Vágólapra másolva!
Két év alatt, két részletben 10 milliárd forintot folyósít az állam egy nemzetközi színvonalú debreceni futballstadion felépítésére - adta hírül a DVSC futballcsapatának hivatalos honlapja.

"Azt hiszik, Debrecen Budapesten van" - hol a Loki-stadion?

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: a kormány vasárnap döntött arról, hogy Debrecen önkormányzatával közös projektcéget hoznak létre annak érdekében, hogy a városban felépülhessen a futballstadion és a helyi csapat rangos mérkőzéseken is tudja az ellenfelet fogadni. Erre a kormány két év alatt, két részletben 10 milliárd forintot szán.

A Dehir.hu beszámolója szerint Debrecen főépítésze több mint tíz európai stadiont tanulmányozott az elmúlt hónapokban, és Hollandiában meg is találta azt a létesítményt, ami mintája lehet a debreceninek. Kováts Ákos választása a Nijmegen arénájára esett, a holland csapat létesítménye a Nagyerdőhöz hasonló környezetben épült fel, süllyesztett játéktérrel. A pálya méterekkel a talajszint alatt van, így a lelátók sem emelkednek a fák fölé, ezért nem zavarják az eredeti környezetet. Kováts egy tanulmánytervet is készített arról, hogyan lehet a régi stadion helyén felépíteni a húszezres arénát (a DVSC jelenlegi otthona 9640 néző befogadására alkalmas). A modell szerint az új létesítmény a jelenlegi alapterületnek csak egy részét foglalná el, így jutna hely a parkolóknak is.

Forrás: Debrecen város önkormányzata

Az ezredforduló óta a Debrecen a legeredményesebb magyar futballklub, tavaly a Bajnokok Ligája, idén pedig az Európa Liga főtáblájáig jutott, ám valamennyi hazai mérkőzését a fővárosban kellett játszania, mert a jelenlegi stadionja nem felel meg az UEFA előírásainak.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban már többször is megígérte, hogy a kormány támogatni fogja az új stadion felépülését, ezt legutóbb a város októberi alakuló közgyűlésén erősítette meg. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere szeptember 23-án jelentette be, hogy a tervek szerint 2012-ben már a felújított Nagyerdei Stadionban ünnepelheti alapításának 110. évfordulóját a DVSC labdarúgócsapata.