Vágólapra másolva!
Nem volt túlzottan csalódott hangulat sem a sajtópáholyban, sem a lelátón a Fradi szűkre sikeredett norvégok ellen aratott győzelme után. A mutatott játék alapján ugyanis szinte mindenki biztosra vette, hogy az Aalesund ellen idegenben is győzelmei esélye lehet a szinte végig nagy fölényben futballozó Ferencvárosnak az Európa Liga-selejtező második körében. A Fradi székházában már megoszlottak a vélemények, volt aki szerint a norvégok hazai pályán egész máshogy teljesítenek majd. A gólt leszámítva semmit sem mutató vendégek másodedzője pedig már az első meccs alapján is egyenrangúnak látta a két együttest.

"A visszavágón nem reménykedem, hanem egészen biztos vagyok benne, hogy meglesz a továbbjutás" - árulta el Keller József az [origo]-nak a Fradi öltözője előtt, amelyben Prukner László éppen akkor értékelte együttesét a 2-1-es győzelem után. "Óriási minőségi különbség volt a két csapat között, nem is értem ezt. Simán benne van, hogy kettős győzelemmel ejtjük ki a norvégokat" - vélekedett az FTC korábbi huszonkilencszeres válogatott balhátvédje.

Az itthoni a hőséget idegenben a műfű váltja

Az öltözőből közben a játékosok rövid tapsa hallatszott ki a vezetőedző beszéde után, majd elsőként Mark Otten jelent meg a folyosón. A holland hátvéd is dicsérte csapatát, de nem volt hajlandó máris eltemetni a budapesti odavágón gyakorlatilag teljesen passzív riválist. "A futballban előfordul, hogy egy meccsen az egyik csapat sokkal gyengébben játszik, aztán legközelebb remekel. Nem lehet tudni, hogy az Aalesund mit fog produkálni saját pályáján, ezért nagyon oda kell figyelnünk a visszavágóra is. Lényeg, hogy ma nagyon szervezetten és jól játszottunk, és sikerült előnyt szereznünk. A fölényünket nem szeretném a hőségből levezetni, mert attól mind a huszonkét játékos egyformán szenvedett" - zárta mondandóját a Fradi védője.

Mindazonáltal a játékosok között is volt olyan, akit meglepett az Aalesund szerény teljesítménye. "Többet vártam tőlük, mind játékban, mind szervezettségben" - nyilatkozta a találkozó második félidejében becserélt Rósa Dénes. "Hallottuk, hogy nagyon aggódnak a forróság miatt, de azért ennyire nem hittem, hogy megfogja őket. Persze jövő héten majd nekünk kell egy külső körülményhez alkalmazkodnunk a műfű miatt. De bízom benne, hogy ott is mai remek játékot tudjuk hozni, és akkor nem lehet baj. A meccs csalódása egyébként a bekapott gól volt, ugyanis a videók alapján jól láttuk, hogy ezzel operálnak, és készültünk is rá."

A norvég szerint egy szinten vannak a meccset végig támadó Fradival

A találkozón a norvégok csak elvétve keveredtek a Fradi térfelére, épkézláb támadást pedig szinte nem is vezettek, a vendégek edzője azonban másfajta következtetést szűrt le a látottakból. "Nagyjából egyenlő szinten van a két csapat, a mieink pörgős focija a Fradinál is felfedezhető" - mondta a találkozó utáni sajtótájékoztatón Kent Bergersen másodedző, aki a felesége várható szülése miatt otthon maradt Kjetil Rekdalt helyettsítette a kisapdon. "Elégedett vagyok az eredménnyel, minden esélyünk meglesz a visszavágón, hogy a magunk javára fordítsuk a párharcot" - bizakodott a tréner, hozzátéve, hogy az időjárás hatása felfedezhető volt játékosai teljesítményében.

"Ellentétben a kollégámmal én természetesen nem vagyok elégedett az eredménnyel, de a maihoz hasonló fegyelmezett játékkal idegenben is egyenrangú ellenfelek lehetünk" - vette át a szót Prukner László a norvég edzőtől. "Fontos hogy fordítani tudtunk, mert így az ellenfélnek mindenképp nyernie kell, ez pedig meghatározza majd az ottani játékot."

Pruknernél mindegy, kit hogyan hívnak

A Fradi edzője külön kitért a találkozón remek játékkal és győztes góllal tündöklő Liban Abdira. "Egy évvel ezelőtt megmondtam, hogy Abdi az élvonal egyik legjobb játékosa lesz, ha munkára lehet fogni. Ezen a nyáron volt az első olyan felkészülése, amit rendesen végigcsinált, és meg is van az eredménye. Belátta, hogy ha nem áll be sorba, nálam mindegy hogy hívják, vagy ki áll mögötte, nem fog szóhoz jutni."

Az [origo] kérdésére a szakember azt is elárulta, hogy a Fradinak a cserék ellenére miért nem sikerült az utolsó negyedórában az addigi jó játékot produkálni. "Nem szabad elfeledni, hogy a rengeteg meccs és a sok utazás miatt fokozott terhelés alatt vannak a játékosok, ennek a hatása jött ki a hajrában. Ráadásul az extrém meleg azt a csapatot sokkal jobban sújtja, amelyik építkezni próbál, mint azt, amelyik csak rombol."

A budapesti meccs alapján gyengének tűnő norvég csapat Prukner szerint is egészen mást fog mutatni hazai pályán. "Néhány alapemberük most nem kapott szerepet, otthon biztosan focizni is fognak. Persze csak akkor, ha hagyjuk, de mi nem fogjuk hagyni."