A Realt felhúzta, a Barcával hoppon maradhat a magyar focitehetség

Tajti Mátyás, U16 focista, Magyarország-Finnország
A Real Madrid és a Barcelona által is figyelt U16-os Tajti Mátyás, a Felcsút játékosa a Magyarország-Finnország U16-os barátságos meccsen. Újságíró: Juha Pál
Vágólapra másolva!
Tajti Mátyás, a Puskás Akadémia 15 éves játékosa nem a felcsúti akadémiával partneri kapcsolatban álló Real Madridhoz, hanem a Barcelonához igazolna, pedig direkt miatta jött el egy madridi játékosmegfigyelő. A Realnál nem értik, miért csak most értesülnek arról, hogy a focista nem őket választotta, és az sem tetszett nekik, hogy Tajti alig játszott a felcsúti stadionavatón. A barcelonai szerződésnek ugyanakkor még keresztbe tehet a klubra kirótt súlyos büntetés. 

Egyáltalán nem biztos, hogy Tajti Mátyás, a Puskás Akadémia 15 éves játékosa valóban a Barcelonához igazolhat. A keddi Blikkben ugyan megjelent egy nyilatkozat a futballista édesapjától, Tajti Józseftől, mely szerint az ügyét nem befolyásolja, hogy a Barcát kizárták az átigazolásokból, a valóságban nagyon is lehet ennek jelentősége.

Ezt kérdésünkre megerősítette Tajti József is. Szerinte "valószínűleg félreértett valamit" a Blikk újságírója, mert egyelőre nem lehet tudni, érinti-e a Barca büntetése Mátyás Barcelonába szerződését. "Csak annyit szeretnék elmondani, hogy Matyi szándékunk szerint a Barcelonában folytatja pályafutását" – mondta, de bővebben nem akart nyilatkozni.

Az a probléma, hogy a FIFA hatályos szabályai szerint egy játékos a 16. születésnapja előtt csak akkor igazolhat másik országba, ha a szülei az átigazolástól függetlenül az érintett országba költöznek. Ez az ő esetében aligha állna meg, elvégre Tajti József most is a Puskás Akadémia szakmai igazgatója. A játékos június 2-án betölti a 16-ot, utána eligazolhat az Európai Unión belül, de ha addigra a Barcára - éppen az említett szabályok megsértése miatt - kirótt büntetés hatályba lép, oda már hiába menne. A Barca elnöke a héten tárgyal a FIFA vezetőségével a büntetés enyhítéséről, felfüggesztéséről, esetleg eltörléséről, de Sepp Blatterék eltökéltnek tűnnek a kérdésben.

Tajti Mátyás az U16-os válogatottban Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az akadémia kommunikációs igazgatója, Szöllősi György nem akarta kommentálni Tajti átigazolását. Egy, az akadémia ügyeire rálátó, neve elhallgatását kérő forrásunk szerint a PFLA-nál nem tudtak arról, hogy a fiatal játékos nem a klubbal együttműködő partneri szerződésben álló Real Madridhoz, hanem a Barcelonához igazol.

A Real Madrid egykori utánpótlásedzője, Tóth-Zele József jól ismeri a Tajti-ügyet, hiszen jelenleg egyszerre a PFLA szakmai irányító testületének tagja, és a spanyol klub szakmai tanácsadója. "Másfél hónappal ezelőtt velem volt egy hétig Madridban a srác, megmutattak neki mindent, körbevitték a klubnál, és a végén feltették neki a kérdés: akarsz a Real Madrid játékosa lenni? Ő erre határozott igennel válaszolt. Innentől kezdve én nem is értem az egész ügyet, hiszen mint ahogy most megtudtuk, akkor már elkötelezte magát a Barcelonához" – mondta Tóth-Zele az Origónak.

Nem lesznek álmatlan éjszakák Madridban

Az akadémia ügyeit ismerő, már idézett forrásunk úgy tudja, a Real Madridnál nem akarták mindenáron Tajtit, de amikor megtudták, hogy a Barcelona érdeklődik a játékos iránt (a constantai Eastern Stars Cupon figyelte ki a torna legjobbjának választott játékost egy katalán megfigyelő), akkor már presztízskérdést csináltak a leigazolásából, hiszen nem veszi ki jól magát, ha egy partnerakadémiáról a Barca visz el egy reménybeli klasszist. Most mégis ez történt, bár forrásunk szerint ez nem érinti majd negatívan a Felcsút és a Real közti kapcsolatot.

"Csak remélni tudom, hogy a két klub remek viszonya nem látja kárát az esetnek. Őszintén szólva nem hiszem, hogy a Realnál bárkinek álmatlan éjszakái lennének amiatt, hogy Tajti Mátyás mást választott, mert bár nem szeretném lebecsülni a játékost, Madridban tele a padlás hasonló képességű játékosokkal" – mondta erről Tóth-Zele József.

A Realnak annyira azért fontos volt a játékos, hogy az utánpótlás-igazgató utáni második ember, Paco De Garcia jött el Felcsútra, kimondottan azért, hogy megnézze Tajtit. A madridiak tehát még a múlt héten sem tudtak arról, hogy már hiába próbálkoznak, ami azért érdekes, mert az Origónak már hetekkel ezelőtt jelezte egy, a nemzetközi átigazolási piacon jártas forrás, hogy Tajti Mátyás biztosan a Barcelonában fog kikötni. Édesapja akkor érdeklődésünkre tagadta ezt az értesülést.

A felcsúti nyitómeccs Forrás: Pályi Zsófia - Origo

Forrásunk szerint a Real korosztályos játékosai a Puskás-Suzuki-kupa 1-0-ra megnyert döntője után azt állították, hogy Tajti a meze alatt egy Barcelona-mezt viselt. "Matyin nem volt hivatalos Barcelona-mez, ezt kijelenthetem. Hogy kinek mi szúr szemet a pályán egy másik játékos felszerelésén, az más kérdés" – jegyezte meg a játékos apja. "Én nem láttam semmit, de a játékosok közül tényleg mondták néhányan, hogy valami barcelonás felső volt rajta, amit mutogatott nekik a pályán" – mondta Tóth-Zele József.

Tajti József ugyanakkor nehezményezi, hogy a madridiak bárdolatlanul adtak hangot nemtetszésüknek, amiért a fiát a tornán lejátszott három meccsből csak egyen, ott is csak bő egy félidőn át tudták megfigyelni. "A Barcelona a constantai torna mellett két másik alkalommal is megnézte Matyit, a Real Madrid megfigyelői viszont a Puskás-Suzuki-kupa alatt is azt mondták, azért nem lépett pályára az első két meccsen, mert fél, hogy előttük kell bizonyítania. Őszintén megvallva ez elég rosszulesett, hiszen Matyit annyiszor nézhették volna meg fontos, éles meccsen, ahányszor csak akarják, most pedig azért játszott keveset, mert lázas beteg volt. De 37,5 fokos lázzal is pályára akart lépni a Real Madrid ellen."

Tajti Mátyás jelenleg a PFLA játékosa, és az akadémiánál szabály, hogy nem adnak el olyan játékost, aki még nem mutatkozott be az NBI.-ben. Most pont a szakmai igazgató fia lehet az első kivétel a szabály alól – már ha a Barcelona egyáltalán jogosult lesz leigazolni.