Vágólapra másolva!
A munkahelyváltást az ember általában megbeszéli családjával, és a döntésben a família véleménye is sokat számít. Ez alól a futballisták sem jelentenek kivételt: David Trézéguet elsősorban neje miatt igazolt a Hérculeshez, Javier Mascherano klubváltásban is nagy szerepe volt a családnak, és a nyolcvanas-kilencvenes évek német sztárjai közül többnek is a felesége volt a menedzsere.

A Hércules kiscsapatnak számít Spanyolországban, az alicantei klub története nagy részét az alacsonyabb osztályokban töltötte, és bár idén nyáron feljutott a legjobbak közé, maximum a biztos bennmaradás lehet a célja. Az egyesületnek mégis sikerült egy igazi világklasszist igazolnia. A francia David Trézéguet világ- és Európa-bajnok, tizenegy szezont játszott a Juventusnál, és a torinóiak színeiben egyetlen légiós sem szerzett nála több gólt, megelőzi többek között Omar Sivorit és Michel Platinit is.

Köd helyett napfény

Az várható volt, hogy a támadó elbúcsúzik a Juventustól, azonban csak nagyon kevesen gondolták volna, hogy a Hérculesnél folytatja. Azt követően, hogy a torinóiak nyilvánosságra hozták: ingyen elengedik a csatárt, olyan klubok érdeklődtek iránta, mint a Lazio vagy a Liverpool, ő azonban mégis a spanyol kiscsapatot választotta.

A magyarázat roppant egyszerű: Trézéguet felesége, Béatrice spanyol származású, családja Alicante közeléből származik, ami elég érv volt a játékosnak, hogy aláírjon a Hérculeshez. "Több, mint tíz, Torinóban eltöltött év után úgy éreztem, szükségem van egy kis napsütésre és tengerpartra. És az sem volt mellékes, hogy a feleségem innen származik" - nyilatkozott a játékos, akinek bejött a váltás: Alicantéban alapembernek számít, kihagyhatatlan a kezdő tizenegyből (a Juventusnál ez nem volt elmondható), és öt forduló alatt máris három gólnál jár.

Trézéguet példája nem egyedülálló: természetesen a futballistáknál is számít a családi körülmény, és a játékosok ugyanúgy figyelembe veszik a feleségük véleményét egy-egy klubváltásnál, mint bárki, aki új munkahely keresésénél megbeszéli családjával a történteket. Azt persze soha egyetlen futballista sem mondja ki, hogy azért váltott csapatot, mert a felesége kijelentette: mindenképpen igazoljon máshová, de pletykaszinten több esetben is rebesgettek hasonlót.

Az argentin Javier Mascherano például azért akarta mindenképpen elhagyni a Liverpoolt a Barcelona kedvéért, mert felesége sehogyan sem tudta megszokni az angol életstílust. A középpályásról már tavaly nyáron is rebesgették, hogy kizárólag a neje miatt akar távozni Liverpoolból, hiszen Rafa Benítez egyik kulcsembere volt, és a játék is jól ment neki.

Miután eldőlt, hogy Mascherano a 2009-2010-es idényt is az Anfielden tölti, állapotos felesége, Fernanda kislányukkal, Lolával együtt hazautazott Argentínába, és nem volt hajlandó visszaköltözni Angliába, ami aligha esett jól Javiernek. Azzal, hogy idén Barcelonába szerződött, ez a probléma megoldódott: Fernanda Spanyolországban remekül érzi magát.

Vacsora a szemétkosárban

Angliában a mai napig emlegetik David Unsworth esetét, aki egy hónapig volt az Aston Villa játékosa, és egyetlen meccsen sem lépett pályára, majd a felesége követelésére visszatért nevelőegyesületéhez, az Evertonhoz. A tősgyökeres liverpooli védő 1997-ben hagyta ott az Evertont, és Londonba, a West Ham Unitedbe igazolt, felesége azonban Liverpoolban maradt.

A családi béke kedvéért Unsworth 1998 nyarán úgy döntött, hogy közelebb igazol Liverpoolhoz, és aláírt az Aston Villához, de mint kiderült, Birmingham még mindig túl messze volt a családi háztól.

Forrás: AFP

Az angol bulvárlapok szerint a kedves feleség kijelentette: ha a hátvéd nem ér haza időben az edzések után, akkor a vacsorát kidobja a szemetesbe, amit állítólag párszor meg is tett. Így aztán a védő még az idény rajtja előtt kijelentette: távozni akar a Villától, és szerencséjére az Everton visszaigazolta őt. További hat évet töltött el az egyesületnél, majd 2004-ben a Portsmouth-ba igazolt, arról nem szól a fáma, hogy ehhez mit szólt a felesége.

A litván csatár, Valdas Ivanauskas a felesége miatt nem lett a Wolfsburg focistája. A támadó 1993 és 1997 között a Hamburgban szerepelt, és már mindenben megegyezett a wolfsburgiakkal, sőt, alá is írta a szerződését. Amikor azonban a család megérkezett a városba, nejének, Beatrixnak nem nagyon tetszett a hely, ahol a Volkswagen-gyáron kívül sok látványosság nincs.

A feleség annyira elborzadt a szürke iparvárostól, hogy kijelentette: ha férje ott folytatja pályafutását, akkor elválik. Ivanauskasnak pedig fontosabb volt a házassága, így aztán felbontotta szerződését a Wolfsburggal, és végül a Salzburgban kötött ki.

Schuster asszony, a kemény tárgyalópartner

Külön kategóriát jelentenek azok a játékosok, akiknek a feleségük egyben a menedzserük is. Ez főleg a német labdarúgókra volt jellemző az 1980-as évektől kezdve, a sort Bernd Schuster neje, Gaby nyitotta. Állítólag ő volt az, aki még 1980-ban elintézte, hogy a fiatal középpályás az 1. FC Kölnből Barcelonába igazoljon, majd amikor az akkori szövetségi kapitány, Jupp Derwall kijelentette: jobban szereti, ha a válogatott tagjai a Bundesligában szerepelnek, Schuster a neje nyomására mondta le 1984-ben, 25 évesen a válogatottságot.

Forrás: --

Gabynak nagy szerepe volt abban is, hogy a német középpályás később megfordult a Real Madridban és az Atlético Madridban is (rajta kívül csak kevesen mondhatják el, hogy mindhárom spanyol sztárcsapatban futballoztak), és ő képviselte férjét akkor is, amikor 1993-ban hazatért a Bayer Leverkusenbe.

A gyógyszergyáriak akkori menedzsere, a sokat látott Reiner Calmund később kijelentette: "Soha nem volt olyan kemény tárgyalópartnerem, mint Schuster asszony".

Kozmetikai stúdió a szerződésben

A kölniek későbbi játékosai közül Bodo Illgnert és Thomas Hässlert is a felesége menedzselte. A vezetőség nem sok jelentőséget tulajdonított annak, hogy Illgner szerződéshosszabbításakor 1995-ben a férjét képviselő Bianca Illgner belevette a megállapodásba: minimum négymillió márkás külföldi ajánlat esetén férje bármikor távozhat.

Egy évvel később viszont foghatták a fejüket: a tízmillió márka piaci értékű kapus a transzferperiódus utolsó napján aláírt a Real Madridhoz, ahol háromszor annyit keresett, mint Kölnben. Mindezt Bianca egy fél délután alatt intézte el.

Ehhez képest Angela Hässler azon húzása, hogy férje Juventusba igazolásakor kiharcolta: a torinóiak vegyenek neki egy kozmetikai stúdiót, kispályás húzásnak tűnik.

Forrás: AFP

Sokáig Stefan Effenberg ügyeit is felesége, Martina intézte. "Én csak ültem a díványon, miközben a feleségem a Bayern vezetőségével tárgyalt" - emlékezett később vissza a focista, akinek azonban egy idő után elege lehetett a nejéből, hiszen megcsalta müncheni csapattársa, Thomas Strunz feleségével, Claudiával, akivel később össze is házasodott.

www.global-soccer.eu