Vágólapra másolva!
Véget ért a Ferencvárosi Torna Club átvilágítása, amelynek következtében Berki Krisztián, Menráth István és Pellady Péter ügyét is vizsgálják. Az átvilágítás szerint körülbelül ötven törvénysértő szerződést kötöttek összesen az elmúlt években. Az Albert-stadionban tartott szurkolói ankéton Kubatov Gábor elnök elmondta, hogy ki fogják tiltani a randalírozó szurkolókat az Üllői útról, szerinte egy hónapon belül tető alá tudnak hozni egy olyan megállapodást, amelynek köszönhetően a saját területükön építhetnek egy új stadiont, a rutintalan Lipcsei Pétert pedig nem akarják beégetni a Ferencváros kispadján.

Tavaly június végén állt utoljára a szurkolók elé Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke, most pedig, Prukner László felmondása után, ismét szurkolói ankétot tartott, de nem elsősorban a vezetőedző távozása miatt. "Aki azért jött el, hogy megtudja, hogy ki lesz a Ferencváros következő edzője, az már haza is mehet, mert még én sem tudom" - kezdte Kubatov.

Az elnök ezután a gazdasági ügyek részleteit osztotta meg a több mint száz összegyűlt drukkerrel. Kubatov elmondta, hogy véget ért az FTC átvilágítása, amellyel az Ernst & Young független nemzetközi könyvvizsgáló céget bízták meg még márciusban, amikor átvették a klub irányítását.

"A pontos eredményt nem szeretném nyilvánosságra hozni, mert az több kárt okozna, mint amennyi előnyünk származna belőle" - kezdte Kubatov. "Az átvilágítás kimutatta, hogy a Ferencvárosnál körülbelül ötven előnytelen, törvénysértő szerződést kötöttek. Nem az a célom, hogy bepereljem és börtönbe küldjem azokat az embereket, akik ezeket kötötték, megelégszem azzal, ha megtérítik azokat a károkat, amelyeket ezáltal a Ferencvárosnak okoztak. Voltak olyanok, akiket miután szembesítettünk a tényekkel, elismerték a követeléseink jogosságát, és visszahozták a Fradihoz a pénzt. Annyit elárulok, hogy egyik sem Berki Krisztián volt" - utalt az elnök arra, hogy a Labdarúgó Zrt. korábbi vezérigazgatója állítólag több millió forinttal tartozik a Ferencvárosnak. Berki ügye folyamatban van, a rendőrség járt az Üllői úti székházban, a klub minden szükséges dokumentumot átadott, ítélet még nincs.

Másik két ügy szintén folyamatban van, gazdasági visszaélések miatt nyomoznak a Menráth István korábbi sportigazgató időszakában történtek után, valamint az után, hogy miként szerezte meg a Pellady Péter vezette cégcsoport a nemzetközi mérkőzések közvetítési jogait még 2004-ben.

Az átvilágítás, amely további vizsgálatokat követel, 15 millió forintba került, ebből 6,3 millió forintot a szurkolók raktak össze, összesen 362 ember adományozott valamennyi pénzt a cél érdekében. "Meg kell ugyanakkor említeni, hogy a Ferencvárosi Torna Club mintegy harmincfős vezetőségéből mindössze tizennégyen adtak valamennyi pénzt, nem akarta minden vezető a megtisztulás felé tolni a Fradi szekerét. Ez azért is szomorú, mert ha Albert Flóri bácsi tudott adni ötezer forintot, akkor a vezetőség többi tagja is adhatott volna legalább egy jelképes összeget."

Kubatov Gábor elmondta, hogy februárban, amikor átvették a klub irányítását, az FTC-nek 644 millió forint adóssága volt. "Ebből a Kaposvári Rákóczi labdarúgóklubja másfél évig működne. Elmentem ekkor Garancsi Istvánhoz, a Videoton tulajdonosához, hogy megkérdezzem, mi a teendő ilyenkor, erre ő közölte, hogy legalább másfél évig tart ezt az adósságot rendezni" - tette hozzá az elnök. A 644 milliós összeget mára 300 millió forintra sikerült csökkenteni.

"Amikor átvettük a klubot, a játékosok négy hónapja nem kaptak fizetést, fel akarták számolni a Ferencvárost, egy hajszál választotta el attól a csapatot, hogy a BLASZ IV-es bajnokságba száműzzék. Az akkori állapotokhoz képest ma már nincs tartozásunk a közművek felé, nem fenyeget az a veszély, hogy kikapcsolják a gázt, a villanyt vagy a vizet, mindössze 30 nappal vagyunk elmaradva a játékosok bérével. A Ferencvárosnak 1 milliárd 270 millió forint a költségvetése, de egy drága városban élünk, csak a stadion fenntartása 200, a játékosok lakásbérlése pedig 100 millió forintot visz el."

Forrás: [origo]

Kérdés, hogy miből él meg ma a Ferencváros. Kubatov elmondta, hogy az Európa Liga-meccsekre sikerült néhány szponzort megnyerni, így például a Groupama Biztosítót, ezenkívül a jegybevételekből, a bérletek eladásából, a tavalyról kapott 67 millió forintos tv-közvetítési jogokból van bevétele a Fradinak, de az elnök kapcsolatainak köszönhetően egy jelentős összeg is a házhoz állt. "Elmentem a barátaimhoz, és mondtam nekik, hogy 90 millió forintra lenne szükségünk. Az én személyem a garancia, hogy majd egyszer ezt visszafizetjük. Nekem ennyit ér a házam, ennyi az összes vagyonom, a feleségem még nem is tudja, hogy ezt a pénzt kölcsönkértem. Feltettem az életem a Ferencvárosra, amely még mindig a legvonzóbb hirdetési felület a szponzoroknak, azok azonban csak akkor jönnek, ha rendet teszünk."

Kubatov szerint három-négy olyan szponzorjelölttel tárgyalnak, amelyek ha támogatni fogják a Fradit, akkor az idei év működése ezzel biztosított lesz.

Felvetődött a szurkolói ankéton a kérdés, hogy ha a Videotont és a Debrecent tudják közpénzekből támogatni, akkor a Ferencváros miért nem kaphat pénzt az államtól. "A Fradi nem élhet az állam emlőin. A Grashoppersnél, a Liverpoolnál vagy a Barcelonánál számít az, hogy milyen kormány van az ország élén? Nem a politikától kell várnunk a megoldást!"

Kubatov szerint sokat segíthet a Ferencvároson, ha sikerül a stadiont és azt körülvevő területet visszaszerezni az angoloktól, és belekezdhetnek az új stadion építésébe. "A magyar államban megvan a készség, hogy megvegye a stadiont, úgy, mint ahogy az MTK-nál vagy a Debrecennél van, bármikor tudunk érte adni egy eurót, kérdés, hogy ez megoldás-e. Szerintem meg kell próbálni állami segítség nélkül megszerezni a területet, és én azt szeretném, ha 2014-ben már egy új stadionban játszana a csapat. Jelenleg úgy állunk, hogy szerintem legfeljebb egy hónap alatt tető alá tudunk hozni egy olyan megállapodást, amelynek köszönhetően a saját területünkön építhetünk majd egy stadiont, de többet erről egyelőre nem szeretnék mondani."

Szóba került az ankéton az új szurkolói törvény is, az elnök arra kérte a drukkereket, hogy azt mindenképp tartsák be, mert jobb, élhetőbb lesz tőle a magyar labdarúgás. A törvény sarkalatos pontja, hogy a biztonsági emberek is igazoltathatják a szurkolókat, Kubatov erre elmondta, azt szeretnék, hogy a Ferencváros százszázalékos tulajdonába kerüljön a biztonsági szolgálatot ellátó cég, amely egyébként jelenleg is ötven százalékban a Fradié.

"Onnantól kezdve mi fogunk irányítani, minket lehet szidni, ha valamit rosszul csinálunk, de én magam fogom a marcona őröket felhatalmazni arra is, hogy ha valaki olyat tesz, akkor kivezessék a stadionból. Eddig senki nem merte meglépni, de én kitiltatom a magukat szurkolóknak mondó huligánokat. Olyan Fradi-drukkerek nem kellenek a stadionba, amilyenek a nyáron Dunaszerdahelyen kifosztottak egy benzinkutat, akik Norvégiában dzsekit loptak és drogoztak, vagy akik a Honvéd elleni meccs után idejöttek, és összerugdosták a játékosok és az edzők autóját. Az idéntől vannak a stadionban fotópuskáink, ezeket a szurkolókat nemcsak ki fogom tiltani, hanem fel is jelentem őket, és bevasalom rajtuk azt a pénzt, amennyi kárt okoztak a Fradinak."

Kubatov nem tűrte szó nélkül azt sem, hogy a drukkerek az elmúlt meccseken szerinte nem fradistaként biztatták a csapatot. "A Honvéd elleni meccsen leszurkolt minket egy Kispest, annyira nem volt hangja a mi táborunknak. Előtte pedig itt ültem a lelátón, és azt hallottam, hogy teljes torokból szidják a Fradi-játékosok anyját, majd megdobálják Prukner Lászlót. Szégyenteljes ez a viselkedés. A stadionban, a kapu mögötti B-középben ki van írva egy idézet, így szól: 'Aki ide belépsz, szurkoljál, ha nem tetszik, távozzál!' Ezt 1928-ban írták oda a szurkolók, azok igazi fradisták voltak."

Forrás: [origo]

Szó esett a keretből kitett Liban Abdiról és Andrezinhóról is. Kubatov szerint muszáj volt megtenni ezt a lépést mindkét játékosnál. "Nem akarom bántani Liban Abdit, mert egy nagyon értékes focista, remek képességű játékos, de nagyon nehéz eset. Én nem szoktam lelkizni, de vele már nekem is le kellett ülnöm beszélni. Sokan mondják, hogy még egy esélyt adhattunk volna neki, megadtuk korábban, már az utolsó utáni esélyét is eljátszotta. Az még hagyján, hogy egyik nap azt mondja, hogy beteg, hajnalban pedig a Romkertben bulizik, talán elnézhető, mert még gyerek, de az öltözőben a tettlegességet nem tűröm. Alaposan kikérdeztem mindenkit, aki akkor körülötte volt, verekedés nem volt, csak ütés, ő ütötte meg Oláh Lórántot."

Andrezinhóról Kubatov elmondta, hogy a szerződésmódosításnál ő maga ajánlotta fel a brazil középpályásnak, hogy távozhat, de a játékos szeretett volna maradni. "Nem a Fradiban képzelte el a jövőjét, az Európa Ligában el akarta adni magát. Aztán amikor kiestünk, leeresztett. Mi társakat keresünk a Ferencvárosnál, ő pedig nem volt az."

Kubatov hozzátette, hogy számára nem sportemberek azok, akik például a Debrecen elleni bajnoki meccs előtt berúgnak, és hajnal két órakor még a Facebookra írogatnak részegen.

Prukner László távozásáról is esett néhány szó a szurkolói ankéton, az elnök elmondta, hogy utoljára Nyilasi Tibor töltötte ki még az első szerződését edzőként a Ferencvárosnál, azóta mindenki idő előtt távozott. "A legnagyobb tisztelettel lehet csak beszélni Prukner Lászlóról, aki például, amikor megtudta, hogy kikapcsolták a gázt az Albert-stadionban, a saját zsebéből adott nekünk kétmillió forintot, hogy rendezzük a tartozást. Meg lehet nézni egyébként, hogy Mezey György milyen mondatokkal távozott a Videotontól, és Prukner László mit nyilatkozott. Azt mondta, hogy ő csak több lett a Fradinál, és sokat köszönhet a klubnak, más világ a két edző."

Prukner lehetséges utódjáról Kubatov elmondta, hogy egyelőre Nagy Tamás kezében van az irányítás, Lipcsei Pétert nem szeretnék a mélyvízbe dobni, László Csabával pedig nem sikerült megegyezni. "Sokan mondják, hogy Lipcsei Pétert kellene leültetni a kispadra. Én pedig azt mondom, hogy ő még csak most tanulja ezt a szakmát. Ha beégetjük egy ilyen feladattal, lehet, hogy soha nem lesz belőle edző, 17 éve ismerem, ő annál értékesebb ember, minthogy rávezessük a jégre. László Csabával más a helyzet, alkalmas lenne a feladatra, nagyon jót beszélgettünk egymással, de ő akarta hozni a saját stábját, akiket a Ferencváros jelen állapotában képtelen fizetni. Persze köthetnék velük akármilyen szerződést, mint ahogy Samuel Eto'ónak is ajánlhatnánk annyi pénzt, hogy ne Dagesztánba menjen, de akkor rövid időn belül csődbe menne a Ferencváros."