Vágólapra másolva!
Magyarországon egyértelműen a Ferencváros és az Újpest bajnoki labdarúgó-mérkőzése számít a legnagyobb rangadónak, de vajon honnan ered a két csapat közötti rivalizálás, és valóban gyűlölik egymást a két csapat szurkolói? Az [origo]-nak nyilatkozó szociológus szerint az ősellenségi státuszt a rendszerváltozás óta már csak megöröklik a drukkerek, a köztük lévő huligánok pedig már többnyire nem átlagszurkolókat támadnak meg, hanem a hasonlóakkal csapnak össze. Az egyik megkérdezett Fradi-drukker szerint a Debrecen edzőjét 2003-ban egy kétgyermekes, részeg apuka ütötte le, az igazi huligánok a stadionon kívül, fair körülmények között, a médiát és a külvilágot kerülve küzdenek meg. A két futballcsapat péntek este 19 órakor játszik az Üllői úton.

"Az Újpest a múlt század elején egy vidéki kisváros csapata volt, csak 1950-től lett Budapest része, így a Fradi-Újpest szembenállás egyik első kiváltó oka (ma már furcsán hangzik, de) a főváros-vidék ellentét volt. Az 1920-as években végig ez dominált, az Újpest ekkor még csak feltörekvő kiscsapat volt (igaz, az évtizedfordulón megszerezte első bajnoki címét), a legnagyobb rangadónak sokáig a Fradi-MTK számított" - emlékezett vissza a két csapat közötti ellentét történelmi gyökereire Antal Dániel szociológus.

A Fradi katolikus csapat volt asszimiláns német kispolgári háttérrel, míg az Újpest vegyes (magyar, német és zsidó) társadalmi összetételű klub volt, ez szintén megalapozta a szembenállást. De az ellentét legfontosabb gyökere az államszocialista rendszerhez fűződő viszony. Az ötvenes évektől a Fradi ellenzéki klubnak számított, az Újpest viszont - kényszerűségből ugyan, de - a belügyminisztérium csapata lett. A fradisták - Antal Dániel szerint - emiatt úgy tekintettek az Újpestre, mint az elnyomó hatalom képviselőjére, s ez a rendszerváltozásig meghatározta a két csapat kapcsolatát.

A kilencvenes évektől az Újpest-tábor jobboldali radikalizmus tekintetében nem maradt el a Ferencvárostól, az ellentét mégis tovább élt, a szurkolók megörökölték. "A szurkolói identitás az esetek többségében a családi indíttatás, a lakóhelyi meghatározottság alapján alakul ki. Utóbbi az Újpest esetében erősebb, a Fradi-szurkolók nagyobb része viszont vidéken él, de még Újpesten is sok a fradista" - mondta az [origo]-nak a szociológus.

"Helyben hagytak, csak azért, mert Fradi-sál volt rajtam"

A nézőtéri, általában nem túl fantáziadús, ám annál alpáribb stílusban megfogalmazott üzengetések ellenére sem mondható, hogy a mindennapi életben annyira gyűlölnék egymást a Fradi- és az Újpest-drukkerek, mint azt sokan gondolják - állítják az általunk megkérdezett szurkolók.

"Az, hogy utálom az Újpestet, túlzás, sőt van néhány barátom, aki a liláknak szurkol. Nem szimpatikusak, és ennyi. Ja, és ha átmegyek kocsival a negyedik kerületen, nem érzem jól magam, idegen vidék" - mesélte az [origo]-nak egy rendszeresen meccsre járó fradista, Géza.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Egy másik Fradi-drukker, Árpád úgy tudott felülkerekedni az Újpest iránt érzett ellenszenvén, hogy egy lila-fehér szurkoló nagyon jó barátja lett: "Bennem már nem, de sok szurkolóban megvan még az indulat. Pedig engem hagytak már helyben, csak azért, mert Fradi-sál volt rajtam."

Az igazi huligánok nem balhéznak ott, ahol rendőrök is vannak

Antal Dániel szociológus - aki nem mellékesen Újpest-drukker - szerint az elszenvedett erőszak után sok esetben bosszúvágyat éreznek a szurkolók, ami később alapot ad az ellenségeskedésre: "A huligánná válás gyakori motivációja az, hogy gyermekkorban erőszakos támadás áldozatává válnak, és emiatt szurkolói identitásukat a későbbiekben az elszenvedett sérelmek megbosszulása táplálja. Ez Budapesten az Újpest-Fradi viszonylatban különösen jellemző. "

Antal hozzátette, hogy ma a fiatalabb drukkerek elleni erőszak kevésbé jellemző, mint a nyolcvanas, kilencvenes években: "Aki ilyen indíttatásból megy el egy meccsre, az manapság már inkább hozzá hasonlóakat keres ellenfélnek."

Erre egy másik Fradi-fanatikus, Árpád példát is tudott mondani: "Vannak huligán ismerőseim. Nos, azokat a balhékat, amelyekről a bulvársajtó ír, az alkohol szervezi le, és ezt mindkét tábornak a legalja műveli. De vannak korrekt módon lebeszélt bokszok is, manapság egyre inkább ezek a jellemzőek. A szurkolói honlapokon egyeztetnek a résztvevők, egy semleges helyen találkoznak. A legutóbbi balhé, amiről tudok, úgy történt, hogy tizenöt-tizenöt fő lebeszélt egy korrekt bokszmeccset. A huligánok úgy tartják, ha verekedni akarnak, ahhoz nem kell se média, se rendőr, semmi a külvilágból."

Forrás: 3felido.blogspot.com

A 3felido.blogspot.com fényképe és beszámolója
"A szitu már régebben le volt beszélve és semmi kiváltó oka, vagy különös aktualitása nem volt, egyszerűen egy kihívásra mondtunk igent a Fradi-UTE Ligakupa-meccshez igazítva. A meccs végül elmaradt, a móka nem. Mindkét fél által teljesen korrektnek lett utólag is összegezve a matek. 15 vs. 15-be játszottuk le, komoly, férfias küzdelem volt, melynek végén mi hagytuk el győztesen a pályát. Ezen az estén jobbak voltunk, de jó ellenféllel találkoztunk. A dolognak nem titkoltan az is célja volt, hogy megmutassuk, ez a két ősi ellenfél is tud egymással normális keretek között küzdeni és a jövőt illetően elindítsunk egy olyan folyamatot, melynek során kialakulhat ennek, Magyarországon is egyfajta kultúrája."

Árpád szerint a 2003-as Debrecen edzőjét, Szentes Lázárt a Fradi-pályán leütő szurkoló egy kétgyermekes, büntetlen előéletű, postás apuka volt, akit - alkoholos befolyásoltság alatt - elragadott a hév, az igazi huligánok nem balhéznak ott, ahol rendőrök is vannak.

A Fradi-drukker hallott már fair K1-es csoportmeccset vívó, tíz-tíz fővel részt vevő Kispest-Újpest szurkolói meccsről is, amelyen a fanatikusok egyenként megmérkőztek egymással.

Miért együtt szeretnek balhézni a drukkerek?

Berky Tamás klinikai szakpszichológus szerint a futballmeccsre járó fanatikusok között vannak, akik számára a hétköznapokban elfojtott agresszió kontrollálatlan kifejezésének a lehetőségét is jelenti a meccsre járás. Mindez ugyanis felszabadító érzés lehet, különösen akkor, ha tömegben történik, hiszen akkor a morális aggályok alól ugyancsak felmentést ad a hasonlóan viselkedő társak látványa.

"Minden futballcsapat szurkolói fokozottan megélik a nagyobb közösséggel való összetartozást és a közös célokért együttműködést, melyek a mai, elidegenedett életünkből egyre inkább hiányoznak. Tovább erősödik az együvé tartozás érzése, tehát jutalmazó lehet, ha külső ellenség, például egy másik csapat szurkolói ellen kell összefogni. Szintén fokozza a csapatok közötti ellentéteket, hogy az ember már kisgyermek korától hajlamos a saját csoportját fel-, más csoportokat pedig leértékelni. Ez az önbecsülésünk növelésén túl háborúk esetén lehetett különösen hasznos a történelemben, hiszen értéktelen, arctalan ellenség ellen könnyebb küzdeni" - mondta az [origo] -nak Berky Tamás.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"Az élet más területein felgyülemlett indulatokat könnyű az ellenfél szurkolóira áttolni" - folytatta Berky. "A tömeg pedig önmagában is indulatosabb, szélsőségesebb viselkedést válthat ki a tagjaiból, különösen akkor, ha közben nehezen azonosíthatók, például kendővel takarják el az arcukat vagy akár rendőregyenruhát viselnek."


"Ne tudd meg, mit kapott Wukovics"


Az ősi riválisok szurkolói külföldön ritkán veszik jó néven, ha az egyik csapat kulcsjátékosa átigazol a másikhoz, a legjobb példa erre talán Figóé. Amikor a portugál szélső a Barcától a Realhoz igazolt, a két csapat rangadóján egy sültmalac-fejet dobtak felé a katalán drukkerek.

Az általunk megkérdezett egyik fradista azt mondta, őt nem zavarná, ha egy jó Újpest-játékost igazolna a csapata, s így van ezzel a lila-fehérek szimpatizánsa, Zsolt is, akinek van egy ehhez kapcsolódó története, amely a biztató kezdet ellenére mégsem sült el jól.

"Wukovics Laci tisztességgel lenyomta a szezonját, eredményes volt, megszerettük, de a Fradi lett a bajnok, és nem nagyon rejtette véka alá, hogy örül, mivel szereti a Fradit. Egy újságcikkben arról kérdezték, akkor miért igazolt az Újpestbe, mire azt válaszolta: 'te is meggondolnád, hogy a szívedre vagy az eszedre hallgass', azaz bevallotta, hogy csak a jó kereseti lehetőség miatt szerződött hozzánk. Ne tudd meg, ezután mit kapott az Újpest-szurkolóktól!"

Újpesti legenda lett a Fradi-verő McStay vagy sem?

A Celtic tartalékcsapatának a kispadjáról érkezett Willie McStayt a pocsék tavaszi mérleg után elküldték Újpestről. Ezt követően egy skót napilapnak a tréner azt mondta: a Magyarországon töltött időszakának a legemlékezetesebb momentuma a Ferencváros elleni bajnoki rangadó volt, amelyet Rajczi Péter góljával az utolsó percben nyert meg az Újpest 2-1-re, s ami után a szurkolók és a játékosok is azonnal "legendának" nevezték az edzőt - legalábbis így emlékezett a szakember.

"A Ferencváros elleni mérkőzés a legnagyobb rangadó Magyarországon, olyan, mint Skóciában a Celtic-Rangers, ráadásul három év után ez volt az első derbi. 2-1-re nyertünk, és az újpesti szurkolók azóta is ünneplik a sikert, engem pedig elneveztek Fradi-gyilkosnak" - mondta már Skóciában McStay.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az Újpest-drukker Zsolt szerint egy derbin aratott siker után olyan eufóriába kerülnek, hogy hajlamosak bárkit a mennybe emelni. "Hogy épp az ellenféllel példálózzak, Csank János - aki pedig nem az a vigyori fajta - mondta örömmel egy gyengébb Fradi-szezon közben, miután a csapata legyőzte az Újpestet, 'az volt a legkevesebb, hogy isten vagyok'. Ez így van, a siker utáni percben minden meg van bocsátva. De amit McStay állít, arra azt mondom, nem, nem lett belőle megyeri úti legenda."


Fradi-Újpest szurkolói szópárbaj


A Fradi-Újpest rangadó híres a néhol ötletes, ám sokszor útszéli stílusban megírt szurkolói drapériákról és egyéb, a riválist cukkoló látványosságokról - erről is kérdeztük a cikkünkben nyilatkozó Fradi-drukkert, Gézát, és az Újpestért szorító Zsoltot.

- Mit gondolsz a zöld és a lila színekről?
Fradista Géza: - A zöld gyönyörű. A lila nem az. Viszont sajnos azt el kell ismerni, hogy a lila néha jól áll a nőkön.
Újpesti Zsolt: - Van zöld pulóverem, de kerülöm. Lássuk be, nem éppen a férfidivat alapszíne a lila, úgyhogy nem szoktam tiritarkában mászkálni. A zöld-fehér színösszetétel elől azért messzire kitérek.

- Mi okoz nagyobb örömet, ha győz a csapatod, vagy ha kikap az Újpest? Nagyon távol áll a két örömérzés?
FG: - Nekem csak az okoz örömet, ha a Fradi nyer. Az Újpest vereségének csak akkor örültem, amikor a Népstadionban elbukták a bajnoki aranyat, és Horváth Feri végezte ki őket.
ÚZS: - Egyértelműen a saját sikernek, igaz, gyerekkoromban volt, hogy nagyon kívántam: kapjon ki a Fradi!

- A mostani rangadó előtt hány nappal jutott eszedbe először, hogy rangadó lesz?
FG: - Háromszázhatvanöt.
ÚZS: - Az előző meccs lefújása után, ennél jobban nem szoktam előre gondolkodni. Amúgy, mivel sok mindent már nem érhetünk el idén, maximum a dobogót, azt mondom: ezt az egy győzelmet elcserélném arra, hogy három-négy meccsen kikapunk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

- Melyiket szereted jobban, ha a Megyeri úton vagy ha az Üllői úton van a meccs?
FG: - Ha az Üllőin. Szebb, jobb a hangulat.
ÚZS: - A Megyerit, egyértelműen, az itteni meccs mindig igazi fiesta. Nem élvezem, ahogy állatként, bűnözőként terelnek minket idegenbe.

- Ki az a játékos, akit különösen utálsz az ellenféltől?
FG: - Nincs ilyen.
ÚZS: - Egyértelműen Lipcsei. Jelenleg már csak ő képviseli a Ferencvárost, ami nem is volna baj, de ő tényleg mutogat és kurvaanyáz. Ez elfogadhatatlan, nem értem, hogy képzelheti bárki is, hogy így viselkedjen. Az újpestiekről is ugyanez a véleményem, de Totti se intsen be a Lazio ellen Roma-siker után.

- Verekedésben részt vennél?
FG: - Ha elkerülhetetlen és engem, vagy a barátaimat támadnák meg, akkor igen, de nem keresném a bunyót.
ÚZS: -Semmiképp. Tizenhat-tizenhét évesen elkezdtünk ultráskodni, akkor azt mondtam, ez belefér, de mára kinőttem ebből. Persze volt, hogy belekeveredtem azóta is balhéba, de az inkább csak ilyen kődobálós volt, nem csattant pofon.

- Melyik a kedvenc drapériád, nézőtéri feliratod?
FG: - 7 Side.
ÚZS: ***, te csak játssz, a csajodat most basszák". Ja, és ez is, amikor a Fradi helyét a Mészöly Géza-féle Vasas foglalta el: "Bunkó papa pici tirpák fiának NB I-et adott."

- Melyik szerinted a legviccesebb dolog, amivel felhúzhatók az ellenfél drukkerei?
FG: - Ha kapnak egy hármast.
ÚZS: - Egyúttal egy tévhitet is eloszlatnék, a Fradi-majom volt előbb. 1996-ban tizenegy rúd mindegyikére felhúztunk egy-egy Fradi-mezes majmot, mintha ez lenne a felállás.