A finnek ellen már csak kártyával lehet drukkolni

Vágólapra másolva!
A magyar válogatott november 14-én a finneket fogadja Európa-bajnoki selejtezőn, de csak azok tudják élőben megtekinteni a mérkőzést, akik kiváltják a szurkolói kártyát. Az MLSZ-nek minden szurkolóra szüksége van, így a szövetség segíti a drukkerek tájékozódását, amiben csak tudja. A kártyarendszer bevezetése a törvényi előírások miatt vált szükségessé, de ez minden szereplő érdeke, nem pedig a zárt kapus meccsek réme.

Az MLSZ tájékoztatása szerint október 27-ig összesen 99,343 szurkoló váltotta ki a klubkártyát, és 5,561 a szövetségtől igényelhető futballkártyát. Fontos tudni, hogy bár a köznyelvben több különböző megnevezés is elterjedt, a gyakorlatban csak klub-, illetve szurkolói kártyáról beszélhetünk, és technikailag ez a kettő is megegyezik. Csak amíg a klubkártya értelemszerűen egy adott NB I-es csapathoz köthető, addig a futballkártyát azok váltják ki, akik semleges nézőként követik az OTP Bank Ligát, vagy csak a válogatott mérkőzéseire kíváncsiak.

Funkciójukat tekintve azonban a két kártya azonos, tehát a szurkolók mindkettővel tudnak jegyet váltani akár az NB I, akár a válogatott mérkőzéseire. Ez alól egyetlen kivétel van: a Ferencváros mérkőzéseit a hazai szektorból csak és kizárólag ferencvárosi klubkártyával lehet megtekinteni.

A szurkolók elfogadták a kártyarendszert

Az Origó kérdésére Vági Márton MLSZ főtitkár kiemelte: a számok azt mutatják, hogy a drukkerek jelentős része elfogadta a szurkolói kártyát, ugyanis a mai napig a klubok összesen százezer kártyát adtak ki - közülük is kiemelkedik a Ferencváros. Annak ellenére, hogy a zöld-fehérek ultrái bojkottálják az együttes mérkőzéseit, a többi szurkoló 39,594 szurkolói kártyát váltott ki. A második helyen a Debrecen áll, amely 9,110 kártyát állított ki. A szurkolói kártyák száma a közeljövőben még ugrásszerűen nőhet, ugyanis a stadionrekonstrukció miatt a Videotonnál és a Diósgyőrnél, valamint Újpesten is haladékot adtak a bevezetésre.

A Finnország elleni Eb-selejtezőt már csak szurkolói kártyával lehet majd megtekinteni Forrás: MLSZ

Mivel a helyzet még mindig nem egyértelmű a szurkolók számára, Vági Márton főtitkár és Samu István biztonsági igazgató elsősorban a szurkolói kártyával kapcsolatos témában adott felvilágosítást a Magyar Labdarúgó Szövetség keddi sajtóbeszélgetésén. Vági Márton elmondta: törvény írja elő, hogy csak személyes adatok megadásával lehet belépni egy stadionba, így a szurkolói kártya valójában egy segédeszköz, amely felgyorsítja a jegyvásárlás folyamatát.

A kártyarendszer bevezetése már csak azért is a magyar labdarúgás érdeke, mert - amennyiben a pályán úgy alakul - a jövő évi kupaküzdelmeket a Honvéd, a Debrecen és a Ferencváros is zárt kapuk mögött kezdené.

Minden szurkoló számít

"Jelenlegi helyzetében minden szurkolóra szüksége van a magyar labdarúgásnak, de az elmúlt hétvégén bojkottra szólító és vasárnap a Parlament előtt tüntető drukkerek állításai megalapozatlanok" - hangzott el.

A tüntető drukkerek azt is sérelmezték, hogy az MLSZ nem kommunikál a szurkolói csoportokkal. Vági Márton ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, évek óta folyamatos kapcsolatban vannak a szurkolói irodával, amelynek számos engedményt tettek már több témában is.

"Európa háborgó futballvilágában Magyarországon békés problémákkal küszködünk" - mondta a főtitkár, hozzátéve, hogy a Parlamentnél tüntető körülbelül ötezer szurkolóra is szüksége van a magyar labdarúgásnak, amennyiben betartják a rájuk is vonatkozó szabályokat. "Nem az a kérdés, hogy hányan tüntettek a százezer kártyatulajdonos arányában, hanem hogy igazuk van-e. Sokkal kisebb szurkolói csoportot is meghallanánk, ha igazuk lenne, de a Parlamentnél tüntetők minden felvetését kategorikusan cáfolni lehet, és meg is tettük."

Fociszurkolók tüntetése a Parlament előtt Fotó: Polyák Attila - Origo

Az adatokkal nem lehet visszaélni

A stadionokból az elmúlt időszakban távolmaradó drukkerek többször is azt hangoztatták, hogy az adatokkal könnyű visszaélni. Samu István ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy szó sincs ilyesmiről, ugyanis az adatok a jegyvásárlást követő néhány nappal automatikusan törlődnek, ráadásul a belépőn kizárólag csak a név és a születési idő szerepel.

A hosszú távú célokkal kapcsolatban Vági kifejtette, hogy a most kiváltott kártyák száma alapján arra lehet következtetni, hogy a tulajdonosok nagyjából negyede jár ki bajnoki mérkőzésre, így ha sikerülne megduplázni a szurkolói kártyával rendelkezők számát, akkor az körülbelül 50 ezer nézőt jelentene hetente. Az Origó kérdésére azt is elmondta, a szövetség stratégiai célja, hogy kényelmi szolgáltatásokkal és további felhasználási módokkal bővítsék a szurkolói kártyák funkcióját.

A főtitkár ugyanakkor megjegyezte, hogy a célok eléréséhez szükség van arra, hogy a stadionokban javuljanak az infrastrukturális körülmények, fiatal magyar tehetségek kapjanak lehetőséget a csapatokban és javuljon a játék színvonala is. Egy megyei jogú város csapatának négy-ötezer nézőt kellene vonzania. Ide kellene eljutnunk 2020-ra, ha nem sikerül, az az egész magyar labdarúgás kudarca lesz - jelentette ki Vági Márton.

A finnek ellen már csak kártyával

A szurkolóknak érdemes nyomon követniük az MLSZ folyamatos tájékoztatását a szurkolói kártyákkal kapcsolatban, hiszen a finnek elleni hazai Eb-selejtezőn a jegyvásárláshoz már minden esetben klubkártyára vagy futballkártyára van szüksége a drukkereknek.

A Finnország elleni Eb-selejtezőre november 6-án éjfélig 20 százalékos kedvezménnyel lehet megvásárolni a belépőket. Ebben az időszakban a jegyek, elhelyezkedéstől függően, 2800-8800 forintba kerülnek, míg november 7-étől elhelyezkedéstől függően 3500-11 000 forintért lehet megvásárolni a jegyeket. További információt az MLSZ hivatalos tájékoztatásában találnak az drukkerek.