Vágólapra másolva!
Nem Dzsudzsák Balázs az orosz bajnokság egyetlen magyar légiósa, Koman Vladimir és Priskin Tamás is rendszeresen játszik az új idényben, és egyelőre mindkettejüknek jobban megy a játék, mint Dzsudzsáknak.

Huszti Szabolcs, majd Dzsudzsák Balázs miatt az utóbbi időszakban sokat lehetett olvasni Magyarországon is az orosz bajnokságról, nem feltétlenül pozitív előjellel. Huszti három és fél év alatt nem tudta tartósan beverekedni magát a kezdők közé a Zenitnél, míg Dzsudzsák rövid idő alatt két klubnál is megfordult, és egyelőre adós az igazán jó teljesítménnyel. Priskin Tamás és Koman Vladimir viszont egyaránt alapember a csapatában.

Koman klubja magasra tör

A Husztit júliusban eladó Zenit esélyeshez méltóan kezdte a bajnokságot, a szentpéterváriak az első három mérkőzésüket megnyerték, csak a Szpartak Moszkva tartja velük a lépést. Olyan együttes több is akad, amelyik háromból kettő mérkőzést nyert, közöttük van az FK Krasznodar is, soraiban Koman Vlagyimirral. A krasznodariak az első játéknapon a Rubin Kazanyt, a harmadikon pedig a Lokomotiv Moszkvát győzték le hazai pályán, a nyáron igazolt magyar középpályás mindkét meccsen kezdő volt, akárcsak a második fordulóban a Terek Groznyij ellen, amikor a krasznodariak 1-0-ra kikaptak.

Koman klubja csupán a második idényét tölti az élvonalban, az előző szezonban újoncként a kilencedik helyet szerezte meg. A Krasznodar annak ellenére kerülhetett fel a legjobbak közé 2011-ben, hogy a másodosztályban csak az ötödik lett, és alapesetben csak két csapat jut fel. A Szaturn Ramenszkoje megszűnése miatt azonban még egy hely felszabadult a Premijer Ligában, a második vonal harmadik, illetve negyedik helyezettje (a KAMAZ Naberezsnye Cselnyij és a Nyizsnyij-Novgorod) nem vállalta az élvonalat anyagi nehézségekre hivatkozva. A Krasznodar számára viszont a pénz nem jelent problémát, hiszen a klub elnöke a Magnit nevű üzletlánc tulajdonosa, Szergej Galickij, akinek a személyes vagyonát 5,5 milliárd dollárra becsülik.

Ennek megfelelően a klub a nyáron sem spórolt, Koman az érte kifizetett kétmillió euróval csak a harmadik legdrágább nyári szerzemény volt. Az FK Rosztov jobbhátvédje, Igor Szmolnyikov 2,5 millió euróba került, míg a Lokomotiv Moszkvától megvett középpályás, Vlagyiszlav Ignatyev négymillió eurót kóstált, a csapat edzője, a szerb Szlavoljub Muszlin mindhárom új igazolásra alapemberként számít. Komannak a beilleszkedés nyelvi szempontból sem jelentett nehézséget, edzője már az első, Panathinaikosz elleni felkészülési meccs után kijelentette, hogy nagyon elégedett a magyar középpályással. A Krasznodar rendszerint 4-1-4-1-es felállásban játszik, Koman az egyik középső középpályás a brazil Márcio Abreu mellett. Ezen a poszton elméletileg még az orosz Jevgenyij Sipicin áll még az edző rendelkezésére.

Priskinéket a Gazzajev-klán irányítja

Koman eddig még nem szerzett gólt, ahogy Dzsudzsák első oroszországi bajnoki találata is várat magára, viszont az Alanyija Vlagyikavkazban légióskodó Priskin Tamás a hétvégén eredményes volt. A csatár még januárban igazolt a klubhoz, amikor az Alanyija a másodosztályban szerepelt, és tavasszal mindössze négyszer lépett pályára - azért egy gólt így is szerzett. Az új idényben viszont három bajnokiból kétszer kezdő volt, hétvégén, a Terek Groznyij ellen előbb kiharcolt egy tizenegyest, majd maga is betalált, csapata pedig 5-0-ra nyert.

Priskin klubja az 1990-es évek első felében még élcsapatnak számított az orosz bajnokságban, olyannyira, hogy 1995-ben bajnoki címet szerzett, ám 2005-ben kiesett az élvonalból, majd a liga a másodosztályú licencet is elvette tőle. A vlagyikavkaziak felvették a Szpartak nevet, és a harmadik vonalban kezdték a következő szezont, majd miután feljutottak a másodosztályba, visszavették az Alanyija elnevezést. Három év alatt megint eljutottak az első osztályig, de a 2010-es bajnokságban megint kiestek, hogy egy évre rá ismét visszajussanak az elitbe, immár egy magyar csatárral a soraikban.

Az újoncnak ebben a szezonban alighanem a biztos bennmaradás lesz a célja, de hosszú távon valószínűleg komolyabb tervei lesznek. Az egyesület elnöke ugyanis nem más, mint Valerij Gazzajev, az újkori orosz labdarúgás egyik legsikeresebb edzője: ő volt a trénere az 1995-ben bajnok Alanyijának, majd éveken keresztül irányította a CSZKA Moszkvát, amellyel három bajnoki címet és egy UEFA-kupát nyert.

A szakmai munkát is egy Gazzajev felügyeli: az elnök fia, Vlagyimir, aki játékosként is az Alanyijában focizott, majd végigjárta a klubnál a szamárlétrát edzőként is. Az ifjabbik Gazzajev a 4-4-2-es játékrendszer híve, a csatársorban a brazil Daniel Neco helye biztos (eddig mindegyik bajnokin kezdett), a másik csatárpozícióért pedig az orosz Dimitrij Golubov Priskin vetélytársa, akit a nyáron igazoltak a Dinamo Brjanszktól.

Priskin mindenesetre a sportnapilapnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy szerinte az orosz bajnokság nagyon hasonlít az angolra, ahol korábban hat évet töltött el, mert ugyanúgy az erő dominál benne, így gyorsan fel tudta venni a ritmust.

www.globalsoccerapp.com