Élő:
Vágólapra másolva!
Fabrice Muamba sajnálatos esetének talán egyetlen pozitívuma, hogy a Tottenham-Bolton FA-kupa-meccsen összeesett játékos a gyors orvosi beavatkozás eredményeként kapott esélyt a túlélésre. Abban, hogy az angol futballpályákon mostanság komoly orvosi személyzet teljesít szolgálatot, szerepe volt annak, hogy a 2006-os Reading-Chelsea bajnokin José Mourinho, a londoniak edzője tombolt a nem megfelelő ellátás miatt, amikor Petr Cech kapus koponyatörést szenvedett.

Szívvizsgálatot kértek a Tottenham focistái

A 2006-os meccsen a Chelsea első számú kapusa, Petr Cech Stephen Hunttal ütközött, a Reading játékosa a térdével fejen találta a cseh kapust, aki koponyatörést szenvedett. A helyére beálló Carlo Cudicini a hajrában szenvedett agyrázkódást egy hasonlóan szerencsétlen ütközés után, így az utolsó percekre a belső védő, John Terry húzta magára a kapusmezt.

A meccs után a Chelsea akkori edzője, José Mourino tombolt, és nem csak a Cechnek sérülést okozó Stephen Huntra akadt ki, hanem a mentősökre is. "Szeretnék beszélni valakivel, aki elmondaná, miért kellett a kapusomnak fél órát várnia arra, hogy kórházba kerüljön. Ha meghalt volna az öltözőben emiatt, akkor az angol labdarúgásnak el kellene gondolkodnia, minden rendben van-e a jelenlegi állapotában. Ez sokkal fontosabb, mint a futball" - mondta a jelenleg a Real Madridot irányító Mourinho.

Később a South Central mentőszolgálat cáfolta Mourinho állítását, kijelentve, hogy a hívástól a kórházba szállításig 26 perc telt el, de a Chelsea hivatalos panaszt nyújtott be, az angol szövetség pedig úgy döntött, felülvizsgálja a pályák orvosi ellátottságát. A változás 2007-ben következett be, a rendelet pedig kimondta, hogy minden pályán készenlétben kell állnia egy mentőnek, két rohammentős hordágyszállítónak, valamint egy tartalékorvosnak, akinek akkor van dolga, ha a lelátón rosszul lesz valaki. Rajtuk kívül a csapatorvos és a fizioterapeuta is előtérbe került, és azontúl hivatalos személyként a kispadon kellett helyet foglalniuk.

Az orvosi személyzetnek sajnos volt dolga a szombaton játszott Tottenham-Bolton FA-kupa-meccsen, amelynek 41. percbében a vendégek játékosa, Fabrice Muamba hirtelen összeesett a pályán, mint később kiderült, megállt a szíve. Howard Webb bíró és a társak azonnal jelezték az orvosoknak, hogy baj van, és összesen hatan kezdték el a játékos újraélesztését mellkompresszióval, szájból szájba lélegzéssel és defibrillátorral. Muambát hordágyon, az arcán oxigénmaszkkal vitték le a pályáról, negyed órával később pedig megérkezett vele a mentő a szívrohamokra specializálódott londoni kórházba. Az orvosok később elmondták, hogy két órába telt, mire Muamba szíve újra működni kezdett segítség nélkül.

Webb félbeszakította a meccset, és mindkét csapat az orvosi csapat gyors beavatkozását dicsérte, ahogy Richard Scudamore, a Premier League ügyvezetője is köszönetet mondott a játékosoknak, a bírónak, a pályán dolgozó személyzetnek és az orvosoknak a gyors reakcióért. A kórház és a Bolton hivatalos közleménye szerint Muamba állapota stabil, de kritikus. Bogdán Ádám, a Bolton magyar kapusa azt nyilatkozta, nagyon megrázta az eset, Kevin Davies csapatkapitány pedig arról beszélt, álmatlan éjszakákat okozott Muamba esete.

A focista menyasszonya, Shauna Muamba a Twitteren megköszönte a sok támogató üzenetet, és mindenkit arra kért, imádkozzon gyermeke apjáért.