Vágólapra másolva!
Az amerikai Jay DeMerit júniusban még a világbajnokságon játszott, az Egyesült Államok mindegyik mérkőzésén kezdő volt, jelenleg azonban nincsen csapata. Nem ő az egyetlen ismert futballista, aki a nyáron munkanélkülivé vált, a jelenleg klub nélküliek között van Bodnár László is, aki az átigazolási hírekre specializálódott Transfermarkt.de internetes oldal alapján a legértékesebb szabadon igazolható játékosok közé tartozik.

Az átigazolási időszak után sem veszett el minden lehetőség az egyesületek számára, hogy erősítsenek, klub nélküli futballistákat ugyanis bármikor szerződtethetnek, márpedig ilyenből rengeteg van. Az angol Professzionális Labdarúgók Szövetsége (PFA) listája 31 oldalon keresztül sorolja azokat, akik az előző idényben még Angliában játszottak valamelyik egyesületnél, de nyáron nem találtak maguknak új csapatot, és sokszor idézett internetes oldal, a Transfermarkt.de is több, mint 1000 focistát listáz ki, akiknek jelenleg nincsen szerződésük.

Utóbbi listán a piaci érték alapján előkelő helyet foglal el a magyar jobbhátvéd, Bodnár László is, akit a Transfermarkt 1,5 millió euróra taksál, akárcsak Yildiray Bastürköt, Pierre Womét vagy Arnold Brugginkot - ők holtvesenyben a tizedik helyen állnak az oldal rangsorában, vagyis csak kilencen drágábbak náluk. Az előző szezonban a Debrecenben szerepelt védő értékét alighanem jelentősen növelte, hogy a Bajnokok Ligájában játszott, ám szerződése lejártával nem talált magának csapatot.

Ugyanígy járt például az amerikai hátvéd, Jay DeMerit is, aki pedig ott volt a nyári világbajnokságon is, sőt, válogatottja valamennyi mérkőzésén játszott. Ő a Watfordban futballozott az előző idényben, és ingyen igazolható játékosként alighanem azt gondolta, hogy válogathat majd az ajánlatokban, de csalódnia kellett. "Nem hittem, hogy majd a Chelsea jelentkezik értem, de úgy gondoltam, hogy lesz olyan angol vagy európai gárda, amelyik komolyan érdeklődik majd irántam. Szerintem képes vagyok magas szinten játszani, de egyelőre nem a tervek szerint alakulnak a dolgok" - nyilatkozta a hátvéd.

DeMerit decemberben lesz 31 éves, és a Transfermarkt listáján is jól látszik, hogy főleg a harmadik ikszen túl lévő, vagy annak közelében járó futballisták lettek csapat nélküliek a nyáron. A spanyol Rubén Baraja (volt Valencia) és az olasz Max Tonetto 35, az ír Steve Finnan 34, Shabani Nonda 33 éves, és jelenleg munkanélküli; a sorba Bodnár is beleillik, ő februárban lesz 32. Alighanem ez a faktor is közrejátszik abban, hogy nehezebben talál magának egyesületet, és természetesen az anyagi igény is jelentős tényező: ha valaki megszokott egy bizonyos szintet, akkor nem szívesen megy annál lejjebb.

www.global-soccer.eu