Vágólapra másolva!
Garancsi István székesfehárvári klubtulajdonos szerint a Videoton nem a hatalom csapata, csak éppen nekik szurkol az ország miniszterelnöke. Az egykori bróker tagadja, hogy felmerült volna Mezey György vezetőedző menesztése, az NB I-es klubokat üzleti szempontból értékelhetetlennek tartja, jövőre pedig inkább már hegymászással töltené az idejét a Videoton ügyeinek intézése helyett.

"Az egyetlen kapcsolatom a labdarúgással Mezey György személye volt, őt korábbról ismertem, az ő rábeszélésére vásároltam meg a székesfehérvári futballcsapatot működtető gazdasági társaságot" - emlékszik a videotonos idők kezdetére Garancsi István. A klubtulajdonos azt mondja, az azóta eltelt három évben sokkhatások tömkelege érte a magyar fociban.

- Az nem sokkolta, amikor arról értesült, hogy legnagyobb riválisuk, a DVSC tízmilliárd forintot kapott az államtól stadionépítésre? - kérdeztük Garancsit, akinek egy sajtóbeszélgetés alkalmával tettük fel a kérdéseinket.
- Nem. Tudja, én valaha bróker voltam, olyan körökben mozogtam, ahol pillanatok alatt százmilliókat nyertek emberek, és ugyanilyen rövid idő alatt földönfutóvá lettek. Brókerként megtanultam, hogy csak magammal törődjek, sohasem voltam irigy, nem érdekelt, hogy másoknak esetleg jobban megy, mint nekem. Amúgy attól a Videotonnak nem lesz rosszabb, hogyha a Debrecen normális stadionban játszhatja a meccseit, sőt, ez csak használ a magyar labdarúgásnak.

- Hogyan élte meg azt, hogy idén az utolsó fordulóban kiengedték a kezükből az aranyérmet a Győr stadionjában, és így a DVSC lett a bajnok?
- Tömören: rosszul. Bővebben: nagyon rosszul. Pláne, hogy nekem, mint az MLSZ elnökségi tagjának, kellett átadnom a bajnoki bronzérmeket Tarsoly Csabának, a bennünket legyőző és ezzel az aranyérmet a Debrecennek kikaparó győri csapat tulajdonosának. Nehezen tudok elképzelni ennél megalázóbb szituációt, de hát le kellett nyelnem a békát. De ez jó volt arra, hogy belássak egy roppant kézenfekvő igazságot.

- Micsodát?
- Azt, hogy bármennyi pénzt és szakértelmet ölünk is a Videotonba, azt az előnyt három év alatt nem lehet ledolgozni, amit a Debrecen által az elmúlt hat év alatt megnyert öt bajnoki cím, a BL-indulás, az Európa Liga-szereplés jelent. Ez annyi rutint, tapasztalatot jelent Herczeg András csapatának, amely eddig ellensúlyozhatatlan volt.

- A hangsúlyt arra a szóra helyezte, hogy eddig.
- Igen, mert úgy érzem, hogy más téren - ami nem szigorúan a futballszakmához kötődik - mi vagyunk lépéselőnyben, és nemcsak a Debrecennel, hanem az egész magyar mezőnnyel szemben. A stadionunk, az azt körülvevő üzleti miliő, a szervezettség, a nálunk folyó marketingmunka szerintem mind egyedülálló Magyarországon.

- Mire gondol konkrétan?
- Arra, hogy például már tizenhat VIP-páholyt adtunk el a Sóstói Stadionban, amely minden tekintetben megfelel a FIFA-és az UEFA-szabványnak, talán a befogadóképességet leszámítva, hiszen csak tizenhatezren férnek el a lelátókon. A szakmai stábot leszámítva egyébként kizárólag az üzleti életből, tehát nem a futball világából toboroztam munkatársaimat, és azt hiszem, ez a záloga annak, hogy szerintem idehaza modellértékű a Videoton.

- Ezek szerint nincs jó véleménnyel a hazai futballban szocializálódott emberekről?
- Maradjunk annyiban, hogy az NB I klubjai üzleti szempontból értékelhetetlenek.

- Önök viszont még eddig nem nyertek bajnokságot. Ha a jelenleg meglévő hétpontos előnyük ellenére 2011 nyarán sem sikerül, akkor csalódott lesz?
- Nagyon.

- Ki a legnagyobb riválisuk anyagi és szakmai értelemben?
- Csak a kérdés második felére tudok válaszolni, mert nem ismerem a többi klub anyagi lehetőségeit. A pályán még mindig a Debrecen.

- Ön mennyit költ a Videotonra?
- Ha csak szigorúan futballal kapcsolatos dolgokat nézem, akkor évi nyolcszáz milliót, legfeljebb egymilliárdot. Ami a körítést illeti, az sokkal kevesebbe kerül, mint ahogy a szurkoló vagy az újságíró gondolná.

Forrás: Videoton FC

- A székesfehérvári önkormányzat mekkora összeggel támogatja a Videotont?
- Nem tudom, hogy a város részéről ez az összeg publikus-e, de azt kijelenthetem, hogy célzottan az utánpótlás kapja a pénzt, az NB I-es csapat egy fillért sem kap a várostól.

- Nyilván nem nyereséges a vállalkozás.
- Persze, hogy nem. De ha így halad a VIP-páholyok értékesítése, ha a nézőszám úgy emelkedik, ahogy eddig, akkor jövőre már a költségeim hatvan százalékát állják a bevételeim. Főleg, ha az Európai Uniónál átmegy a törvényjavaslat, amely a látványsportok adómentes, illetve kedvezményes támogatását lehetővé teszi. Ha minden úgy alakul, ahogy tervezem, akkor egyre kevesebbet kell foglalkoznom a Videoton ügyeivel. Jövőre én már hegyet akarok mászni.

- Mezey György ezzel szemben éppen arról panaszkodott az egyik blogbejegyzésében, hogy kevés a néző.
- Ahhoz képest, amikor átvettem a klubot három éve, megduplázódott az átlagos nézőszám, igaz, még mindig csak 3500 meccsenként.

- Ha ilyen jól megy a csapatnak, miért kapnak szárnyra időről időre olyan pletykák, hogy Mezey Györgyöt leváltják?
- Fogalmam sincs, mert szó sincs ilyesmiről. Mezey kitölti a nyárig szóló hároméves szerződését.

- Akkor az sem igaz, hogy Bölöni László lenne januártól az utódja?
- Persze, hogy nem.

- A klubnak nem kellemetlen, hogy a vezetőedző olykor vehemensen foglalkozik nem kifejezetten szakmai kérdésekkel, például a Sport Tv szakkommentátorával?
- Mezey Györgyöt ilyennek fogadom el, amilyen. Erényeivel, hibáival - ha vannak - együtt.

- És Andre Alves elmegy a Videotontól?
- Erre most nem tudok és nem is akarok válaszolni. Jelenleg nem időszerű.

- Amikor a Maribor kiütötte a Videotont az Európa Ligából, nem fordult meg a fejében, hogy rosszul döntött, amikor megvásárolta a csapatot?
- Ha kint lett volna Mariborban, akkor ilyesmire nem is gondolna. Bármennyire hihetetlen is, a szlovén futball minden tekintetben jóval előttünk jár. Semmi meglepő nem volt abban, hogy a Maribor legyőzött bennünket. Szlovénia ott volt a világbajnokságon, meg 2002-ben is, és azokért a szereplésekért eurómilliókat kapott a FIFA-tól, amit nagyon hasznosan és célirányosan fektetett be. És a szlovének nem engedik ki 16-17 éves korukban vagy még előbb a tehetségeiket nyugatra, mint ahogy Magyarországon a divat.

- Miért, nem az a boldogulás és a szakmai előrelépés útja?
- Nem. Mi egy Liptáknak, egy Eleknek, egy Lázárnak perspektívát kínálunk. Belőlük idehaza lett elismert válogatott labdarúgó.

- Hányadik lenne most a bajnokságban a Videoton, ha nem a Fidesz nyeri meg tavasszal a választásokat?
- Szerintem akkor is első lenne (nevet).

- Mit szól ahhoz, hogy a sajtó és a közvélemény a hatalom csapatának titulálja a Videotont?
- Megpróbálok ezzel együtt élni. Nekünk az a "pechünk", hogy van egy Orbán Viktor nevű szurkolónk, aki el is jár a mérkőzéseinkre, és aki történetesen a Puskás Ferenc Akadémia alapítója. Ami engem illet, az ismeretségi körömet mindenféle "aljas" eszközzel próbáltam és próbálom a Videotonhoz láncolni, így most már, példának okáért, Hernádi Zsolt, Csányi Sándor és persze Orbán Viktor is a törzsszurkolónk. Ennyi az egész.

Forrás: vidi.hu

- Hogyan oldja meg a Videoton-játékosok javadalmazását?
- Úgy, hogy nálunk január elsejétől már ekhózni fognak a labdarúgók, sőt, valamennyi erre jogosult alkalmazottunk. Adózni kell, és a játékosok is adózni fognak. Nem tudom, a többi klubnál ezt hogyan fogják csinálni, de nálunk ez a szabály lép életbe. Elegem van már abból, hogy két és fél éven át nagy pénzekért komoly adószakembereket kellett alkalmaznom annak érdekében, hogy támadhatatlanok legyenek a Videoton kifizetései. Tény, hogy Magyarországon - és most talán egy kicsit karikírozom a helyzetet - az adót mint olyat a futballisták és a sportvállalkozások nem ismerik. Ennek az állapotnak szerintem most vége.