Vágólapra másolva!
David Villa súlyos sérülése rossz hír az FC Barcelonának, de sokkal nagyobb érvágást jelent a világ- és Európa-bajnok spanyol válogatottnak. Mivel a középcsatár potenciális helyettesei jelenleg nem tűnnek megnyugtató megoldásnak, elképzelhető, hogy Vicente del Bosque módosít a játékrendszeren, amitől a válogatott - Villa nélkül is - még jobban hasonlíthat a Barcelonára.

Az elmúlt hetekben David Villáról elsősorban azért írtak az újságok, mert kiszorult a kezdő tizenegyből, és többen azt is tudni vélték, hogy összekülönbözött Lionel Messivel. A Barca edzője, Josep Guardiola tagadta, hogy konfliktus van a két játékos között, és azt is, hogy januárban el akarják adni Villát, a téma azonban vélhetően most jó időre elül, miután a klubvébé elődöntőjében szenvedett sípcsonttörése miatt a csatárnak közel fél évet kell kihagynia.

A Barcában csere, a válogatottban alapember

Az Al-Szadd elleni meccsen Villa ugyan kezdett, de az elmúlt időszakban nem ez volt a jellemző. Csak a kispadon kapott helyet a Real Madrid elleni rangadón, és ebben a szezonban a bajnokságban mindössze nyolcszor volt kezdő, hétszer csereként kapott lehetőséget. Az, hogy hosszú időre kidőlt, természetesen nem túl jó hír Guardiola számára, hiszen kevesebb az alternatívája a csapat összeállításánál, de Villa az utóbbi időben amúgy sem számított alapembernek, a Barca pedig nélküle is magabiztosan menetel. A spanyol válogatott szövetségi kapitánya, Vicente del Bosque ugyanakkor valószínűleg a szívéhez kapott, amikor meghallotta első számú csatára súlyos sérülését.

A nemzeti tizenegyben ugyanis Villa meghatározó játékos, Del Bosque már azt is nehezményezte, hogy a Barcában kevés lehetőséget kap, most pedig ki kell találnia, hogy kivel pótolja őt. Villa ugyanis a világ- és Európa-bajnok csapat legjobb góllövője, 82 meccsen 51-szer volt eredményes, nála több gólt senki sem ért el a válogatottban. Ő volt a 2008-as Eb gólkirálya, a 2010-es vébén második lett a góllövőlistán Thomas Müller mögött (mindketten öt gólig jutottak, de a német több gólpasszt adott), és a 2012-es Eb selejtezői során is betalált hét alkalommal. Ráadásul, míg korábban gyakran a válogatottban is a bal szélre kihúzódva játszott együtt egy másik támadóval (Fernando Torresszel vagy Fernando Llorentével), addig az elmúlt meccseken már ő volt a center volt a 4-2-3-1-es rendszerben.

Középcsatár helyett hamis kilences

Del Bosquénak tehát azt kell eldöntenie, hogy ki lenne az ideális megoldás erre a posztra. Az automatikus válasz nem is olyan régen még Fernando Torres lett volna, azonban a Chelsea játékosa pocsék formában futballozik, ha játszik egyáltalán, mert többnyire csak a kispadon kap helyet. A januárban a londoniakhoz igazolt klasszis ebben az évben klubszinten mindössze öt gólt ért el, nem csoda, hogy a válogatottban is kispadra szorult, sőt, volt olyan Eb-selejtező, ahol még a keretbe sem fért be. Persze Del Bosque valószínűleg továbbra is számításba veszi majd, főleg, mivel a többi alternatíva sem tűnik ideálisnak.

Az Athletic Bilbaóban szereplő Llorente is csupán három bajnokin volt eredményes az ősszel, ráadásul az ő szerepeltetése részben a taktika megváltoztatását igényli. Llorente ugyanis kevésbé mozgékony, mint Villa, inkább a klasszikus, jól fejelő, a beadásokra érkező középcsatár prototípusa. De nincsen csúcsformában az elmúlt időszakban rendre a válogatott keretbe meghívott, sevillai Álvaro Negredo sem, ő szeptember óta mindössze egyszer talált be. A Valencia színeiben rendkívül eredményesen játszó Roberto Soldado pedig annak ellenére sem kapott meghívót az ősszel, hogy kiváló formában van: a BL-ben ötször, a bajnokságban kilenc alkalommal volt eredményes.

Pedig a drukkerek úgy vélik, hogy Villa sérülését követően Soldadónak kellene lehetőséget kapnia. A Marca internetes oldalán szavazni lehetett arra, hogy ki legyen a válogatott kilencese, amíg Villa nem áll rendelkezésére, és a legtöbb voksot Soldado kapta: a szavazók 50,4 százaléka gondolta azt, hogy ő a megoldás. A második helyen Llorente futott be 17,6 százalékkal, a harmadik helyezett személye viszont különösen érdekes. Az olvasók 10,2 százaléka úgy vélte, hogy Frances Fabregast kellene kipróbálni ezen a poszton, jobban mondva, amolyan hamis kilences, vagy másként árnyékék pozícióban. Ehhez az inspirációt alighanem a Barcelona adja, amely szintén vérbeli középcsatár nélkül játszik, és a fenti posztot Lionel Messi tölti be, de ebben az idényben Fabregas is játszott ebben a szerepkörben.

A játékrendszert Del Bosque is kipróbálta a Skócia elleni hazai Eb-selejtezőn októberben, de ő David Silvát játszatta árnyékékként. A szisztéma működött, hiszen Silva kétszer is betalált, míg a harmadik gólt a balszélsőként futballozó Villa szerezte.

www.global-soccer.eu