Vágólapra másolva!
Nemcsak a spanyol, hanem az angol és a nemzetközi sportsajtó is az egekbe magasztalja a Bajnokok Ligája-győztes FC Barcelonát, akad olyan újság, amely minden idők legjobb csapatának tartja. A Manchester United csapatkapitánya, Nemanja Vidic szerint sohasem játszottak még a Barcához fogható csapattal, Messi pedig a szezon legfontosabb meccsén is mindenkit lenyűgözött.

A manchesteriek méltósággal fogadták a vereséget, az angol bajnok részéről nyilatkozók valamennyien elismerték, hogy a Barcelona megérdemelten nyerte meg 3-1-re a Bajnokok Ligája londoni döntőjét. "Ők a legjobbak, még sohasem játszottunk ilyen csapattal" - mondta az ITV-nek a MU csapatkapitánya, Nemanja Vidic. "Nem tettünk eleget azért, hogy megnehezítsük az ellenfél dolgát. Természetesen nyerni szerettünk volna, és csalódottak vagyunk, de el kell ismerni, hogy a Barcelona remekül futballozott. Csatár nélkül játszott a Barca, mert Villa és Pedro is szélről tört be, amivel könnyedén zavarba lehetett hozni a védelmünket. Megpróbáltuk már a saját térfelükön letámadni őket, ami egy ideig ment is, de a kapott góloknál egyszerűen tehetetlenek voltunk" - fogalmazott a szerb középhátvéd, és társa, Rio Ferdinand is hasonlóan vélekedett. "Elismerésem, jobbak voltak, bár mi is elmaradtunk attól, amire képesek vagyunk, több gólt is megakadályozhattunk volna. Hogy ez a Barca lenne minden idők legjobb csapata? Ezt majd az idő eldönti. Az biztos, hogy fantasztikus együttes, nagyszerű játékosokkal, és olyan stílusuk van, amelyet nagyon jól tudnak játszani. Azért jöttünk, hogy nyerjünk, és én őszintén hittem abban, hogy ez sikerülhet."

A visszavonuló Edwin van der Sarnak ez volt az utolsó mérkőzése: "Soha nem jó veszíteni, de nagyobb helyzetei voltak az ellenfélnek. Mi elkövettünk egy-két hibát, amelyet kegyetlenül kihasznált a Barcelona. Természetesen nem ilyen befejezésről álmodtam" - mondta a negyvenéves kapus az ITV-nek nyilatkozva, hozzátéve, hogy szerinte nem hibázott Messi tizenhatoson kívül szerzett góljánál. "Úgy éreztem, hogy jól helyezkedem, de Villa kicsit takarta a kilátást, Messi pedig eltekerte mellette a labdát" - emlékezett vissza a találatra a kapus.

Forrás: AFP
A képekre kattintva galéria nyílik

Üzenetek Liverpoolba

A barcelonai futballisták természetesen nem annyira a meccs elemzésével voltak elfoglalva, inkább a boldogságukat akarták világgá kiáltani. "Nagyon boldog vagyok, egy fantasztikus csapatot győztünk le tudásunk legjavát nyújtva" - mondta a Sky Sportsnak Javier Mascherano, aki Puyol sérülése miatt a védelem közepén kapott helyett, aminek kockázatát több szakértő is kiemelte a meccs előtt, ám az argentin jól ellátta a feladatát. "A Bajnokok Ligáját megnyerni minden játékosnak felejthetetlen élmény. A győzelmemet a Liverpool-szurkolóknak is ajánlom, mert tudom, mennyire sajnálták, hogy elhagytam a csapatot."

A Barca győzelmét bebiztosító David Villa többek között szintén Liverpoolba üzent. "A gólom a legjobbkor jött, megnyugtatta a csapatot. Elégedettek lehetünk az éves teljesítményünkkel. A győzelmemet a családomnak, a lányaimnak és Pepe Reina lányainak ajánlom, akik olyanok, mintha az unokahúgaim lennének" - mondta a spanyol TVE-nek adott nyilatkozatában. "Akik ismernek minket, tudják, hogy sohasem állunk le. Éhesek vagyunk a trófeákra, nem hagyhattuk kicsúszni ezt a lehetőséget a kezünk közül. Nagy győzelem ez a klubnak."

"A szurkolóinkkal akarunk ünnepelni, a győzelmet viszont a családomnak ajánlom" - érzékenyült el Pedro, a meccs első góljának szerzője. "Nagyon jó érzés volt - főleg, amikor gólt lőttem -, hogy eljöttek megnézni. Ha ritkán látod a családodat, boldoggá tesz a tudat, hogy ott vannak melletted. A BL-győzelem olyan pillanat, amelyet nem lehet elfelejteni."

Forrás: AFP

"Kavarognak bennem a kellemesebbnél kellemesebb érzések, hiszen a csapat játéka is örömmel tölt el, akárcsak az, hogy megnyertük a Bajnokok Ligáját" - lelkendezett Andoni Zubizarreta, a Barcelona sportigazgatója. "Ez a BL-döntő tisztelgés volt a labdarúgás előtt a Wembley-ben. A Barcelona megmutatta, hogy milyen egy tökéletes csapat, amely jól ötvözi a kimagasló egyéni képességeket a hibátlan csapatjátékkal. Köszönet kiváló edzőnknek és a szurkolóinknak."

Európa királyai és Barca-bolygó

A sajtó sem fukarkodott a Barca dicséretével, nemcsak a spanyol, hanem az angol és a nemzetközi sportsajtó is az egekbe magasztalja a Bajnokok Ligája-győztest. Akad olyan orgánum, amely egyenesen minden idők legjobb csapatának tartja.

"A fenséges Barcelona leiskolázta a Manchester Unitedet a döntőben" - írja a BBC honlapja, és hasonlóan fogalmaz a Goal.com is, ahol ez olvasható: "A lélegzetelállító Barcelona leiskolázta a Manchestert". "Lionel Messi, az apró mester a futball szépségére emlékeztetett a lenyűgöző Barcelonában" - adta címül elemzésének a The Telegraph újságírója, Henry Winter, aki úgy véli, hogy ezen a napon Messi és a Barca ellen egyetlen csapatnak sem lett volna esélye.

A The Guardian szakírója, Paul Hawyard a manchesteriek vereségét a Barcelona magasztalásával igyekszik szépíteni. "A United minden bizonnyal a második-harmadik legjobb csapat Európában a Real Madrid mellett. A szakadék azonban hatalmas az első és a második között. A Barca ellen a MU olyan volt, mint egy küzdeni tudó Premier League-bajnok egy kissé merev középpályával, és kevesebb tűzerővel, mint az a csapat, amelyik Cristiano Ronaldóval és Carlos Tévezzel kikapott a Barcelonától Rómában két éve. A Barca evolúciós ugrást hajtott végre a fociban azzal, hogy kemény védekezéssel egészítette ki a Johan Cruyff féle Dream Team fantasztikus passzjátékát. A Manchester a Real Madriddal, a Milannal, a Chelsea-vel és a Bayern Münchennel együtt hatalmas kihívás előtt áll, hogy valamiként felemelkedjen a katalánok szintjére".

Forrás: AFP

"We are the Champions" - áll nemes egyszerűséggel a barcelonai Sport címlapján, és az újság egyik kolumnistája, Joan Battle nem kertel: "A Barca és Messi minden idők legjobbja" - jelenti ki.

A szintén barcelonai El Mundo Deportivónál sem gondolkoztak sokat, hogy mi álljon a címlapon: "Champions!!!!" - lehet olvasni. A Barcelona iránti elfogultsággal nem vádolható madridi lapok sem fukarkodnak a jelzőkkel. "Superbarca", áll az AS címlapján, a Marca fő anyagának címe pedig: "Barcelonai álom".

A nemzetközi sportsajtóból a német Kicker a legkevésbé eufórikus. "A Barca negyedik csapása" - áll a mérkőzés tudósításának címeként, arra utalva, hogy ez volt a katalánok negyedik BL-diadala. A L'Équipe "Isten hozott a Barca-bolygón" megfogalmazása már sokkal bombasztikusabb, akárcsak a France Football, amely "legyőzhetetlen"-ként jellemzi a katalán csapatot. Az ESPN honlapja "Barca: Európa királyai" nyitóoldallal fogad, a La Gazzetta dello Sport "Barca show: campione!" címlappal jelent meg, és egyedül a Corriere dello Sport szalagcíméből lehet megtudni az eredményt, és hogy egy másik csapat is volt a pályán."A Barcelona a bajnok, a Manchester lesújtva: 3-1"

Messi tökéletes volt a BBC szerint

Abban mindenki egyetért, hogy a londoni BL döntő legjobbja Lionel Messi volt - a vélemények csak azon oszlanak meg, hogy az argentin zseni hibátlanul futballozott-e, vagy még mindig tud ennél is jobban játszani.

Forrás: AFP

A The Guardian internetes oldalán egytől tízig terjedő skálán osztályozhatnak az olvasók, és a MU legjobb játékosa szerintük Rooney volt, 6,5-es átlaggal. A Barca kezdő tizenegyéből ennél mindenki magasabb osztályzattal áll, még a legrosszabb Víctor Valdés is 6,8-nál jár - a legjobb természetesen Messi 8,9-cel.

A The Telegraph munkatársa nem volt ennyire szigorú a manchesteriekhez: nála Rooney 8-ast, Vidic 7-est kapott, a legrosszabb pedig Evra volt a 4-esével. Eszerint Rooney-nál a mezőnyben csak Messi és Xavi voltak jobbak - ők mindketten 9-est kaptak, míg Pedrónak és Villának egyaránt 8-as jutott.

A BBC-nél Messi teljesítményét tökéletesnek vélték: az argentin megkapta a 10-est, Xavit és Sergio Busquetset pedig 9-esre értékelték - a legjobb manchesteri itt is Rooney volt, 7-essel.

A barcelonai Sport csak a katalánokat osztályozta, nem túl változatosan: csak 9-esek és 10-esek szerepelnek, Messi mellett Xavi és Iniesta teljesítményét is hibátlannak tartották.

A legszigorúbban a Goal.com-nál adták az osztályzatokat, hiszen itt Messi csak 8,5-est érdemelt, amivel a mérkőzés legjobbja volt - Iniesta és Xavi csak egy fél jeggyel kapott rosszabbat. A manchesteriektől természetesen itt is Rooneyt értékelték a legmagasabb osztályzattal, a MU gólszerzője 7-est kapott, míg a legrosszabb Evra, Carrick, Valencia és Hernández volt 5,5-tel.

Ha elolvasta a cikket, töltse ki az [origo] focikvízét is, és nyerjen válogatott sporteszközöket!