Vágólapra másolva!
A vasárnap menesztett Ricardo Moniz új színt hozott a magyar fociba, azonnal az ujjai köré csavarta a szurkolókat, megválasztották az év edzőjének, majd borzalmas hanyatlásba kezdett az ország legnépszerűbb csapatával. A fradisták a gyenge eredmények dacára most is rajonganak érte, és a vezetőket kárhoztatják, munkatársai viszont hosszasan sorolták, mi mindent rontott el a Ferencvárosnál.

A Nemzeti Sport Online-on szavazók 73 százaléka szerint (hétfő esti állapot) nem döntött jól a Fradi-vezetőség, amikor elküldte Ricardo Monizt, a Mindigessoha.hu Fradi-szimpatizáns weboldal követőinek pedig a 89 százaléka vélekedik úgy, hogy nagy hiba volt meneszteni a 49 éves holland edzőt, akivel tavaly ötödik lett a csapat, megnyerte a Ligakupát, jelenleg viszont csak a hetedik helyen áll.

Az FTC-drukkerek egy csoportja rögtön létrehozott egy "Ricardo Monizt vissza" nevű Facebook-oldalt, amelynek hétfőn este már 5200 követője volt. Az oldalon, bár nyilván tudják, hogy erre nem sok esély van, mindent megtesznek azért, hogy a holland edző visszakerüljön a Fradihoz. Internetes aláírásgyűjtést terveznek, illetőleg bojkottra szólítják fel a szurkolókat, azzal a mottóval, hogy "Ricardo Moniz maradjon, Kubatov menjen".

Moniz bűnlajstroma

Megkérdeztük a Ferencváros több munkatársát, illetve volt játékosait, hogy ők mit gondolnak szurkolók körében oly népszerű edző menesztéséről. A többségük névvel ugyan nem vállalta a véleményét, de az elmondásukból kirajzolódott egy olyan kép Monizról, amelyet eddig talán kevésbé ismerhettek a drukkerek.

Az Újpest elleni bajnoki győzelem után kezdődött a mélyrepülés Forrás: MTI/Beliczay László

Forrásaink szerint Moniz túlságosan is szabad kezet kapott a klubnál, és nem tudott minden fronton megfelelni. Az öltözőt például nem sikerült morálisan egyben tartania, a játékosok klikkeket alkottak, feszültséget okozott köztük, hogy tudtak egymás fizetéséről, amit több esetben igazságtalannak tartottak. Többen cáfolták, amit a Sport Plusz írt, miszerint a nyári leigazolása óta keveset mutató Jack Tuijp háromszor annyit keres, mint Böde Dániel, ám tény, hogy a hollandnak magasabb a fizetése a magyar válogatott csatárnál, aki a Fradi jelenlegi legjobbja, ez pedig sokaknak nem tetszett.

A játékosok számára minden feltétel adott volt a jó teljesítményhez, egyes forrásaink szerint valósággal luxuskörülmények között készülhetnek, az eredmények mégis elmaradtak. "A mentális felkészítés nem volt sikeres, a focisták lelkileg meg vannak rogyva, és ezt nem lehet csak Adams tragédiájára fogni" - vélekedett a Fradi belső ügyeit jól ismerő forrásunk.

A ferencvárosi stábban Moniz stratégiai hibái közé sorolták, hogy több esetben indokolatlanul a külföldi játékosok mellett tette le a voksát: Vass Ádám helyett például Arsenio Valpoort, a Diósgyőrben remeklő Futács Márkó helyett pedig Tuijp érkezett. Pedig a munkatársai próbálták rávenni Monizt, hogy bízzon az általuk jól ismert Vassban, mert fel fog épülni a sérüléséből, és nagy hasznára lehet a csapatnak, ő azonban nem hallgatott a tanácsadókra, leigazolta viszont a szintén sérülten érkező, hat évvel idősebb Buzsáky Ákost, aki a gyógyulása után nem sokkal újra kidőlt a sorból.

Több megkérdezett is problémaként említette, hogy Moniz sok esetben csak egy holland kapcsolatokkal rendelkező menedzserirodával működött együtt, és ebből - mint a légiósok és a csapat teljesítményén is látszik - nem jött ki jól. "Pedig az UEFA pro-licences edzőtanfolyamán is azt tanítják, hogy egy klubnak több menedzserirodával kell együtt dolgoznia, mert ha csak eggyel teszi, akkor annak képviselői a klub alkalmazottai fölé nőhetnek. Márpedig a Ferencvárosnál hatványozottan igaz az, hogy a klubhoz régóta kötődő emberek elnyomása csak rosszul sülhet el" - mondta a Ferencváros egyik munkatársa.

Moniz elhivatottságával nem volt gond, a játékosok rengeteget edzettek, de éppen emiatt többen is besokalltak. A megkérdezettek szerint viszont szakmai hibák sorát követte el, nem volt a csapatnak stabil védekezése, mert a hátvédeket egyfolytában váltogatta, emiatt sok gólt kapott a csapat. A kezdeti lendület megtört, nem voltak begyakorolt pontrúgások, rosszul nyúlt a cserékhez. Aki szépen akart játszani a Fradi ellen - mint a Diósgyőr, amely 4-1-re kikapott -, az ráfázott, egy egyszerűen védekező csapat ellen viszont nem voltak hatékony megoldásai Moniznak.

A Fradi-szurkolók többsége nagyon szerette Monizt Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az a támadójáték - letámadás, szélre kivitt játék -, amit Adams tragédiájáig mutatott a Fradi, látványos és eredményes volt, de az utolsó nyolc meccsre összeesett a csapat.

A 22 éves trinidadi válogatott védő szeptember 25-én kapott szívinfarktust, napokig kómában volt, majd a szövődmények miatt egyik lábát amputálni kellett. Moniz arra vezeti vissza a csapat hanyatlását, hogy társuk esete nagyon felzaklatta a játékosokat, de több, a klubnál dolgozó forrásunk is megismételte, hogy ez nem lehet magyarázat egy ilyen hosszú mélyrepülésre.

Moniz egy nagyon jó erőnléti edző volt, de taktikailag nem volt felkészült, és a kifelé mutatott higgadt arc mögött egy agresszív, üvöltős ember állt - mondta egyik informátorunk.

Tuijp pénzéből kijönne 10-15 magyar fiatal

Elbert Gábor korábbi sportszakállamtitkár és egykori MLSZ-főtitkár így kommentálta Moniz menesztését a Facebookon: "Szélhámos! Ezt mondom régóta! Szélhámosság volt ez, és mostanra rájöttek ott is! Ennyiből ez?! Minek?!"

Felhívtuk a jelenleg a pécsi egyetemen adjunktusként dolgozó Elbertet, hogy indokolja meg, miért van ilyen rossz véleménnyel Moniz munkájáról. "Mert ennyi pénzből, ilyen lehetőségekkel semmi eredményt nem ért el" - válaszolta. "Ha ugyanezt a szabad kezet megkapja Prukner László vagy Détári Lajos - és ezzel nem azt akarom mondani, hogy Détárit nagy edzőnek tartom -, jobb eredményeket ér el. A mostani eredménytelenség teljesen méltatlan a Ferencváros nevéhez. Tuijp helyén tíz-tizenöt magyar gyereket is a csapatnál lehetne tartani." Elbert hozzátette, hogy ha egy magyar edző ennyi pénzből ennyi eredményt ér el, akkor eddig sem tartott volna a türelem.

Az osztrák Salzburggal bajnokságot nyert, a Fradival ettől messze volt Fotó: Mudra László - Origo

"Ha valaki három mondatban meg tudja fogalmazni, hogy mit játszik most a Fradi, annak fizetek. Látszik a játékosokon is, hogy a teljesítményük, a fizimiskájuk nem jó irányban változott, Böde és Besic is erőteljesebb volt korábban. Ez egy teljes kudarc volt, ami Moniz alatt történt, pedig a magyar focinak az kellene, hogy a Fradi jó legyen" - folytatta a volt MLSZ-főtitkár, aki szerint szintén sok kárt lehet okozni az olyan marketingfogásokkal, mint amikor a holland a 89. percben becserélte a 17 éves Csillus Ádámot.

A Fradi utánpótlásában dolgozó Keller Józsefet nem lepte meg, hogy menesztették Monizt. "Az eredmények tükrében azt kell, hogy mondjam, várható volt. Moniz mindent megkapott, amit csak akart, bárkit igazolhatott, az eredmények mégsem jöttek" - mondta a klub egykori játékosa. Keller szerint eleinte még volt elképzelés a Moniz-féle csapat játékában, de később rá sem lehetett ismerni a Fradira. "Másodedzőként korábban a nagycsapatoknál (Tottenham, PSV, Feyenoord, Hamburg) fantasztikusan teljesített, de hogy vezetőedzőként milyen... Mindenesetre most olyan szakember kell a kispadra, aki ráncba szedi a csapatot, akinél nem lesznek olyan taktikai fegyelmezetlenségek, mint Moniznál, amikor nem volt tisztázva, hogy kinek mi a szerepe a pályán. Ez egyértelműen edzői hiba volt."

Egy másik Fradi-alkalmazott is hasonlóan látja: "Moniz Európa egyik legjobb másodedzője, pazar edzéseket tud tartani, de vezetőedzőként katasztrófa, amit művelt, taktikailag nulla."

De akkor miért olyan népszerű?

De akkor mégis, mitől volt olyan népszerű Moniz a fradisták között? Annak ellenére is, hogy a kitűzött célt (nemzetközi kupaindulás elérése) idén aligha érte volna el a csapat, márpedig a ferencvárosi kemény magra nem jellemző, hogy túlságosan elnéző lenne a mindenkori edzővel szemben.

"Végre egy olyan edzőnk volt, aki külföldi létére ízig-vérig együtt élt a Fradival és a szurkolókkal. Lehet, ez volt a baj!" – írta erről a Moniz visszahívását támogató Facebook-oldal egyik kommentelője, hozzátéve, hogy pár légiós tényleg nem érezte át, mi is az a Fradi-szív. De ez - folytatja - nem az edző gondja, így nem neki kellett volna "pusztulnia innen", hanem a külföldi játékosoknak.

Nagyon sokan rajongtak a motivációs technikáiért is, az alábbi videót - amelyen ezer fokon égve irányítja a fiatal fradistákat - például 42 ezren megnézték.

Leonardo megdöbbent

A Fradi brazil légiósát, Leonardót szíven ütötte, amikor megtudta, hogy Moniz távozik. "Nagyon sokat dolgozott, és minden kiadott magából a klub sikerei érdekében, éppen ezért roppant csalódott vagyok a hír hallatán. Annak tükrében még csalódottabb vagyok, hogy a fizetések nem érkeznek meg időben. Szeretnék beszélni a helyzetről, hogy megtaláljuk a megoldást, és pozitív végkicsengése legyen az ügynek."

A legcsalódottabb üzenetet egy bérlettel is rendelkező Fradi-drukker, Bánfai Karesz írta, aki szerint Moniz még a Jóistennél is többet tud a fociról: "Szóljon privátban, akit érdekel egy tavaszi Fradi-bérlet, teljesen ingyen adom" – közölte.

Reggeltől estig a focinak élt, de ettől több játékos is besokallt Forrás: MTI/Földi Imre

A következő két tétmérkőzésen (az Újpest elleni, szerdai Magyar Kupa-visszavágón és a Videoton elleni bajnokin) az eddigi másodedző, Máté Csaba látja el a vezetőedzői teendőket. Közben persze elindultak a találgatások, bedobták már Lothar Matthäus, Horváth Ferenc és László Csaba nevét is, de az biztos, hogy néhány napon belül Dunát lehet majd rekeszteni a Fradival hírbe hozott edzőkkel.

További szurkolói vélemények

"Látom, a Ferencvárosnál ismét győzött a sötétség és az ostobaság. Így jár az, aki Európából érkezik, és úgy gondolkodik. Ricardo! Bár nagyon jó edző vagy, új szemléletet hoztál a klubba és a magyar labdarúgásba, és az edzéseken se kártyáztak a játékosok, hanem meghajtottad őket, sőt, lényegében voltak edzések és elképzelés is, meg stratégia és struktúra! Azért van itt valami. Ez itt Magyarország, nem kell annyira kitűnni, nem kell annyit dolgozni és nem kéne nagyon ugrálni se, mondjuk a szurkolóink miatt."

"Átvette az utóbbi évszázad egyik leggyengébb Fradiját, és szinte élcsapatot csinált belőle az első évben. Onnan tovább építkezni már valóban lehetetlen erős szakmai háttér (vezetés) nélkül. A játékosok tisztelik, ő is őket. Úgy gondolom, hosszú távon innentől kezdve mindegy, ki lesz az edző, amíg nem egy évekre szóló koncepció mentén halad a klub, és magasról tojik a szurkolóira, addig legfeljebb részeredményei lehetnek. Szerintem Moniz meg akarta kapargatni a vastag kakiréteget - nem sikerült neki."

"Én már nyáron is mondtam, nem értem, milyen előrelépést akar másodosztályú, elhízott hollanddal, innen-onnan szedett-vedett légiósokkal. Az Adams-tragédia pedig olyan szinten viselte meg, hogy láthatóan ő az, aki a leginkább szétesett. Az első számú üzenet számomra, hogy vágjuk ki a szedett-vedett légiósokat, akik semmivel sem jobbak, mint a fiataljaink, akik, ha nem játszanak, akkor nem is fognak előrelépni. Én inkább nézném az ő szerencsétlenkedéseiket, mint Tuijp, Valpoort, Bönig, Dinjar, Wolfe, Paraiba és a többiek semmivel nem jobb teljesítményét."

"Ő volt a bajnokság egyik legjobb edzője, és hozott magával egy pár játékost, akik igenis jók. Ilyen például Jenner, Diallo és Besic, Leonardo és Adams is. Szerintem nem kellett volna elküldeni, ezt a két meccset igazán kibírhatták volna, télen meg lett volna idő rendet tenni a fejekben az Adamsszel történtek miatt."