Vágólapra másolva!
Bukrán Eriknek Heves megye legkisebb városából, Pétervásárából indulva sikerült 18 évesen profi szerződést kapnia egy Premier League-klubtól. Ez azonban még csak a kezdet, a kapus órákig tudná sorolni, hogy miben kell még fejlődnie, ráadásul olyan kor- és csapattársa is van a Hull Cityben, aki tavaly zsinórban megfogott nyolc büntetőt. Király Gábor szerint Bukrán eljuthat oda, hogy kezdő kapus legyen az angol élvonalban, de ehhez folyamatosan védenie kell.

Gera Zoltán távozásával az utolsó magyar is kikopott a Premier League-ből, ám januárban váratlanul ismét bekerült egy honfitársunk a világ talán legerősebb bajnokságába. Bukrán Erikkel, az egyszeres válogatott Bukrán Gábor unokaöccsével másfél éves szerződést kötött a Hull City.

Még csak most jön a java

"Másfél éve azt a célt tűztem ki, hogy amint lehetséges, profi szerződést szeretnék kötni. Ezt az akadályt sikeresen vettem, de úgy gondolom, még csak most jön a java. Eljött az idő, amikor még keményebben kell törekedni arra, hogy elérjem azt a szintet, ahol a legnagyobbak tartanak" – mondta a Pétervásárán született kapus az Origónak.

Már két angol csapatban is megfordult Forrás: Lénárt Márton

Az egri kapusakadémián nevelkedett Bukrán Erik már két éve Angliában szerepel: a Budapest Honvédból 2013-ban a Boltonhoz igazolt. Tavaly nyár óta a Hull Citynél edzett, de a Premier League-ben jelenleg kiesőhelyen álló klub megvárta, míg betölti a 18. életévét, és így amatőr helyett rögtön profi szerződést tudott kötni vele.

A liverpooli kapusedző látta a videóját

A kapus átigazolásában nagy szerepe van Illyés Dánielnek, az Újpest volt NB I-es kapusának, aki úgy tekint Bukránra, mintha az öccse lenne. Az Egri Kapus Akadémia edzőjeként és elnökeként dolgozó 32 éves szakembernek kiváló angliai kapcsolatai vannak, Bukrán ottani szerződéseit a Liverpool egykori akadémiai kapusedzőjével, Billy Stewarttal együtt hozta tető alá.

Amikor Erik még nem volt 16:

Illyés a Liverpoolban korábban Jerzy Dudeket és Pepe Reinát is edző Stewartnak elküldött egy videoanyagot Erikről, ő pedig egyből meglátta a fantáziát a kapusban. "Eriknek így sikerült kikerülnie a Boltonhoz, majd onnan a Hull Cityhez. A Honvédot nem megbántva, ott nem látták ugyanazt benne, mint amit én, valószínűleg azért, mert ott minden korosztályban több remek képességű kapussal dolgozhatnak." Illyés hozzátette, hogy a Honvéd tulajdonosa, George F. Hemingway végig rendkívül korrekt volt, nem kért irreális összeget nevelésiköltség-térítés gyanánt.

Megvan benne az alázat

"Én már 14 éves korában szép jövőt jósoltam neki, a remek képességei és a nagyon jó alkata mellett azért is, mert határtalan szeretettel és alázattal közelít a labdarúgás felé. Amikor 14 és fél évesen a Honvédhoz került, csak két-három hetente tudott kiszakadni a fővárosi közegből egy-egy napra, de amint hazautazott, máris arra kérte az apját, hogy menjenek gyakorolni a sporttelepre. Kevés olyan játékost ismerek, aki annyira imádja ezt a sportot, mint ő" – mondta az U15-ös válogatott kapusedzőjeként is dolgozó Illyés Dániel az Origónak.

Volt edzője, Illyés Dániel (balra) öccseként tekint a kapusra Forrás: Illyés Dániel

A volt válogatott nagybácsi is segített

Erik nagybátyja, Bukrán Gábor 1999 és 2001 között 73 meccsen szerepelt a Walsallban, majd a Wiganben is megfordult, és szintén sokat segített a fiatal kapusnak. "Amellett, hogy ő is próbálja a legjobbat kihozni belőlem, még a papírmunkát is ő intézte a Bolton–Honvéd–Hull City hármas között" – magyarázta a kapus.

Erre nem lehetett nemet mondani

Felvetődik a kérdés, hogy miért állt tovább a Boltonból a Hullba, hiszen jelenleg ugyan a City egy osztállyal feljebb szerepel, de összességében a Wanderers patinásabb klub. "Annak ellenére, hogy két évre aláírt, ösztöndíjas szerződésem volt, a Bolton valamiért nem tudta elintézni, hogy tétmeccsen pályára léphessek, miközben a Hull City fantasztikus ajánlattal és ígérettel jelentkezett. Jelezték, hogy amint betöltöm a 18. életévemet, profi szerződést ajánlanak. Erre nem lehetett nemet mondani. Ki tette volna?" – válaszolta Bukrán Erik.

Az előző szerződéséhez képest anyagilag is nagy az előrelépés, de óriási pénzekről egyelőre nincs szó: tisztességesen meg tud élni, de hogy képes-e fenntartani egy autót, azt kétszer is meg kell gondolnia. "Az NB I-gyel felesleges összehasonlítani a keresetét, mert aki élt már külföldön, az tudja, hogy egy tetszőleges magyar városban nettó kétszázezret keresni nagyjából annyit ér, mintha egy angol kisvárosban 600-650 ezer forintnyi fontot vinne haza, amennyiben a lakhatását is magának kell finanszíroznia" – mondta Illyés a kapus lehetőségeiről. Bukrán gyébként nem egyedül, és nem is a focistatársaival, hanem egy úgynevezett nevelőcsaládnál él Angliában.

NB I vagy légióskodás?

Király Gábort, az angol másodosztályú Fulham kapusát arról kérdeztük, szerinte mi a legjobb egy kapus számára: ha korán kimegy külföldre, vagy ha kipróbálja magát az NB I-ben? "Én mindenképpen azt tartanám jónak, ha az NB I-ben bizalmat mernének adni egy 18 éves kapusnak. Igenis be lehet tenni ilyen fiatalon egy kapust, mint ahogy annak idején Babos Gábort, Szűcs Lajost, Sáfár Szabolcsot, Vezér Ádámot és engem is be mertek tenni a kezdőbe, és nem is bánták meg. Az edzők még akkor is kiálltak mellettünk, ha hibáztunk. Ha pedig megnézzük, mi lett ezekből a kapusokból, láthatjuk, hogy jól döntöttek az akkori klubok azzal, hogy bedobtak minket a mély vízbe."

Még nem tudni, hogy Angliában az U18-as, az U21-es vagy a tartalékcsapatban fog-e védeni Forrás: Lénárt Márton

A 92-szeres válogatott Király ezzel együtt úgy látja, természetesen nem ez az egyetlen járható út. "Gulácsi Peti fiatalon került külföldre, a Liverpoolban nem védett, de aztán jött a Salzburg megkeresése – igaz, ő akkor már idősebb, 22 éves volt. Ha Magyarországon jobban bíznának a fiatal kapusokban, akkor nem biztos, hogy csak Dibusz Dénes lenne egyedül a válogatottban az NB I-ből, hanem négy-öt további magyar kapus is ott dübörögne a kerethirdetéskor. Ez esetben az NB I-es csapatok is könnyebben tudnák külföldre értékesíteni a rutinosabb kapusokat" – érvel Király, akit 21 évesen tett a kapuba a Hertha, ő pedig az NB I-es tapasztalataira is építve tökéletesen megállta a helyét Berlinben.

A folytonosság a legfontosabb

Király szerint Bukrán akkor fejlődhet sokat, ha rendszeresen védeni fog. "Örömteli ez a profi szerződés, csakhogy a kapusnak védenie kell, hogy tanulhasson, és egy jó kapusedző is kell, hogy legyen mellette." A 38 éves játékos úgy érzi, jobb az NB I-ben éveken át védeni, mint ha – ahogy Gulácsi Péterrel is történt Angliában – rövidebb időszakokra kölcsönadják a játékost a harmad-negyedosztályba. "Egy helyen több nyugalmat, több bizalmat és több magabiztosságot lehet szerezni. Ebben a korban fontos, hogy a megkapott bizalommal a kapus felépítse a saját pályafutását."

Meccsek a Boltonban:

Hol védhet Bukrán?

Illyés szerint Bukrán a kinti szabályok szerint még az U18-as csapatban is védhet nyárig, aztán az U21-esek között bizonyíthat, de az is lehet, hogy a tartalékokkal készül, vagy kölcsönadják. Korábban többek között Antal Botond, Kurucz Péter és Gulácsi Péter is Bukránhoz hasonlóan profi szerződéssel rendelkező kapusként próbált helyzetbe kerülni a Premier League-ben, ám végül mindketten máshova kerültek. A közvélemény az ilyen fejleményt inkább kudarcként értékeli, Illyés azonban másképp vélekedik erről.

Telkiben megízlelhette, milyen az utánpótlás-válogatott kerettagjának lenni Forrás: Illyés Dániel

"Vajon hány pétervásárai gyerek dobná vissza azt, hogy Angliát megjárva NB I-es játékos legyen belőle? Kudarcnak is fel lehet fogni, mondjuk, Antal Botond útját, de nem hiszem, hogy ő csalódottságot érezne, amikor a fanatikus diósgyőri közönség előtt véd. Egy futballkarrier lehet kacskaringós is, és Gulácsi Péter is büszke lehet rá, hogy egy osztrák bajnokcsapatban véd rendszeresen. Magyarországról borzasztó nehéz olyan karriert befutni, mint Király Gáboré vagy Gera Zoltáné, pedig még velük kapcsolatban is lehet hallani olyat, hogy nem hozták ki magukból a maximumot. Persze, tűzzük ki a csillagos eget célként, én is hiszem, hogy Bukrán Erikből Premier League-kapus lesz, de ha csak a Championshipben vagy a Bundesliga II-ben védene később, az is nagyon nagy dolog lenne."

A vetélytárs zsinórban nyolc büntetőt fogott

A Hull jól el van látva kapusokkal – Allan McGregor (32 éves), Eldin Jakupovic (30), Steve Harper (39), Joe Cracknell (20) és Roy Watson (18) is a keret tagja –, így egyelőre hiába várnak arra a magyar szurkolók, hogy feltűnjön Bukrán neve az első csapat keretében. "Cracknell jelenleg kölcsönben szerepel a League 2-ben. Rory Watsonnal állunk egyelőre az U21-es csapat rendelkezésére. Jakupovic, McGregor és Harper jóval rutinosabb nálunk, tehát mi csak vésztartaléknak számítunk" – mondta Bukrán. Watsont egyébként a SkySports.com az angol foci egyik nagy ígéretének nevezte egy tavalyi cikkében, és megemlítette, hogy volt egy olyan sorozata, amikor zsinórban nyolc büntetőt kivédett.

Órákig sorolhatnám, miben fejlődhetek

Erik úgy érzi, nem lehetetlen, hogy egyszer kezdő Premier League-kapussá váljon, de tudja, hogy ezért még rengeteget kell dolgoznia. "Egyelőre rutintalan vagyok a nagyok között. Edzőim nagy tehetségnek tartanak, de ez önmagában nem elég. Úgy érzem, a hozzáállásom a legnagyobb erősségem, viszont órákig tartana, ha most elkezdeném sorolni, miben kell még fejlődnöm. Mindennap száz százalékot kell adnom a pályán és a konditeremben, és közben oda kell figyelnem arra, hogy az edzésre mindig a legjobb állapotban érkezzek. Ahhoz, hogy nagy kapus legyek, mindenben javulnom kell még."

Forrás: Lénárt Márton

Kifejezett példaképe nincsen, Angliában a League 2-től a Premier League-ig minden kapusra felnéz, mivel úgy véli, hogy itt a legnehezebb a kapusok dolga. Ennek megfelelően nagyra tartja a Boltonban védő Bogdán Ádámot és a Fulhamben szereplő Király Gábort is. "Ádámtól személyesen hallottam a tapasztalatait, levontam a tanulságokat, és az ő példájából látom, hogy nem lehetetlen egy Premier League-csapat kapujába bekerülni. Többször megnéztem a Király Gáborról készült filmet, amelyben sok érdekes dolgot tudhattam meg a karrierjéről. A mai napig követem a szereplését a Fulhamben."

Hullban emlékeznek a magyarokra

A Hull Cityben Bukrán előtt is voltak már magyarok, Halmosi Péter 2008 és 2010 között 18 meccset játszott az akkor is élvonalbeli csapatban, Gulácsi Péter pedig a 2011–12-es szezonban 15 találkozón védte a City kapuját. "Azok az edzők, akik annak idején itt dolgoztak, rögtön megkérdezték, hogy hallottam-e róluk, és büszkén hallgattam a róluk kialakult jó véleményeket."

Bukrán az U19-es válogatottnak már volt kerettagja, de legutóbb épp ő volt az, aki a keretszűkítés áldozata lett. "Nem vagyok az a fajta, aki emiatt csalódott lenne. Okkal döntött így a vezetőség, éppen ezért el is fogadom a döntést. Azon vagyok, hogy legközelebb ne így legyen."