Vágólapra másolva!
4-1-es vereség a manchesteri derbin, otthoni zakó az Old Traffordra csak veszteni járó West Bromwich ellen és temérdek kérdőjel. A Manchester United tavaly ugyanezzel a kerettel tükörsimán megnyerte a bajnokságot, aztán Alex Ferguson ment, David Moyes érkezett, most pedig hat kör alatt már háromszor fejet hajtott az ellenfelek előtt a bajnok. Ennyit számított volna a jó öreg Fergie?

Szombaton olyan történt az Old Traffordon, amire utoljára 1978-ban volt példa. A West Bromwich Albion otthonában győzte le a Manchester Unitedet. A bajnokcsapat csúnyán beragadt a rajtnál, az első hat meccséből hármat is elveszített, ez az elmúlt negyven évben csak két címvédővel fordult elő, 1974-ben a Leeds-szel, 1995-ben pedig a Blackburnnel.

A MU 1989 őszén kezdte hasonlóan hervasztóan az idényt, amikor még az az Alex Ferguson ült a kispadon, aki a tavasszal huszonhét év után elköszönt, és akitől David Moyes vette át a stafétát. A nyáron a keretben nem történt jelentős változás, Paul Scholes visszavonult, az utolsó pillanatban pedig Marouane Fellaini érkezett Moyes korábbi csapatától, az Evertontól, úgyhogy adódik a kérdés, mi a bánat történt a MU-val.

Ugyanez a keret tavaly tizenegy pontos különbséggel nyerte meg a Premier League-et, és az egész idényben összesen öt vereséget szenvedett, miközben most már háromnál tart. "Ha az ember egy nagyon sikeres edző helyét veszi át, el kell telnie kis időnek, mire mindent sikerült a helyére tenni" - vette védelmébe Johan Cruyff Moyest.

Ennek ellenére a rossz rajt miatt vannak, akik már azt találgatják, meddig húzhatja Moyes a kispadon, pedig a MU-nál nem szokás hirtelen felindulásból elküldeni az edzőt, és a bizalmat jelzi, hogy Moyes hatéves szerződést írt alá.

Moyes manchesteri karrierje váratlanul döcögösen indult Forrás: AFP/Andrew Yates

Fergusonnal is voltak mélypontjai a csapatnak, mégis kitartottak mellette, miközben az alatt a huszonhét év alatt, amíg ő Manchesterben építette a szobrát, a Real Madridnál huszonkét edző váltotatta egymást. A mostani gyengélkedés mögött nem az áll, hogy Moyes rossz edző lenne, sokkal inkább az, hogy nincs meg benne az a szükséges plusz, ami Fergusont a legnagyobbak közé emelte.

Jól érzékelteti a kettőjük közti különbséget az, ahogyan a csapatról beszéltek: Moyes őszintén ecsetelte a játékosok hibáit a WBA elleni vereség után, míg Ferguson a kritikák helyett sokszor túlzó dicséreteket használva öntött hitet a játékosaiba. Utóbbi pedagógia működött, a játékosok szinte mindig ki tudták hozni magukból, ami bennük van, és ahogy ő hitt bennük, úgy a játékosok is vakon követték a főnökököt.

Annak, hogy a Manchester Unitedről a futballszeretők többsége a sikerekre asszociál, elévülhetetlen szerepe van Fergusonnak, aki nélkül bajnokságot utoljára 1967-ben, európai kupát 1968-ban nyert a klub. Vagyis hiába a kottára ugyanolyan a keret, az a tekintély, az a hangulat, az a tűz, amit Ferguson jelenléte adott a csapathoz, már nincs meg, és Moyes egyelőre nem találta meg a megoldást, hogyan tegye újra félelmetessé a csapatot, amelynek normál esetben egy WBA elleni meccse arról szól, hány góllal küldi haza az ellenfelet.

Azt Moyes is elismerte, hogy a mostani keretben kevés a nemzetközi klasszis, szerinte ahhoz, hogy egy csapat BL-t tudjon nyerni, öt-hat világsztár kell, ami a Bayernben megvan, és a Barcelona, valamint a Real Madrid is hasonlóan jól áll, a MU azonban még nincs ezen a szinten. Lehet, hogy már Fergusonnak is meg kellett volna lépnie a keret átalakítását, de Moyes a tavalyi, simán megnyert bajnoki cím után akár azt is hihette, ha Fergie-nek elég volt, akkor neki is elég lesz. Hát nem lett az.

Pedig már tavaly is voltak nehézségek, az első hat bajnokiból ötször hátrányba került a MU, de ezek közül háromszor is sikerült fordítani. Ferguson tisztában volt azzal, hogy támadni jobban tud a csapat, mint védekezni, és emlékezhetünk, hányszor fordult elő, hogy ha nem mentek simán a dolgok, jött Van Persie, és megnyerte a meccset a MU-nak.

Rooney a nyáron még nagyon ment volna, végül maradt, és azóta nagyon elszántan játszik Forrás: AFP/Andrew Yates

A nyolc kapott gólnál csak a közvetlenül a MU mögött, a 13. helyen álló Swansea, valamint az utolsó két helyezett kapott többet, meg is kapta rendesen a magáét a hátvédsor, a szurkolók kritikájának kereszttüzében főleg Rio Ferdinand állt.

A drukkerek a nyáron végig a távozását lebegtető Wayne Rooney szerepeltetését eleinte kétkedve fogadták, és volt is olyan meccs, ahol nagyon kedvetlen volt a válogatott csatár, az elmúlt pár találkozón azonban elképesztő elszántsággal pörög fel-alá a pályán, a legkevésbé rajta múlik, hogy ennyire nem megy a csapatnak.

"Nem hiszem, hogy krizísben lennénk. Elvesztettünk pár meccset, de vehetjük úgy is, hogy most kezdődik a szezon a számunkra, és még minden fronton megvan az esélyünk arra, hogy sikeresek legyünk" - csillantotta meg optimizmusát Alexander Büttner, a csapat balhátvédje.

Ha megnézzük a csapat menetrendjét, akkor most az az időszak jön, amikor a MU összekaphatja magát, a bajnokságban ugyanis sorrendben a Sunderland, a Southampton és a Stoke következik, a BL-ben pedig egy rázósnak ígérkező donyecki túra, majd egy Real Sociedad elleni hazai.

Ha ebből a sorozatból a csapat úgy jön ki, ahogy azt a szezon előtt, a papírforma alapján első ránézésre mondtuk volna, akkor október végén Moyes is elfelejtheti egy időre a gyomorgörcsöt, és azok is megnyugszanak, akik most krízisről beszélnek.