáján győzödhetett meg a honi viszonyokról. Benítez dicsérte a Liverpool magyar játékosait és az agárdi akadémián dolgozó edzőket, és biztatta a magyar fiatalokat, akiken az angol klub rajta tartja a szemét. A spanyol szakember az [origo]-nak elárulta, mivel rázta fel csapatát háromgólos hátrányban a felejthetetlen 2005-ös BL-döntőben, és arról is beszélt, miért elégedetlen a Liverpool akadémiájával.

Rafa Benítez szerdán még Svájcban irányította a felkészülési időszak első mérkőzésén a St. Gallen ellen 0-0-ra végző Liverpoolt, csütörtök délben pedig már Agárdon tekintette meg az MTK által működtetett Sándor Károly Futballakadémiát.

A Vörösökkel Bajnokok Ligáját, FA-kupát, angol és európai Szuperkupát nyerő Benítez a Liverpoolnál edződő magyar tehetségeket képviselő CMG menedzseriroda szervezésében tett villámlátogatást Agárdon.

A spanyol edző egy gyors csocsópartival nyitotta a vizitet, az Akadémia igazgatójával, Tamási Zsolttal párban az egyperces meccs végén megegyeztek egy gól nélküli döntetlenben a vendéget kalauzoló Pataky Tibor, Kövesdi Viktor kettőssel.

Benítez aztán sorban megtekintette az akadémia minden fontos zeg-zugát a tantermektől kezdve a szertáron át egészen a konditeremig és az étkezőig, ahol azt is megtudtuk, hogy a futballistapalánták mai menüje csirkepaprikás nokedlivel (bár a chicken és pasta szavakból az edző nem biztos, hogy erre asszociált...), desszertként máglyarakással.

A rövid idegenvezetés után jöhetett az edzéslátogatás, a különböző színű jelzőtrikókba öltözött fiatalok labdatartásos gyakorlata alatt Beníteznek végig fordították kísérői az edzői instrukciókat. "Nagyon örülök, hogy itt lehetek, rendszeresen kapom az információkat a csapatokról és a játékosokról, tudom, hogy mennyit fejlődtök, a Liverpool rajtatok tartja a szemét" - mondta a fiataloknak a spanyol mester, aki gratulált az edzőknek, és megjegyezte, az angol klubnál is ugyanazokat az edzésmódszereket alkalmazzák, mint amiket Agárdon látott.

Az MTK 2007-ben kötött megállapodást a Liverpoollal, azóta Németh Krisztián, Simon András, Gulácsi Péter és Pölöskei Zsolt személyében négy magyar fiatal került a 18-szoros bajnokcsapathoz, és bár az első csapatban élesben még egyikük sem mutatkozhatott be, Németh és Gulácsi a szerdai St. Galleni edzőmeccsen is lehetőséghez jutott. Öt fiatal jelenleg is kinntartózkodik a Liverpoolnál, Abu Attila, Adorján Krisztián, Horváth Péter, Poór Patrik és Vass Patrik mindannyian a Sándor Károly Akadémiai növendékei, akiket egy hétig látnak vendégül Angliában.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Nézze meg galériánkat!

Az akadémiatúra végén Benítez a sajtó rendelkezésére állt, és bár eleinte elegánsan kikerülte a válaszadást (ilyen volt, amikor Xabi Alonso távozásáról, illetve a Real Madrid brutális pénzköltéséről faggatták), végül készségesen válaszolt többek között az [origo] kérdéseire is.

- Mi a véleménye a négy magyar játékosról, akik régóta Liverpoolban készülnek?
- Nagyon jó mentalitású játékosok, akik keményen hajtanak minden edzésen. Az ő képességeik is arról árulkodnak, hogy Agárdon remek munkát végeznek az edzők. Németh Krisztián nagyon jó csatár, akinek még rutint kell szereznie. Gulácsi Péter még nagyon fiatal, előtte a jövő, Simon András és Pölöskei Zsolt munkájával pedig nagyon elégedett vagyok.

- Németh és Gulácsi is játszott a St. Gallen ellen az első csapatban, elégedett volt velük?
- Jól játszottak, Némethen látszik, hogy minőségi csatár, bár gólt végül nem szerzett. Gulácsi csak a végén állt be, de nem kapott gólt, nála inkább az volt a fontos, hogy bemutatkozhatott a nagyok között.

- Milyenek az esélyeik, hogy a csapatnál maradjanak?
- Gulácsi szinte biztos, hogy nálunk marad, Krisztián sorsa a többi csatártól függ. Még előttünk van számos edzőmérkőzés és egy ázsiai túra, ahova már nem minden játékos jön velünk, addigra nagyjából kialakul majd az első csapat kerete.

- Mik az erősségei Némethnek és miben kell még fejlődnie?
- Krisztián igazi befejezőcsatár, technikás és nagyon érzi a kaput, fizikálisan azonban még erősödnie kell.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Nézze meg galériánkat!

- Szinte az összes liverpooli magyar bajlódott kisebb-nagyobb sérüléssel, mi lehet ennek az oka?
- Balszerencsések voltak, olyan sérüléseket szenvedtek el, amelyek bármikor, bárkivel előfordulnak, de lehet szerepe annak is a sérülésekben, hogy Angliában gyorsabb a játék.

- Milyen különbségek vannak az angol, a spanyol és a magyar edzésmódszerek között?
- Anglia és Spanyolország más helyzetben van, mint Magyarország, előbbi két helyen sokkal több a pénz a futballban, az ottani klubok magasabb színvonalat képviselnek. De elégedett vagyok mindazzal, amit itt láttam. Bár eddig is sokat tudtam az agárdi viszonyokról, most személyesen is meggyőzödhettem róla, hogy ideális feltételek között készülhetnek a játékosok.

- Liverpoolban 1990 óta várnak arra, hogy a csapat élen végezzen a bajnokságban. Az előző idényben sokáig önöknek állt a zászló, a végén mégis a MU nyerte az aranyat. Mi döntött a Ferguson-csapat javára?
- Az angol bajnokság hihetetlenül kemény sorozat, nem szabad hibázni, ha valaki bajnok akar lenni, és nagyon sokat számít, hogy egy csapatnak milyen hosszú a kispadja. A MU ezen a téren jobban állt nálunk, és ha nehéz helyzetben volt, a klasszisai mindig kisegítették.

- Mi volt a fejében, amikor az emlékezetes 2005-ös BL-döntőben félidőben 3-0-ra vezetett a Milan? Mit mondott a játékosoknak?
- Megvoltak a terveink a meccsre, de ezek egyből összedőltek, hiszen az olaszok már az elején gólt szerezték. Azt mondtam nekik, nincs vesztenivalónk, próbáljanak meg gólt szerezni, és tegyenek meg mindent a pályán, gondoljanak a drukkerekre, akik elutaztak értünk Isztambulba, és fantasztikusan biztatták a csapatot.

- Eddig csak Glen Johnson érkezett a csapathoz, milyen átigazolások várhatóak még?
- Konkrét dolgokat nem tudok mondani, de egy-két minőségi játékosra még szükségünk van.

- A Liverpool saját akadémiát működtet, Gerrard és Carragher személyében mégis csak két saját nevelésű játékos szerepel a csapatban. Mi ennek az oka?
- Önkritikusan be kell ismerni, hogy eljött a változások ideje az akadémián, ennek első jele, hogy nemrégiben új igazgatót neveztünk ki. Hiszem, hogy nem kell újabb 12 évet várni arra, hogy egy saját nevelés berobbanjon az első csapatba.

- Mit gondol a Manchester Cityről, odaférhet a nagy négyes közé?
- Én még a City mellé odavenném az Aston Villát és a Tottenhamet is, velük is számolni kell, ez a három együttes rendesen megnehezítheti a négy nagycsapat dolgát.