Vágólapra másolva!
Diego Milito góljával megnyerte az olasz kupa döntőjét az Internazionale, amelynek így továbbra is van esélye triplázni, azaz kupát, bajnokságot és Bajnokok Ligáját nyerni. A Roma rosszul viselte a vereséget, Tottit kiállították, miután felrúgta Balotellit.

Olasz kupa, döntő:
Internazionale - Roma 1-0 (1-0)
Róma, Stadio Olimpico, 65 000 néző, Vezette: Rizzoli
gól: Milito (40.)
piros lap: Totti (88.)
Inter: Júlio César - Maicon, Córdoba (Samuel, 39.), Materazzi, Chivu - J. Zanetti, Cambiasso, Thiago Motta, Sneijder (Balotelli, 6., Muntari, 93.) - Eto'o, Milito
Roma: Júlio Sérgio - Burdisso (Marco Motta, a szünetben), Mexes, Juan, Riise - De Rossi, Pizarro (Totti, a szünetben), Perrotta, Taddei - Vucinic, Toni (Menez, 63.)

"Hetvenéves korára nyert egy Szuperkupát és még egy jelentéktelen trófeát. Túl öreg ahhoz, hogy nyerő típus legyen belőle" - mondta egyszer tömören José Mourinho az akkor még csak 54 éves Claudio Ranieriről. A két edző különmeccse az Internazionale és az AS Roma szerda esti olasz kupa döntőjében folytatódott.

Bár az elmúlt hat évben ötször is ez a két együttes játszotta a Coppa Italia döntőjét, az unalmat ezúttal ki lehetett zárni: a hétvégi Lazio-Inter meccs jó előre felpaprikázta a kedélyeket, a Roma városi riválisa ugyanis simán kikapott az Intertől, nehogy az ősellenfelet segítse bajnoki címhez, miközben a Lazio-drukkerek minden kapott gólt megünnepeltek.

A kupadöntő elején az interesek fütyülték ki egy saját játékosukat, mikor a korán megsérült Sneijdert Balotelli váltotta. Mindkét kezdőcsapatban volt egy meglepetés, a Roma Totti nélkül, az Inter viszont Materazzival vonult ki a pályára. Az első igazán nagy helyzetet bő negyedóra után láthatták a nézők, Milito gólt is lőtt a kiugratása után, de les miatt Rizzoli játékvezető érvénytelenítette a találatot. Mourinho elindult az ellenőrök felé, hogy megnézze az ismétlést, de ők elfordították előle a kistévét.

Római részről is egy majdnem-gól volt a válasz, Taddei centerezését Júlio César bravúrral paskolta el Toni elől. A következő helyzet ismét a Rómáé volt, ismét Taddei adott középre, Perrotta erős fejese fölé szállt. Gólt viszont az Inter szerzett, Milito Mexes és Perrotta szorongatásában is ki tudta lőni a jobb fölsőt. Az első félidőben számos (mű)balhé tarkította a meccset, a hosszabbítás perceiben például Mexes ütött kicsit oda Materazzinak, aki viszont úgy zuhant össze, mintha a fénykorában lévő Mike Tyson tette volna ezt vele.

Milito eldönti a döntőt

A második félidőre jött Totti, és majdnem össze is hozott egy gólt gyorsan: külsővel meglőtt szabadrúgását nem tudta fogni az Inter kapusa, a kipattanót viszont Juan az üres kapu fölé fejelte. A folytatásban ismét meg-megvillant Totti, de a befejezések sehogy sem sikerültek, miközben az Inter átlövésekkel tartotta nyomás alatt a fővárosiak kapuját.

Egyre többet birtokolta a labdát Ranieri csapata a hajrá felé közeledve, de jó ideig csak pontrúgásból volt veszélyes, akkor sem nagyon. Elsősorban Riise próbálkozott, majd Vucinic lőtt el keresztbe a kapu előtt, Juan pedig a partjelzőt borította fel egy becsúszószereléssel.

Végül teljesen szétesett a Roma: Totti nem bírta idegekkel, hátulról belerúgott egy nagyot az őt lecselező Balotellibe, egyből pirosat kapott érte. A maradék percekben Taddei rugdosódott, de megúszta a kiállítást - talán csak azért, mert szurkolók, majd biztonsági emberek rohantak a pályára, így a mérkőzés kényszerű véget ért.