Vágólapra másolva!
Az év végi összeállításokat többnyire a csatárok uralják, pedig egy-egy zseniális védés után is örömmámorban törhet ki a szurkoló. Ezúttal ugyanakkor nem egyszerűen az év tíz legjobb védését gyűjtöttük össze, hanem tíz olyan egyéni teljesítményt, amelynek a háttértörténete is érdekes. A leghihetetlenebb történetet a ciprusi negyedosztály szállította, de a világ legjobb kapusainak élete sem unalmas.

Kezdjük mindjárt egy ragyogó mutatvánnyal, melyhez rendkívül gyors reflex, és lábmunka kellett. Március tizedikén a Chelsea 0-2-ről kapaszkodott vissza a Manchester United otthonában az FA-kupa negyeddöntőjében. A meccs végére a vendégek kerültek fölénybe, könnyen kicsikarhatták volna a győzelmet is, de David de Gea elképesztő bravúrral védte spanyol honfitársa, Juan Mata közeli lövését (mindjárt 0:09-nél).

Márciusban maradt tehát a 2-2, de április elsején, az újrajátszott meccsen már kivívta a továbbjutást a Chelsea. Amihez pedig Petr Cech remeklése kellett - az alapvetően De Geáról készített videóba 0:55-nél becsusszant egy elképesztő Cech-védés is.

Iker Casillas a Juventus elleni BL-meccsen védett zseniálisat, aminek - ha lehet - tovább növeli az értékét, hogy kevés játéklehetőséget kap, elvégre Carlo Ancelotti érkezése óta rendre csak a BL-ben véd, bajnoki meccsen nem. Az már csak ráadás, hogy Casillas keze is benne van a Juventus csoportkörbeli kudarcában, elvégre ha nem véd olyan kiválóan Torinóban, az olaszok valószínűleg két ponttal többet szereztek volna.

De vajon hogyan szorították ki San Ikert a Real Madrid kezdőjéből? Bárhogy is nézzük, ehhez egy szintén stabilan magas szinten teljesítő, szintén saját nevelésű kapus kellett: Digeo Lopez. Tavasszal a ManUnitedet búcsúztatta a spanyol klub a BL-ben, pedig a visszavágón az Old Trafford közönsége többször már gólt kiáltott - Lopezzel nem számoltak.

Az elmúlt nagyjából egy évtizedet végigkísérte a vita: Casillas vagy Buffon a világ legjobb kapusa? Egzakt módon úgysem lehet megállapítani a kérdést, volt, mikor Casillas sora ment jobban, az elmúlt hónapokban viszont Buffoné. A carrarai kapus november 24-én az ötszázadik Serie A-s meccsén védett, méghozzá extrán: az Udinese a legjobb formájában játszott, Buffontól mindkét félidőben kellett egy-egy bravúr, de akadt simán óriási védése is. Hab a tortán, hogy a 91. percben Llorente kicsikarta az 1-0-s győzelmet a hazaiaknak. Buffon első bravúrja 0:40-nél, a második 1:10-nél a videón.

Olaszországban igencsak adnak a védekezésre, ezért ha külföldről igazolnak kapust, annak aztán értenie kell a dolgát. Vlada Avramov, a Cagliari szerb kapusa érti is: egy nappal Buffon parádéja ő is besegített a Juvénak, az AS Roma ellen ugyanis ihletett formában védett. A legcsodásabb jelenet talán Maicon halálpontos átlövésénél játszódott le, a videón 1:33-tól:

Mondják, tizenegyest nem lehet védeni, csak rosszul lőni. Valószínűleg sok kapus önérzetét sérti ez a sarkos megállapítás, Pepe Reináét szinte biztosan. Mario Balotelli ugyanis - egyebek mellett - arról volt híres, hogy sosem hagy ki büntetőt. Ez igaz is volt idén szeptemberig, mikor is találkozott a Napoli spanyoljával. Ki is kapott a Milan 2-1-re.

Reina bravúrját is messze túlszárnyalta a maga dimenziójában egy ciprusi focista. Pantelisz Tavru ugyanis játékosként hárított büntetőt, ami eleve elég ritka, de a negyedosztályú focista zseniális februári napjáról ez még nem mond semmit. A Xylotymvou 2006 játékosa mesterhármast lőtt a Hercules Gerolakkos otthonában, így vezetett 3-1-re a csapata. Ekkorra már a vendégek mindhárom cseréjüket kihasználták, ám a kapusukat kiállították, és büntetőt ítéltek ellenük. Tavru felvette a kesztyűt, szó szerint, és kivédte a 11-est. Csakhogy a játékvezető újra rúgatta azt, ám az istenek oltalma alatt álló játékos megint védett, méghozzá megint bal lábbal. Ez ellen már senki nem tehetett semmit.

Van viszont olyan is, mikor a csodás egyéni teljesítmény semmire sem elég: Fraser Forster hiába tette ki a lelkét is a Barcelona elleni Bajnokok Ligája csoportmeccsen, végül a Celtic kikapott 1-0-ra. Később három ponttal utolsók lettek a skótok.

Máskor viszont az egyéni remeklés túlmutat önmagán, az egész csapat szempontjából. Vincent Enyeama, a Lille nigériai kapusa 1062 percen át nem kapott gólt a francia bajnokságban, hasított is az együttes a tabellán.

A kapussors azonban mostoha: miután Enyeama 11 meccset lehozott kapott gól nélkül, és már csak 115 perc hiányzott Gaetan Huard országos csúcsának megdöntéséhez, a Bordeaux ellen Simon Kjaer öngólja megszakította a sorozatot. A társak elöl sem siettek a kapus segítségére: nem találtak be, így a Lille 1-0-ra kikapott. A dán védő elnézést kért, míg Enyeama mosolyogva konstatálta a nagy menetelése végét.