Vágólapra másolva!
Németh Krisztián szerint pályafutása eddigi legjobb döntése volt, hogy Hollandiába igazolt, Szalai Ádám most is ugyanúgy belemegy a veszélyes szituációkba, mint a súlyos sérülése előtt, Dzsudzsák Balázs pedig nem bánja, hogy nem dolgozhat együtt Guus Hiddinkkel. Telkiben beszélgettünk a bolgárok elleni meccsre készülő fociválogatott játékosaival.  

Németh Krisztián a télen igazolt a holland Waalwijkba, ahol szinte egyből a kezdőcsapatban találta magát, amit előbb gólpasszal, majd a múlt héten a Vitesse-nek lőtt győztes góllal hálált meg.

"Mondhatjuk, hogy életem legjobb döntését hoztam, amikor ide igazoltam. Nem biztos, hogy korábban mindig jól választottam csapatot, de ezt előre sosem tudhatja az ember" - mondta az [origo]-nak. "Teljesen más focit játszunk, mint a korábbi csapataimmal, ez a stílus jobban fekszik nekem, játékban és külsőségekben is közel áll hozzám a holland bajnokság. Bár mindenhol vannak kemény védők, nem mondanám a hollandot egy durva bajnokságnak, ez a sérülésem miatt is fontos. Célunk a Waalwijkkal, hogy bent maradjunk az első osztályban, a többi már csak ajándék."

Németh Krisztiánnak a bolgárok elleni meccs azért is lehet fontos, mert szülővárosában, Győrben rendezik. "A családom mellett sok barátom is Győrben él. Úgy tudom, hogy nagy az érdeklődés a találkozó iránt, a stadion is nagyon szép, szóval minden adott lesz egy jó meccshez. Teljesen mindegy, hogy kezdőként vagy csereként, de remélem, hogy játszani fogok."

Fotó: Mudra László [origo]

Csatártársa a válogatottban Szalai Ádám lehet, aki a hétvégén gólt szerzett a Mainzban, amire legutóbb 2010 decemberében volt példa, még mielőtt térdsérülést szenvedett volna.

"Fantasztikus érzés volt egy év kényszerszünet után ismét pályára lépni, és még ennél is jobb érzés, hogy visszatérhettem a válogatottba is. Fizikailag a meccsek utáni napokon még eléggé megérzem azt az egy év kihagyást, de a hétvégi bajnokit szerdán már nem fogom érezni."

Szalai szerint kijelenthető, hogy a sérülése a múlté, és pszichésen sem hátráltatja már. "A lábadozás során az volt a legrosszabb időszak, amikor túl voltam az első műtéten, és vártam a másodikra. Miután felépültem, az első edzéseken túltettem magam a múlton. Nem is féltem az újabb sérüléstől, mert ha az orvosok engedik, hogy pályára lépjek, az nyilván azt jelenti, hogy felépültem. Európa egyik legerősebb bajnokságában játszom hétről hétre, ezért nem kell félteni. A sérülésem nem változtatta meg a játékstílusomat, a meccs hevében az ember nem gondol arra, hogy korábban milyen brutális rúgásokat kapott, ma is ugyanúgy megyek bele a kétes helyzetekbe, mint korábban."

Habár Szalai a hosszú kihagyás után egyből meghívót kapott a válogatottba, szerinte ez nem azért van, mert bérelt helye van a keretben. "Sosem voltam követelődző, annak a híve vagyok, hogy mindenki azt kapja, amit érdemel. Nyilván én olyan teljesítményt nyújtottam, amivel kiérdemeltem, hogy itt legyek a válogatottban. Egervári Sándor bízik bennem, nekem pedig az a célom, hogy megháláljam ezt a bizalmat, akár már szerdán, a bolgárok ellen."

Fotó: Mudra László [origo]

Az összetartásra a Dinamo Moszkva edzőtáborából érkezett meg Dzsudzsák Balázs, aki elmondása szerint tökéletesen beilleszkedett az orosz bajnokság harmadik helyén álló együttesbe.

"Már azt sem érzem, hogy új csapatban lennék, ugyanis gyorsan, egy hét alatt lezavartuk az átigazolásomat, remekül sikerült a törökországi edzőtáborozás, a felkészülési meccseken sokat játszottam, szóval sikerült teljesen beilleszkednem. Egy hetünk van még arra, hogy pontosítsunk a játékunkon, aztán harcba szállunk a Zenittel a bajnoki címért. Az sajnos eldőlt, hogy az első meccsen nem játszhatok az Anzsi ellen, mert korábbi klubom ezt kikötötte, és sajnos ezzel nem tudtunk mit kezdeni. Annak azonban örülök, hogy az edzőtáborozást egy kicsit megszakítva sikerült hazajönnöm Magyarországra. A magyar válogatottnak minden meccs túlélés és felkészülés egyben, legközelebb csak három hónap múlva találkozunk, szóval minden alkalmat meg kell ragadni arra, hogy minél jobban összecsiszolódjunk."

Dzsudzsák korábban elmondta, hogy nagyon szeretne Guus Hiddinkkel együtt dolgozni, a holland szakembert azóta kinevezték a Mahacskala edzőjének, de a szélső nam bánja, hogy előtte csapatot váltott. "Valóban szerettem volna vele dolgozni, de felesleges azzal foglalkozni, hogy maradtam volna-e az Anzsiban, ha hamarabb aláír. Annak viszont örülök, hogy a labdarúgás egy újabb tekintélyes arca választotta Oroszországot, ezzel is bizonyítva, hogy egyre komolyabban kell venni ezt a régiót."

Fotó: Mudra László [origo]

Dzsudzsák Balázs véleményét kikérte válogatottbeli csapattársa, Priskin Tamás, mielőtt a télen aláírt volna az orosz másodosztály listavezetőjéhez, az Alanyija Vlagyikavkazhoz.

"Természetesen beszéltem vele, mielőtt aláírtam volna, ő is csak pozitív dolgokat említett, és amikor a törökországi edzőtáborban csatlakoztam a csapathoz, akkor ezek be is bizonyosodtak" - mondta Priskin. "Profi körülmények közé kerültem, az összes edzőmeccsen kezdőként léptem pályára, szóval kijelenthető, hogy stabil kezdőként számítanak rám, nagyon jó erőben érzem magam, tehát minden adott ahhoz, hogy csak a játékra koncentráljak és mindent kiadjak magamból."

Priskin hozzátette, hogy már tanulja az orosz nyelvet, de nagy előnye, hogy beszél szlovákul, a két nyelv pedig hasonlít annyira egymáshoz, hogy sok mindent megért, amit oroszul mondanak neki.

Juhász Roland is remek formában várja a bolgárok elleni meccset, az Anderlecht magyar védője hetente két meccset játszott az utóbbi időben, mielőtt csapata kiesett volna az Európa Ligából. "Vasárnap még játszottunk, én éjszaka repültem haza, szóval most fáradt vagyok, de egyébként szeretem, ha benne vagyok a ritmusban, és inkább meccset játszom, mint edzem."

Az Anderlecht nyolc pont előnnyel vezeti a tabellát, de a rájátszásban a pontokat megfelezik, így Juhász szerint nem lehet azt mondani, hogy már zsebben a bajnoki cím. "Érdekes rendszer van Belgiumban, a játékosok nem is szeretik igazán. Én a rájátszást jó dolognak tartom, hiszen jó meccseket szoktak rendezni, de azt nem tartom igazságosnak, hogy az idényben megszerzel nyolc pont előnyt, majd azt elfelezik. Addig csak az a fontos, hogy tűzközelben legyél, és ne szedj össze nagy hátrányt, majd a rájátszásban, ha van egy jó másfél hónapod, akkor azzal bajnok is lehetsz. Mondhatni, Belgiumban csak áprilisban kezdődik a bajnokság."

Fotó: Mudra László [origo]

Juhász Rolandot a belga lapok megvádolták, hogy a Westerlónak fejelt gólja után azért vette le a mezét, hogy megkapja tizedik sárga lapját, így az ilyenkor kötelező egymeccses eltiltást még az alapszakaszban letöltheti. "Belgiumban nagyon felfújták ezt a dolgot, két napig a címlapon voltam, nem értették, hogy a szövetség miért nem tilt el. Természetesen nem volt benne szándékosság, csak így hozta a szituáció, örültem annak, hogy gólt szerezetem. Egy idő után már viccesnek tartottam a sztorit, főleg, hogy a válogatottbeli társak is zrikáltak miatta."

A magyar válogatott szerdán 18 órakor fogadja Bulgáriát felkészülési mérkőzésen.