Vágólapra másolva!

A bundaügy csak az egyik oka lehetett Kutasi öngyilkosságának

Ismerősei szerint több probléma is gyötörte Kutasi Róbertet, a bundagyanúba keveredett REAC klubigazgatóját, aki csütörtökön lett öngyilkos. Munkatársai egyaránt a magyar foci megszállottjaként írták le, Gyárfás Tamás már-már abszurdnak találta a sportág iránti elkötelezettségét, Bocsák Miklós szerint soha nem volt még annyira maga alatt, mint amikor szerdán interjút készített vele. A REAC-nál teljhatalma volt, de a bundában ártatlannak tartják.

"A REAC elnöksége mély fájdalommal tudatja azt az iszonyatos hírt, mely egyben számunkra felfoghatatlan is, klubunk igazgatója, Kutasi Róbert március elsején az értelmetlen halált választotta" - áll a REAC honlapján (részletek itt).

A sportvezető leugrott a tizedik emeletről, tettének pontos oka ugyanakkor nem ismert. "Vége az életemnek. Amiért harcoltam, mind semmivé vált, abban a klubban gyűrt maga alá a mocsok, amelyért dolgoztam, azok az emberek tettek tönkre, akikben megbíztam. Csúzlival lövöldöztem az aknavetőkre, és belátom, vereséget szenvedtem" - mondta csütörtök délután a Nemzeti Sportnak Kutasi.

Kutasi a bundaügy kipattanása után egyik kezdeményezője volt az MLSZ-ben a fegyelmi szabályzat szigorításának, a szövetségben ő volt az NB II-es Bizottság elnöke.

Forgács József, a REAC ügyvezető igazgatója nem kívánt nyilatkozni: "Hagyjon magamra a fájdalmammal, kérem, erről nem beszélek."

"Nem volt benne"

Ulicska Zoltán masszőr mintegy húsz éve ismerte Kutasit, akivel a BVSC-nél dolgoztak is együtt az ezredfordulón. Bár az utóbbi években ritkábban beszéltek, barátjának mondta: "A barátság nem ezen múlik, talán kevesebbet beszéltünk az élet sodrásában, de tudtunk egymásról mindent. Én tíz perc múlva tudtam, hogy meghalt, Dragóner Attila vagy Keller József csak az előbb tudta meg tőlem".

Az öngyilkosság pontos okáról ugyanakkor nem akart beszélni: "Nem lehet belelátni az emberek agyába. Több közeli ismerősöm is öngyilkos lett már, és nem látszódott rajtuk semmi. Robinál ezer oka lehetett, családi gondok, vagy elfogyott a pénze, bár az elmúlt napok vihara, nyomása biztosan megviselte, ez nyilván benne lehet."

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

"Nagyon rendes ember volt, tartotta, amit megbeszéltünk, korrekt volt. Arról ezer százalékig meg vagyok győződve, hogy nem volt benne a bundában. Teljes mértékben elzárkózott tőle, sőt harcolt ellene. Az, hogy szigorítást kezdeményezett az MLSZ fegyelmi bizottságában, csak egy szaknyelven megfogalmazott tény, a személyes benyomások sokkal többet jelentenek. Amikor ő mondott valamit, az a szívéből szólt, és nem csak egy mondat volt. Ezért is lehetett a REAC klubigazgatója, mert mindenki megbízott benne, igazából ő irányított, teljhatalma volt."

Abszurd elkötelezettség

Gyárfás Tamás, aki korábban a Sport Plusz főszerkesztője, majd kiadója volt, közel tíz évig dolgozott együtt a lapnál Kutasival.

"Szó szerint betege volt a futballnak, olykor már-már érthetetlen, abszurd volt az az elkötelezettség, amivel a sportághoz viszonyult" - mondta az [origo]-nak Gyárfás Tamás, hozzátéve, hogy neki is csak feltételezései lehetnek Kutasi haláláról. "A magánéletét nem ismertem, és körülbelül csak félévente találkoztunk, de mindig onnan tudtuk folytatni, mintha előző nap váltunk volna el. Nagyon fontos volt neki, hogy emelt fővel szólalhasson meg fociügyekben, igazi megszállott volt, az ilyen emberek viszik előre a labdarúgást. Úgy látszik, ez lett a végzete."

Két oka volt az állapotának

A Sport Plusz e heti száma Kutasi Róberttel a címlapon jelent meg, a lap főszerkesztője, Bocsák Miklós szerdán kért tőle nyilatkozatot. Ebben Kutasi azt mondta, hogy REAC-játékosok őrizetbe vételével tizenegy év munkája, bizalma ment benne tönkre.

"Telefonon beszéltünk, de lehetett hallani, hogy nagyon maga alatt van, olyan volt a hangja, amilyennek még sohasem hallottam. Önmagában is elég szörnyű, ha egyszer csak elviszik hat emberét a klubnak, amelyre több mint tíz éve felesküdött, de mondott még egy nagyon fontos dolgot, hogy ez csak az egyik oka az állapotának. A másikról nem akart beszélni, fogalmam sincs, mi lehetett az, de nem forszíroztam, gondoltam, úgyis elmondja majd később, ha akarja."

Kutasi Róbert utolsó szavai a Sport Pluszban

"Tizenegy év munkája, bizalma ment tönkre. Minden megingott bennem. Olyan lettem, mint egy tetszhalott. Amit ez idő alatt Forgács elnök úrral építettünk, az semmivé foszlott. Szinte egymást támogatjuk, és azon gondolkodunk: érdemes-e egyáltalán tovább csinálnunk."

A felvetésre, hogy bundagyanús meccsek idején a korábban őrizetbe vett Aczél Zoltán is volt a REAC edzője, Kutasi így reagált. "Én nem tudok most tovább kombinálni. A meccseket a játékosok csalják, csalták el. Másutt sem vetődött fel, hogy a bundameccseken ki ült a kispadon. Ez nem Aczél-ügy. Ez, bármilyen tragikus, a REAC játékosaink az ügye, és többet most képtelen vagyok mondani."

Aczél Zoltán őrizetbe vétele után Kutasi Róbert így nyilatkozott egykori munkatársáról.


A 48 éves Kutasi annak idején az NB II-ben focizott, egy élvonalbeli meccsen játszott a Honvédban, Bocsák úgy tudja, ifjúsági válogatott is volt, majd huszonhárom évvel ezelőtt a Sport Plusznál lett belőle újságíró, miután megnyerte a lap pályázatát. "Tizenegy éve azt mondta, azért hagyja abba, mert így kívülről nem tud segíteni, megpróbálja belülről, klubvezetőként. Mindene volt a futball, az volt az álma, hogy tegyen valamit a felemeléséért. Sajnos nem sokat tudtunk tenni."

Kutasi nős volt, volt egy kislánya, akit Bocsák szerint a rajongásig szeretett. "Mindig a lányainkról beszéltünk, az a kislány volt a mindene, ezért is felfoghatatlan, ami történt."

"Reméltem, csak egy rossz álom"

"Nekem az aktív labdarúgás befejezése után Robi nyújtott segítő kezet, azt, hogy edző lehettem, neki köszönhettem. Az elmúlt másfél-két évben szoros kapcsolat és barátság alakult ki közöttünk" - nyilatkozta Mátyus János, a REAC edzője.

"Este hívott a neje, már akkor nehéz volt felfognom, alig tudtam aludni éjjel. Reggel felébredve, reméltem, csak egy rossz álom. De nem. Mérhetetlen ürességet érzek a lelkemben. Kliséket és paneleket tudnék mondani róla, de azt meg nem akarok. Tegnap beszéltem vele, látszott rajta, hogy az elmúlt napok történései megviselték. De nyilván eszembe se jutott, hogy valami történhet vele."

Az NB II Keleti csoportjának 8. helyén álló REAC szombaton 13 órától a Kazincbarcikát fogadja, Mátyus szerint meg sem fordult a fejükben, hogy elhalasszák a mérkőzést.

"Este beszéltem Forgács Józseffel, reggel hétkor már az elnök úrnál voltam. Abban egyeztünk meg, pályára lépünk. Magasztosan hangozhat, hogy Robiért is játszunk, de szerintem ő is azt szeretné, hogy a bajnoki ne maradjon el."

"Kiváló kolléga és barát volt, dolgoztunk együtt a tévénél, az újságíró-válogatottban is sokat játszottunk" - emlékezett vissza Borbély Zoltán, az MLSZ jogi és kommunikációs irodájának vezetője. "Annak idején, amikor Simon Tibort halálosan bántalmazták, az emberi helytálláson túl is rengeteget segített a családnak és az ügyészségnek, hogy ne fajuljanak el a dolgok, és ne legyen vendetta. Az MLSZ-ben sokat segítette az új elnökség munkáját, a versenyrendszer átalakításában is aktívan közreműködött. Olyan embernek ismertem, aki szó szerint élt-halt a fociért - felfoghatatlan, hogy most már csak az utóbbi. Rendkívül érzékeny, jólelkű ember volt, akivel igazán közvetlen, a felületes ismeretségen messze túlmutató kapcsolatot ápoltam, akivel sok mindent megbeszéltünk."

Mucsi Nóra, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletes az MTI-nek elmondta: 2012. március 1-én, délután az XIV. kerület egyik épületének folyosójáról egy 48 éves férfi, feltehetően öngyilkossági szándékkal leugrott és a helyszínen életét vesztette. A lefolytatott helyszíni szemle során idegenkezűségre utaló körülmény nem merült fel, a további eljárást a BRFK rendkívüli haláleseti osztálya folytatja le.