Vágólapra másolva!
Amerikai szülők beperelik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget, arra hivatkozva, hogy a gyerekeket kiteszik az agyrázkódás veszélyének.

A pernek nem az a célja, hogy pénzt csikarjon ki kompenzáció gyanánt a nemzetközi szövetségtől, hanem, hogy változassanak a szabályokon, a fiatal játékosok számára például limitálva legyen, hogy hányszor fejelhessenek egy meccsen.

A felvetés elsőre nagyon furának hat, de a szülők egy olyan kutatásra hivatkoznak, amely azt állapította meg, hogy a fiatal játékosok számára káros a fejelés, mert még nem fejlődtek ki teljesen a nyakizmaik.

A fejsérülések nagy figyelmet kaptak az utóbbi időben, a világbajnokságon az argentin Javier Mascherano a hollandok elleni elődöntőben összefejelt az ellenfél egyik játékosával, majd látszott rajta, hogy nincs teljesen rendben, de így is pályán maradt. Tavaly a Tottenhamet érte rengeteg támadás, amikor a francia kapus, Hugo Lloris az Everton ellen elvesztette az eszméletét, de mégsem cserélték le.

Az angol bajnokságban a vitatott eseteket megelőzendő megváltoztatták a szabályt, és az edzők helyett most már a csapatorvosoknak kell eldönteniük, hogy egy fejsérülést szenvedő játékos visszamehet-e a pályára. Brit jogászok szerint már csak idő kérdése, hogy a szülők mikor fognak pereket indítani olyan szervezetek ellen, amelyek nem védik meg a gyerekeket az agyrázkódás kockázatától.

Peter McCabe, egy agysérülést szenvedőket támogató alapítvány ügyvezető igazgatója szerint az amerikai szülők azzal, hogy pert akarnak indítani valójában azt a mozgalmat támogatják, amely az agyrázkódás veszélyeire igyekszik felhívni a figyelmet. McCabe azt mondja, reméli, a gyerekek kedve ettől még nem megy el a sportágtól, és fontosnak érzi, hogy a mentalitás megváltozzon, és ne úgy legyen beállítva, hogy valaki attól számít vagánynak és bátornak, ha egy fejsérülés után is vissza akar menni a pályára.