Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben több klubnál is edzőcsere történt a Bundesligában. A korábbinál nagyobb mozgás egyik oka, hogy újfajta edzőideál alakult ki Németországban, amelynek mintája a Borussia Dortmund mestere, Jürgen Klopp. Úgy tűnik, az egyesületek vezetői a hasonló típusú szakemberekben látják a siker zálogát.

Az elmúlt években a Bundesliga az egyik legnyugodtabb topligának számított az edzőváltások tekintetében, a jelenlegi szezonban azonban hatalmas a káosz. A 18 csapatból már hét lecserélte a szakvezetőjét, akad, amelyiknél már a harmadik edző dolgozik, több klub esetében pedig már biztos, hogy a nyáron vált majd a kispadon.

A Kicker című német szaklap szerint mindez annak tudható be, hogy a német futballban szemléletváltás történt, és a folyamat elindítójának a Borussia Dortmund sikeredzőjét, Jürgen Kloppot tartják.

Tévés nívódíj a szakkommentátori munkáért

A dortmundi csapat ebben a szezonban legázolta a mezőnyt, előnye 26 forduló után kilenc pont volt a második helyezett Bayer Leverkusennel szemben. Mindez nagy részben köszönhető Kloppnak, aki 2008-ban akkor vette át a Borussiát, amikor a kiesés ellen küzdött. Vezérletével azonban megindult felfelé: előbb hatodik, legutóbb ötödik lett a Bundesligában, a mostani idényben pedig jó úton halad az aranyérem felé. Klopp szakmai szempontból eddig egyetlen rossz döntést sem hozott: igazolásai egytől egyig beváltak, taktikailag pedig szinte mindig kollégái fölé nő: a csapat egyik erénye az egész pályás letámadás, amihez energikus játékosok kellenek - nem véletlen, hogy a BVB rendelkezik a második legfiatalabb átlagéletkorú kerettel a Bundesligában.

Klopp a vezéralakja annak a feltörekvő fiatal edzőgenerációnak, amely gyökeresen új szemléletet hozott a német labdarúgásba. A közvélemény elsősorban a 2006-os vébé alatt figyelt fel rá, amikor még a Mainz szakvezetőjeként a világbajnokságon az állami televízió egyik szakkommentátora volt, ahol megmutatta, hogy a taktikai elemzés nem feltétlenül abból áll, hogy valaki kiemeli a látványosabb megoldásokat, esetleg megjegyzi, hogy ez fantasztikus gól volt gyönyörű bokamozdulattal. Klopp részletekbe menően analizálta a mérkőzéseket, mindezt rendkívül élvezetesen: 2006 októberében munkájáért a sport kategóriában megkapta a német televíziós díjat is.

Új edzőgeneráció a Bundesligában

Ráadásul Klopp a jelek szerint a közvetítések során mutatott elméletet a gyakorlatban is alkalmazni tudja: ugyan a Dortmundnak megvan az alaptaktikája, azonban az ellenféltől függően ezt bármikor képes variálni, és mindezt gyakran rendkívül látványos futballal ötvözi. Ám nem ő az egyetlen ilyen felfogású tréner a Bundesligában. Korábbi klubjánál, a Mainznál Thomas Tuchel gyakorlatilag Klopp-tanítványnak számít, de a válogatottat irányító Joachim Löw szemlélete is hasonló. Arról nem is beszélve, hogy a szezonban jól vagy várakozáson felül szereplő Bundesliga-csapatok nagy részénél ugyanebbe a generációba tartozó trénerek dolgoznak: a Hannovert irányító Mirko Slomka ugyanúgy 43 éves, mint Klopp, de a negyvenes éveinek közepén jár a freiburgi Robin Dutt, a nürnbergi Dieter Hecking, valamint a kölni Frank Schaefer is.

Mindezek alapján a többi klub is hasonló stílusú szakembert keres, ahogy a Kicker fogalmazott: mindenki Klopp-klónt akar, ha már az igazit nem tudja megszerezni. A Schalkénak ez már sikerült is Ralf Rangnick szerződtetésével, aki ugyan 51 éves, azonban taktikailag az egyik legképzettebb német szakembernek tartják, és Klopp előtt maga is volt szakkommentátor a ZDF-nél - emiatt becézik Professzornak.

A Leverkusen a hírek szerint a következő szezonra Duttot akarja megszerezni, amennyiben Jupp Heynckes nem hosszabbítja meg szerződését: a csapat jelenlegi mestere állítólag a Bayern Münchenbe tart. A bajorok tehát egyelőre nem kérnek az új hullámból: korábban már próbálkoztak Jürgen Klinsmann-nal, de az a kísérlet balul sült el. Ő ugyanis csak korosztályban illett a fenti sorba, futballelméleti tudása helyett inkább a motivációs módszerei számítottak újdonságnak.

www.global-soccer.eu