Vágólapra másolva!
Éppen edzője 70. születésnapján kapott ki a Manchester United hazai pályán a bajnokságban tökutolsó Blackburntől, korábban pedig a Bajnokok Ligájában is elvérzett. A csalódott drukkerek egyre többször vetik fel, hogy Ferguson felett eljárt az idő, bár már tíz éve is készült rá, hogy abbahagyja. Ennyi idősen kevés tréner dolgozott a legmagasabb szinten, az MTK-t irányító Garami József szerint azonban bármeddig lehet edzősködni, Gerendás György, a BVSC ManUnited-szimpatizáns pólóedzője pedig úgy látja, Ferguson most is kihozza a maximumot a csapatából.

Már Scholes helyett is kell futni a MU-nál

Habár a vasárnapi, Manchester City elleni rangadót nagy nehezen megnyerte, és a bajnokságban három pont hátránnyal továbbra is a második helyen áll, a Manchester United ebben az idényben egyáltalán nem olyan ellenállhatatlan, mint korábban.

A drukkerek egy része annak ellenére is szívesen látna új edzőt a csapatnál, hogy tisztában van a skót Alex Ferguson múlhatatlan érdemeivel, melyeknek a két Bajnokok Ligája-győzelem, a tucatnyi bajnoki cím és az öt FA-kupa-siker csak egy része. Ferguson többször is komolyan fontolóra vette, hogy nyugdíjba vonul, a legkomolyabb talán a 2001/02-es idényben, mikor előre bejelentette a tervét, majd később maga is elismerte, hogy ez rossz hatással volt a csapat teljesítményére, 2002 februárjában pedig hosszabbított három évvel.

Képtelen abbahagyni

Legutóbb a 2008-as BL-győzelem után jelentette ki, hogy három éven belül távozik a kispadról, ennek értelmében tavaly nyáron kellett volna elhagynia a Unitedet. Ferguson azonban maradt, a csapat pedig tavaly novemberben hullámvölgybe került: zsinórban három nyeretlen meccs után a BL csoportköréből kiejtette a Basel, majd az év utolsó bajnokiján a sereghajtó Blackburn Rovers győzte le az Old Traffordon, az új év első meccsén pedig Newcastle-ban kapott egy sima hármast.

Forrás: AFP/Andrew Yates

A csapatot sérüléshullám sújtja, a nyáron visszavonult Paul Scholes, Ryan Giggsnek sem lehet már sok idénye az Old Traffordon, miközben David De Gea egyelőre nem látszik megnyugtató megoldásnak a kapusposztra. Kérdés, az együttest 1986 novembere óta irányító Ferguson hogyan reagál a helyzetre, megújíthatja-e még egyszer a csapatot egy olyan közegben, melynek minden egyes tégláját és fűszálát immár negyed évszázada ismeri.

Lábtenisz már nincs

Az MTK-t 2004 óta irányító, 1985 óta edzősködő Garami József szerint a kor nem jelent semmit ebben a szakmában: "Az edző egyszerűen elkezd dolgozni idény elején, és ha meg tudja valósítani az elképzelését, az felér az alkotással. Ez a közeg természetes a számunkra, mint halnak a víz. Amíg tehát szellemileg friss az ember, nyugodtan dolgozhat a futballban éppúgy, ahogy bármi másban is."

"Nemhogy nem érzem magam fáradtnak, hanem betölti az életemet a foci. A kor csak annyiban számít, hogy már nem hívok ki lábteniszre egy játékost, mert már nem vagyok versenyképes" - mondta a 71 éves Garami, aki maga is meccselt Ferguson Unitedjével. 1990-ben, a KEK első fordulójában otthon 2-0-ra, majd Pécsen 1-0-ra nyertek az angolok.

Gerendás György harminc éve követi az angol focit, azon belül is kiemelten a Manchester Unitedet. A pólóedző tizenkét évet dolgozott a BSVC-nél, nyolcadik éve van Egerben, az idősebb trénerekről egy személyes emléket őriz: "Amikor az utolsó BVSC-s bajnoki címet nyertük, 1999-ben, Gyarmati Dezső fél évre átvette a Fradit. Mi nyertük a döntőt, Gyarmati pedig később a tévében azt mondta: itt a tanítványom, aki egyben a legyőzőm is. Nem keserűen mondta ezt, de bennem volt egy kis keserűség. Egészen biztosan mondom, hogy én nem szeretnék hetvenévesen edzősködni ilyen szinten."

"Csak leveszi a füléből a vért"

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Egy magyar edzőnek mindenesnek kell lennie Gerendás szerint

Az olimpiai bajnok vízilabdázó szerint ugyanakkor a ManUnitednél edzősködni egészen más. "Az nem a mi magyar sportunk. Itthon, legalábbis a pólóban foglalkoznunk kell pénzfelhalmozással, menedzserkedéssel, edzőnek, utánpótlásedzőnek, pszichológusnak, jó havernak és durva tanárnak is kell lennünk. Ha ebből valami hiányzik, már nem vagy jó edző. Ferguson mellett van száz szakember, mindenki a maga funkciójával, neki meg már csak össze kell raknia a mozaikot. Ha egy játékos fizikai állapota nem tökéletes, itt az edzőnek kell meglátnia, ott az orvos csak leveszi a füléből a vért, és öt perc alatt megmondja, hogy kimaradt-e az éjszaka, és mennyit. José Mourinho is mindent tud a Real Madrid játékosairól, hogy melyikük mikor ment kocsmába. A különbség olyan, mintha kint világszínvonalú professzorok dolgoznának egy-egy szűk szakterületen, idehaza viszont falusi orvosként kellene mindenhez érteni egy picit."

Ezzel az állománnyal nem tudnak csúcsrajárni

Ferguson esetében tehát inkább a személyi kérdések kerülhetnek előtérbe, hogy például kit tart alapembernek egy-egy poszton, és le tudja-e váltani azokat, akikkel egykor közösen érték el a legnagyobb sikereket. Vasárnap Ferguson hívására visszatért a MU-ba a nyáron visszavonult Paul Scholes. A 37 éves középpályás 3-1-nél, emberelőnynél szállt be, és ő adta el a labdát a a Manchester City második gólja előtt. Végül 3-2-re nyert a United, de a Manchester City kis híján egyenlíteni tudott.

Forrás: AFP/Paul Ellis
Scholes visszatérése nem volt kifogástalan

"Mikor Scholest betette, majdnem elment az abszolút megnyert meccs. Vannak játékosok, akikkel az edző többet van együtt, mint a családjával, a feleségével. Fiatal edzőként nekem jobb kapcsolatom alakult ki a játékosokkal, mert még érződött rajtam a klórszag, szinte akkor szálltam ki a medencéből, és maximális empátiával voltam feléjük. Most már, 58 évesen két emberöltő van köztünk, nehezebben alakul ki annyira közvetlen viszony" - magyarázza Gerendás.

Garami másik posztot lát lyukasnak a Manchesternél, de nem szívesen beszél hullámvölgyről: "Egy csapat sem maradhat végtelenségig a csúcson. A Manchesterből most nagyon hiányzik egy jó kapus, Van der Sar éveken át csodálatosan védett, most viszont De Geával és ezzel az állománnyal nem tud csúcsrajárni a csapat. Ferguson most is kicsit alakítja az együttest, ugyanakkor ott vannak a második helyen a Premier League-ben, mit kell akkor számon kérni?"

Ferguson két kézzel csapkodná az asztalt

Kérdés, mennyire nehéz a megújulás, ha a klubnál hosszú ideje ugyanaz a közeg veszi körbe az edzőt? "Az ember olyan munkatársakat választ, akikkel szívesen dolgozik együtt. Nem unjuk egymást, ez nem olyan, mint a házasság!" - mondja az MTK és a Ferencváros focistáit is bajnoki címig vezető Garami.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Garami: Itt nem unjuk egymást

Bár tapasztalatban nincs hiánya Fergusonnak, azért nyilvánvalóan neki is kell tanulnia, mert a fociban állandóan felmerülnek új ötletek, új módszerek. Garami biztos abban, hogy skót kollégája minden újdonságra fogékony, hiszen másképp nem is maradhat állva, csak ha képes a mindenkori legmagasabb nívóhoz alkalmazkodni.

Az egri pólósok mestere szerint a kor előnyt is jelenthet: "Egy fiatalabb ember lángolóbb szerelemre tud gyúlni, egy idősebb is lehet szerelmes, de más hőfokon. Ha valamit irigylek a fiatalabbaktól, az a gátlástalan lendület, ami belőlem eltűnt, és már vissza se jön. Viszont a tapasztalattal távolabbra lát egy idősebb edző. Míg egy fiatal minden egyes meccset meg akar nyerni, az idősebb látja a következő lépéseket."

Ferguson 2008-ban BL-t nyert, 2009-ben és tavaly eljutott a döntőig, ám a két utóbbi meccsen a Barcelona lefocizta a csapatát. Gerendás ezzel együtt nem lát kibontakozóban lévő rivalizációt a két edző közt: "Ha így lenne, Ferguson biztos két kézzel csapkodná az asztalt, hogy hozzanak minőségi játékost, vegyék meg például bármi áron Agüerót. Ha megnézzük a MU és a Barca keretét, talán három játékos férne be a Barcába, amivel normálisan nem verhetik meg őket."

"Az egyikük negyvenéves, a másik hetven: nem ők játszottak egymással, hanem a két csapat" - jegyezte meg Garami. "Fergusonnak mindig nagyszerű játékfilozófiája volt, nem lehet kiindulni a két vereségből."

Nem szerencsés a Ferguson-Kemény párhuzam

Fergusonhoz hasonlóan Kemény Dénes is hosszú ideje irányít sikeresen egy csapatot, a magyar pólóválogatottat, melybe Scholeshoz hasonlóan Kásás Tamás tért vissza a közelmúltban. A pólósaival összesen öt bajnoki címet nyerő Gerendás szerint ugyanakkor semmiképp sem szerencsés összehasonlítani őket, mert annyira más egy szövetségi kapitány és egy edző munkája.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Egy kapitánynak mindig húsz nagyon jó játékosból kell tizenegy-tizennégyet kiválasztania, egy edzőnek egy év elején kiválasztott csapatból kell építkeznie. A kapitány másfél hónapot van együtt a csapattal, az edző szinte egész évben. Az viszont igaz, hogy hozzám hasonlóan Kemény Dénes is ManUnited-szimpatizáns" - mondja.

Kemény 1997-ben lett szövetségi kapitány, nyert három olimpiát, többször is sikerrel alakította át a csapatot, akár annak árán, hogy a két olimpia között nem mindig sikerült nyernie. "Dénesnek, nem elvéve az érdemeit, abban a tekintetben szerencséje volt, hogy a magyar válogatott egy világverő juniorcsapatra épült, amelynek a magja - Szécsi Zoltán, Kiss Gergely, Kásás Tamás - a mai napig megvan. Egy klubba mindig igazolni kell valahonnan, kérdés viszont, hogy ki hajlandó eljönni, szimpatikus-e neki az edző és a csapat stílusa, van-e elég pénz, milyen az utánpótlás. A válogatottban mindez nem kérdés, ott mindenki akar játszani. Számára az jelent kiszolgáltatottságot, hogy milyen játékosokat kap, ezen kívül rövidebb a felkészülési ideje, így ha valamit elrontana, már nem nagyon tudna váltani" - fejtegette Gerendás.

Gerendás három évtizede követi a szerinte nem feltétlenül jó, de szerethető angol focit, főként a ManUnited, Liverpool, Leeds United hármast, "akik mennek mindenen át." Úgy látja, a MU esetében abból lehet kiindulni, hogy a kerete semmivel sem jobb a Chelsea-énél vagy a Liverpoolénál.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Garami zseniálisnak tartja Fergusont

"A világ topfocijához képest ez egy közepes keret, amit Ferguson kihoz belőlük, az a maximum. Abszolút benne van, hogy kikap a Blackburntől. Vasárnap 3-0-s vezetés után, emberfórban majdnem zakóztak, ami kicsit megdöbbentő volt, de ebben a csapatban épp az a szimpatikus, hogy nem összevásárolt sztárok alkotják" - vélekedik Gerendás. "A közönség ugyanúgy énekli a Glory Glory ManUnitedet, ugyanúgy telt ház van, és hősöknek tekintik a játékosokat."

Garami szerint Fergusonnal kapcsolatban egyébként sem érdemes általános érvényű igazságokat mondani, mert ő az évtizedek alatt kiharcolt státuszával már külön kategóriát képvisel, amelynek senki más a közelébe sem tud kerülni. "Egy zseni a pali" - foglalta össze néhány szóban az MTK mestere.