Vágólapra másolva!
A 2008-ban még bajnoki címet ünneplő MTK a kiesés szélére sodródhat, ha szombaton kikap a Siófoktól. A klubnál ennek ellenére töretlen a bizalom Garami József vezetőedzőben és a Sándor Károly Akadémiáról kikerülő fiatalokban, Domonyai László klubigazgató szerint a vezetés hibázott, amikor túl sok meghatározó focistát engedett el a nyáron a Hungária körútról.

Az MTK az idén a megszokottnál gyengébben szerepel, legutóbbi tizenhárom mérkőzéséből csupán kettőt nyert meg, nyolcszor kikapott, így a tizennegyedik a tabellán, és csak négy ponttal előzi meg a kieső helyen álló Siófokot, ráadásul a két csapat a hétvégén egymás ellen játszik a Hungária körúton. Domonyai László klubigazgató szerint az elmúlt szezon után hibázott a vezetőség. "Tavaly szinte egy kezdőcsapatnyi távozónk volt, elég, ha közülük Pintér Ádámot, Gosztonyi Andrást, Kulcsár Tamást, Balogh Bélát, Hidvégi Sándort, Lázok Jánost vagy Zsidai Lászlót említem. Talán ott hibáztunk, hogy túl sok meghatározó játékost engedtünk el" - mondta az [origo]-nak Domonyai.

"Nem a pánikkeltés a megoldás, nem hibásokat kell keresni, ezért nem szeretném, ha a szurkolók Garami József fejét követelnék, hiszen ő az egyik legjobb magyar szakember, akit kellemetlen helyzetbe hoztunk azzal, hogy a szokottnál is nagyobb változáson ment át a keret. Éppen ezért nem hátrálunk ki mögüle, nagy szüksége van a csapatnak az ő rutinjára. A sikereket is együtt értük el, a nehezebb időszakot is együtt kell átvészelnünk" - tette hozzá a klubigazgató.

Garami József már megszokhatta, hogy évről évre új csapatot kell építenie, de nehezíti a dolgát, hogy az idén nem volt a keretben olyan rutinos játékos, aki a fiatalok között egymaga hozott volna egy-egy meccset a csapatnak.

"Amikor 2004-ben a Sándor Károly Akadémia növendékei először jöttek fel a felnőtt csapathoz, nekik is kellett másfél év ahhoz, hogy beleerősödjenek az NB I-be, és kellő rutint szerezzenek, ám akkor volt egy Illés Bélánk, aki rendre eldöntötte a meccseket, ezért jól szerepelt a csapat. Sajnos most nincs ilyen játékosunk, koruknál és tehetségüknél fogva Kanta Józseftől és Pál Andrástól vártuk volna el, hogy átvegye a vezér szerepét, de mindketten sokáig sérültek voltak, nemrég tértek vissza. Biztos vagyok benne, hogy a hátralévő fordulókban sokat segítenek majd a csapatnak" - bizakodott Domonyai László.

Forrás: Mtkhungaria.hu
Kanta József (középen) góljaira nagy szüksége lesz az MTK-nak

Amíg korábban a Sándor Károly Akadémia gyakorlatilag monopol helyzetben volt, ma már több hasonló fociiskola is van Magyarországon, például a felcsúti Puskás Ferenc Akadémia, a kispesti Magyar Futball Akadémia, a szombathelyi Illés Akadémia vagy a győri Fehér Miklós Akadémia. Felmerül a kérdés, hogy mivel ezek a bentlakásos fociiskolák elszipkázhatják egymás elől a tehetségeket, ugyanolyan képességű garnitúra jön-e ki mostanság is a Sándor Károly Akadémiáról, mint négy-öt éve. Domonyai szerint igen.

"Bátran állíthatom, hogy szakmailag ugyanolyan jól felkészített játékosok érkeznek a felnőtt csapathoz, mint korábban. A jelenlegi fiatalok közül például Tischler Patrik, Eppel Márton, Ladányi Tibor, Csiki Norbert, Kálnoki Kis Dávid vagy Kelemen Dávid is nagy értéke a magyar labdarúgásnak, és biztos vagyok benne, hogy be is fogják ezt bizonyítani. Természetesen nem könnyíti meg a helyzetünket az, hogy a tehetséges gyerekeket már több akadémia is szeretné elvinni, ugyanakkor örülök annak, hogy a mi példánkra több ilyen iskola is alakult, mert így sokkal erősebbek az utánpótlás-bajnokságok. Korábban nagy különbséggel nyerték csapataink a meccseket, de most komolyabb versenyhelyzet alakult ki, és ez mindenképp pozitív. Ebben a korban jobb 2-1-re kikapni, mint állandóan 7-0-ra nyerni."

Tamási Zsolt, a Sándor Károly Akadémia igazgatója sem ért egyet azzal, hogy gyengébb képességű játékosok kerülnének ki Agárdról a többi iskola miatt. "A létszám adott az akadémián, több gyereket nem vettünk fel akkor sem, amikor csak a mi iskolánk működött. Most is van nálunk több olyan játékos, akik nemzetközileg nagy karriert futhatnak majd be, de természetesen neveket nem fogok mondani, nehogy elbízzák magukat a gyerekek" - nyilatkozta az [origo]-nak Tamási.

Forrás: Sandorkaroly.hu
A Sándor Károly Akadémián minden adott a fejlődéshez

A köztudatba úgy vonult be az agárdi akadémia, mint egy iskola, amely külföldre termeli a játékosokat, elég csak Németh Krisztiánra, Gulácsi Péterre, Simon Andrásra vagy Pintér Ádámra gondolni. "Ez egy nagy butaság, nem is értem, hogy miért alakulhatott ki ez a kép rólunk, hiszen pontosan egy magyar csapat, az MTK az, amely a mi növendékeinkre épít. Amikor más akadémiákról sorra mennek ki külföldre próbajátékra a fiatalok, azt nem hangoztatják annyira. Természetesen mi is olyan focistákat szeretnénk nevelni, akik egyszer majd légiósként is megállják a helyüket, de az út egyik állomása az MTK felnőtt csapata, és csak akkor engedünk külföldre egy játékost, ha minden szinten érett, tehát szakmailag és mentálisan is fel van készülve a légióskodásra. Valószínűleg a magyar emberre jellemző irigység miatt alakult ki ez a kép rólunk, mert jó szakmai kapcsolatot ápolunk a Liverpoollal, és ez anyagilag is kifizetődő" - mondta Tamási Zsolt, aki egyetért Domonyai Lászlóval abban is, hogy egy-egy rutinos játékos hiányzik az MTK felnőtt keretéből a jó szerepléshez. "Korábban ott volt a csapatban Illés Béla, Mladen Lambulics, vagy Welton Silva, akik sokat segítettek a fiataloknak. A klub mostani játékospolitikájába nem férnek bele az ilyen játékosok."

Bár 57 százalékban továbbra is a Várszegi Gábor nevével fémjelzett Fotex birtokolja a klubot (a Plaza Part Kft.-nek 31, Domonyai Lászlónak 10, az MTK Hungáriának, a Blackburn International Kft.-nek, valamint két magánszemélynek, Ivánkovics Erikának és Bukor Ferencnek pedig egyaránt 0,21 százaléka van), az MTK nem engedheti meg magának, hogy az NB I-ben klasszisnak számító magyar vagy külföldi játékost igazoljon. Domonyai László szerint a klub inkább kevesebbet ígér a játékosoknak, de azt betartja.

"Az MTK azon kevés magyar csapatok közé tartozik, amelynek stabil a költségvetése. Valóban nem tudunk annyi pénzt adni a játékosoknak, mint az öt legtehetősebb magyar klub, de az összeg, amit ajánlunk, egy fiatal futballistának reális fizetés, és ami ennél is fontosabb, hogy nem tartozunk senkinek, mindenki időben megkapja a pénzét, emellett lakást is biztosítunk a játékosoknak. Azt szoktam a fiataloknak mondani, hogy ha magasabb fizetést tudnánk adni, akkor lehet, hogy minőségi légiósok játszanának az MTK-ban és nem ők, de mi a saját nevelésű akadémistáinkra építjük a csapatot" - mondta a klubigazgató, aki szerint a Siófok szombati legyőzése nagy lökést adna a csapatnak, és egy sikeres tavaszi menetelés kezdete lehetne.