Vágólapra másolva!
Különleges mérkőzés vár a Chelsea-re a Bajnokok Ligájában, hiszen az az edző látogat a Stamford Bridge-re, aki nagycsapattá tette a londoniakat. A José Mourinhóval való találkozás Frank Lampard számára is különleges, mert mint mondja, nagyon sokat köszönhet a portugál szakembernek, őt tiszteli a legjobban az eddigi mesterei közül.

- Aggódik amiatt, hogy José Mourinho mit talál ki a visszavágóra?
- Ez a gondolat ott motoszkál bennem, de arra kell koncentrálnunk, hogy a párviadal nagyon szoros. Inkább az a bosszantó, hogy az első meccset nem lett volna szabad elveszítenünk. Így most nagyon óvatosnak kell lennünk, az Internek remek játékosai vannak, és egy okos edzője, aki biztos, hogy jó taktikával érkezik a Stamford Bridge-re. Kiesni Mourinho ellen? Ebbe bele sem szeretnék gondolni.

- Mennyire fontos az ön számára Mourinho?
- Az összes szakember közül, akivel csak dolgoztam, őt tisztelem a legjobban, mert nagyon sokat tett értem. Tovább akarok jutni az Inter ellen, de nem arról van szó, hogy bizonyítani akarok neki bármit is. Egyszerűen csak ott akarok lenni a Chelsea-vel a legjobb nyolc között. Ha a szezon előtt megkérdezték volna tőlem, hogy ha nem mi nyerjük a BL-t, akkor kinek szurkolok, azt válaszoltam volna: örülnék, ha José nyerné meg. Sokat köszönhetek neki.

- Egész pontosan mit?
- Önbizalmat adott nekem, és mindenkinek, aki csak vele dolgozik. Egyértelmű, hogy hisz önmagában edzőként és emberként is, és ezt a magabiztosságot fantasztikusan át tudja adni a játékosainak is. Mindent megpróbált, hogy higgyek magamban, és ez hozzásegített ahhoz, hogy azzá legyek, aki most vagyok. Sajnáltam, hogy elhagyta a Chelsea-t, de amit nekem adott, az itt maradt. Jobb játékos és jobb ember lettem azok után, hogy vele dolgoztam. Azért lehet sikeres edző mindenhol, mert fantasztikus atmoszférát teremt az öltözőben, és közel kerül a játékosaihoz. Ez kihozza azt az extra tíz százalékot mindenkiből, ami a sikerekhez kell, és ezért van az, hogy mindenki csak dicséri őt.

- Az első mérkőzés előtt beszéltek egymással?
- Találkoztam vele a folyosón a kezdés előtt, a lefújás után pedig minden korábbi játékosának köszönt, amikor elsétált a csapatbuszunk mellett. Ismerem őt annyira, hogy a visszavágó előtti nyilatkozatait ne vegyem teljesen komolyan. Tudom, hogy ilyenkor csak a győzelemre koncentrál.

- Nagy csalódás lenne, ha kiesnének?
- Az, hogy az előző idényben az elődöntőben estünk ki a Barcelonával szemben, azaz kiejthettük volna Európa legjobb csapatát, még mindig fájdalmas emlék. Minden egyes szezon, ami BL-diadal nélkül fejeződik be, fájdalmas. Tudjuk, hogy a jelenlegi keret nem fog örökké együtt maradni, és minél közelebb kerülünk a hőn áhított sikerhez, annál keserűbb élmény a kiesés.

- Gondolja, hogy Carlo Ancelottival sikerülhet a nagy cél elérése?
- Azért szerződtették, mert fantasztikus rutinnal rendelkezik, a Milannal már bizonyította, hogy képes megnyerni a BL-t. Amikor 2007-ben az elődöntőben a Manchester Unitedet, a döntőben pedig a Liverpoolt győzték le, egészen fantasztikus csapatuk volt. Ancelotti tudja, hogy mire van szükség az egyenes kieséses szakaszban. Az Inter elleni párviadal nem csak a két csapat, hanem két nagyszerű edző közötti küzdelem is.

- Milyen Ancelottival dolgozni?
- Minden, ami ebben a szezonban történt, újdonság lehetett a számára, hiszen hatalmas a különbség az olasz és az angol futballkultúra között. Nem csak a játékstílusról van szó, hanem a meccsek hangulatáról, a sajtóról. Olaszországban valószínűleg csak a játékra kellett koncentrálnia, míg itt a pályán kívül történtek is rá tartoznak. Ezzel együtt fantasztikus munkát végzett, és a játékosok sara, hogy nem tudtunk elhúzni a mezőnytől a bajnokságban. Voltak időszakok, amikor úgy tűnt, hogy megléphetünk, ám értékes pontokat veszítettünk.

- Képesek lehetnek megnyerni a Premier League-et?
- Három csapat küzd az aranyéremért, és a folytatásban nem szabad hibáznunk. Erősnek kell lennünk, és nem szabad azzal foglakoznunk, ha valamelyik rivális egy nappal előbb játszik, és így ideiglenesen átveszi a vezetést. Csak a saját meccseinkkel kell törődnünk, de azt hiszem, képesek vagyunk erre. Az elmúlt három szezonban azért nem tudtunk bajnokságot nyerni, mert nem volt kiegyensúlyozott a teljesítményünk. Az előző idényben volt egy rossz sorozatunk Luiz Felipe Scolarival, de amikor Guus Hiddink megérkezett, négy hónap alatt csak egyszer kaptunk ki. Hasonló volt a helyzet Avram Granttel: szinte a középmezőnyből indultunk, de majdnem odaértünk az első helyre. Tanultunk a hibákból, tudjuk, mit rontottunk el. Még a triplázás sem lehetetlen.

Forrás: The Guardian
www.global-soccer.eu