Vágólapra másolva!
Hogy mi a közös David Villában, Antonio Cassanóban és Darrent Bentben? Mindannyian komoly veszélyforrást jelentenek az ellenfél kapuja előtt, jelen pillanatban azonban mindhárom játékos sérülés, illetve műtét után gyógyulgat, és abban reménykedik, ott lehet a nyári foci-Eb-n. Van olyan is, mint a gólszerzésről hirtelen leszokó Fernando Torres, aki azért fékezné a rohanó időt, hogy visszanyerje a jó formáját, és visszaküzdje magát a keretbe.

A szerdai válogatott mérkőzések jelentették az utolsó lehetőséget a szövetségi kapitányoknak, hogy játékosokat próbáljanak ki, esetleg teszteljenek egy-egy újfajta taktikát a szezon vége előtt.

A következő FIFA-játéknap a májusi BL-döntő után lesz, és akkor valószínűleg már csak azok kapnak lehetőséget, akikkel számolnak az Eb-n. A kérdés már csak az, hogy érdemes lesz-e beválogatni olyan korábbi alapembereket, akik tavasszal sérüléssel bajlódnak, és csak kevéssel a torna előtt épülnek fel.

Villa optimista

Az Európa-bajnokság nyitómérkőzését június 8-án játssza Lengyelország és Görögország, és az UEFA egyelőre nem hozta nyilvánosságra az Eb nevezési határidejét. A korábbi gyakorlatból kiindulva ez alighanem bő egy héttel a torna rajtja előtt, vagyis május utolsó napjaiban lesz, ami kevesebb, mint három hónap, ez pedig nem túl jó hír azoknak, akik az elmúlt időszakban súlyos sérülést szenvedtek, és abban bíznak, hogy az Európa-bajnokságig felépülnek.

A spanyol drukkerek elsősorban David Villa miatt izgulhatnak, aki az előző években meghatározó alakja volt a világ- és Európa-bajnokságot nyert csapatnak. Az FC Barcelona csatára az Eb-selejtezők során nyolcból hétszer volt kezdő, ő a válogatott legeredményesebb játékosa hét góllal. Tavaly decemberben azonban a klubvilágbajnokságon bokatörést szenvedett (videó itt), ami után több hónapos pihenőt jósoltak neki.

Villát még decemberben megműtötték, és már meg is kezdte a regenerációs edzéseket, azonban egyelőre kétséges, hogy felépül-e időben. Ő maga mindenesetre optimista: "Sérülésem után rögtön kijelentettem: az a célom, hogy még a szezon vége előtt játsszak a Barcelonában, és a válogatott rendelkezésére álljak az Eb-n. Keményen dolgozom a felépülésem érdekében, napról napra jobban érzem magam" - írta nemrégiben blogjában a csatár.

Fernando Torres még így sem alternatíva

A spanyolok szövetségi kapitánya, Vicente del Bosque is bízik Villa felépülésében, ráadásul korábban kijelentette, hogy elsősorban azokra szeretne építeni, akiket jól ismer. "Nincs sok időnk a kísérletezésre, azokat a játékosokat igyekszem meghívni, akik a múltban jól teljesítettek" - mondta a Canal Plus tévécsatornának, azonban azt is hozzátette: "Villa esetében is nagyon fontos, hogy még a torna előtt pályára lépjen".

A szakembernek egyébként a 2010-es világbajnokság előtt is hasonló dilemmája volt: akkor Fernando Torres, Andrés Iniesta és Santiago Cazorla is csak kevéssel a torna előtt épült fel. Del Bosque végül hármójuk közül csak Cazorlát hagyta otthon, mint elmondta, három, nem teljesen egészséges játékosnál már túl nagy lett volna a kockázat.

Forrás: AFP
Torrest hosszú ideje taszítja a kapu, és ezzel kijátszotta magát a válogatottból

Villa esetében bonyolítja a helyzetet, hogy a spanyolok másik világklasszis támadója, Fernando Torres lassan másfél éve pocsék formában futballozik. A Chelsea-ben már csak kispados, és bár Del Bosque sokáig kitartott mellette, már nem számít rá - a legutóbbi, Venezuela elleni barátságos mérkőzésen Torres már kerettag sem volt. Meghívót kapott viszont Roberto Soldado, aki 2007 óta nem játszott a válogatottban, viszont klubjában ontja a gólokat, és szerdán is bizonyított, egy félidő alatt mesterhármast szerzett. Mindez egyrészt fokozza Del Bosque dilemmáját, másrészt ez még mindig kellemesebb probléma, és a jelek arra utalnak, hogy ha Fernando Torres formája nem javul, akkor könnyen lemaradhat az Európa-bajnokságról.

Lehet, hogy Bentnek elúszott az Eb

Az angol válogatottnál még azt sem tudni, hogy ki állítja össze az Eb-keretet, hiszen a Premier League-idény után nevezik csak ki a szövetségi kapitányt, de az biztos, hogy nem lesz egyszerű dolga. Wayne Rooney eltiltása miatt a csatársorban nincs túl sok alternatíva, ráadásul az elmúlt időszakban kifejezetten gólerős Darren Bent (Aston Villa) nemrégiben súlyos sérülést szenvedett.

A Premier League aktuális idényének legeredményesebb angol játékosa bokaficammal pihen, az orvosi jelentések szerint május végéig nem épül fel. A tornára viszont ismét egészséges lehet, más kérdés, hogy egyetlen mérkőzés sem lesz a lábában márciustól kezdve. Bárki is ül majd azonban az angolok kispadján, alighanem kénytelen lesz őt kivinni, hogy az első két csoportmérkőzésen, ahol Rooney nem játszhat, legalább egy olyan támadó is rendelkezésre álljon, aki komolyabb nemzetközi rutinnal rendelkezik.

A hollandok ellen ugyanis Danny Welbeck, Daniel Sturridge és Frazier Campbell volt a három csatár a keretben: nekik összesen van hét válogatottságuk, gólt pedig még nem szereztek. Az Arsenal fiatal középpályása, Jack Wilshere optimális esetben áprilisban már játékra jelentkezhet, de az ő esetében is nagy kérdés, hogy érdemes-e kivinni úgy, hogy a szezon során alig lépett pályára - főleg, hogy ő azért nem számított meghatározó embernek, mindössze két Eb-selejtezőn játszott.

Forrás: AFP
Cassano egy ideje már edz, de még nem tudni, játszhat-e az Eb-n

Olaszországban szintén a támadósor összetétele okoz komoly fejtörést a kapitánynak. A 2010-es vébé után kinevezett Cesare Prandelli az elmúlt időszakban elsősorban Antonio Cassanóra és Giuseppe Rossira építette a támadójátékot - azonban mindkettejük játéka erősen kérdéses az Eb-n. Cassano még decemberben esett át szívműtéten, és bár megkezdte a könnyített edzéseket, aligha fogják megkockáztatni a játékát, míg Rossi tavaly októberben szenvedett térdszalagszakadást, és optimális esetben talán áprilisban játszhat.

Prandelli számára még Mario Balotelli jöhet szóba, de őt legutóbb viselkedésbeli problémák miatt nem hívta be. A balhés focista ennek ellenére szinte biztosan ott lesz majd az Eb-n, sőt valószínűleg alapemberként - ha Rossi valóban felépül áprilisra, akkor őt is ki fogják vinni.

Beckham sérülten is kellett

A korábbi angol szövetségi kapitányok mindenesetre nem sokat gondolkodtak hasonló helyzetben. A legjobb példa erre Sven-Göran Eriksson, aki 2006-ban Wayne Rooneyt, négy évvel korábban pedig David Beckhamet vitte ki a vébére nem teljesen egészségesen. Utóbbi esetben egész Anglia megtanulta a lábközépcsont kifejezést, amikor Beckhamnek ez tört el egy Deportivo elleni BL-meccsen április elején az argentin Aldo Duscher belépője nyomán.

A középpályás ez után már egyszer sem játszott a szezon során, de Eriksson számára egyáltalán nem jelentett dilemmát, hogy nevezze-e a világbajnokságra. "Ha csak egy kis esélye is van, hogy pályára léphet valamelyik meccsen, akkor ott lesz a vébén" - nyilatkozta a tréner nem sokkal a sérülés után, és Beckham valóban elutazott a tornára. Az első meccsen még lecserélték, a többit azonban végigjátszotta, és bár érezni lehetett rajta, hogy nincsen százszázalékos állapotban, így is az angolok egyik legjobbja volt.

A brazil válogatott szurkolói az 1986-os vb előtt Zico állapota miatt aggódtak: a Fehér Pelének becézett csillag egy bajnokin szenvedett térdsérülést, a szövetségi kapitánynak, Tele Santanának pedig nagy dilemmát okozott, hogy kivigye-e Mexikóba. Kétségtelen volt, hogy Zico nem teljesen egészséges, de a szakmai stáb úgy döntött, hogy majd a vébé alatt fokozatosan felgyógyul és formába lendül. Ez nem jött be: Zicónak nem ment a játék, ráadásul a franciák elleni negyeddöntőben tizenegyest hibázott.

Alighanem ez járt az eszében, amikor 12 évvel később a válogatott technikai igazgatójaként döntenie kellett: nevezzék-e a sérüléséből felépülőben lévő Romáriót. A támadó korábban bomba formában futballozott, remekül megértette magát Ronaldóval, de a nevezési határidőkor még nem volt százszázalékos állapotban - a szövetségi kapitány, Mário Zagallo pedig Zico és az orvosok tanácsára otthon hagyta.

www.global-soccer.eu