A bundameccs, amivel nem lehet megbukni

A bundabotrányban érintett K. Zoltán elsőrendű vádlott (j) az ellene és húsz társa ellen hivatali vesztegetés bűntette miatt indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2014. április 15-én
Budapest, 2014. április 15. A bundabotrányban érintett K. Zoltán elsőrendű vádlott (j) az ellene és húsz társa ellen hivatali vesztegetés bűntette miatt indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2014. április 15-én. A vád szerint K. Zoltán és társai alkalmanként és személyenként 1000 és 10 000 euró közti vesztegetési pénzért befolyásolta magyar bajnoki és ligakupa labdarúgó-mérkőzések eredményét. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Egy bundameccs végkimenetelére leselkedő minden veszély elhárítható a manipulációt végző bűnszervezetek új taktikájával. Nincsenek előre nem látható események, nincs magát meggondoló játékos és bíró, és nincs kiszámíthatatlan játékmenet. Azért, mert meccs sincs. 

2015 januárjában a fehérorosz bajnokság egyik meghatározó csapata, a Sahtar Szoligarszk barátságos meccsen fogadta az FC Szluck csapatát, és bár az esélyeknek megfelelően sokáig vezetett, a hajrában a kiscsapat két gólt is szerzett, és megfordította a meccset.

A meccsre több nagy fogadóiroda, például a bet365 vagy a Sobet is kínált oddszokat, és ki is fizették a győztes fogadásokat, ami elsősorban azért aggasztó, mert ilyen mérkőzést soha nem játszottak le. Bár minkét klub honlapján fent van a meccsről készült tudósítás, egy gyors nyomozás kiderítette, hogy egy fantommeccsről van szó - írja a Telegraph.

Ezt ki veszi be?

A Sahtar beismerte, hogy nem volt ilyen meccs, és azzal védekezett, hogy „egy hacker feltörte az oldalt, és feltette a meccstudósítást”, míg a Szluck semmit nem mondott az ügyről, viszont a Sobet kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a klub hivatalos formában elküldte nekik a meccs tudósítását. A gyanú egy olyan férfire terelődött, aki korábban egy futballstatisztikai oldalnál dolgozott, de többet nem árultak el.

Ilyen nem nagyon lesz (illusztráció) Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az viszont kiderült, hogy a Szluck honlapján szerepelt a meccs beharangozója is, igaz, a helyszínnek – amennyiben lehet egy fantomeccs esetében helyszínről beszélni – egy másik város volt megadva.

Nem az első eset

Az első fantommeccset egy spanyol és egy portugál alacsonyabb osztályú csapat vívta, bár itt nem beszélhetünk egyértelműen kamumeccsről, hiszen megrendezték az összecsapást, csak nem az a két csapat lépett pályára, ami a jegyzőkönyvben szerepelt. Így az első hivatalos (azaz dokumentált) fantommeccset a Maldív-szigeteki és a türkmén U21-es csapat vívta egymással 2012 januárjában.

A január kedvezhet az ilyen meccsek lebonyolításának, hiszen a legtöbb helyen szünetel a bajnokság, és a szurkolókat sem érdeklik a barátságos meccsek. Tavaly is lejátszottak egy fantommeccset az év elején, 2014 januárjában az Ulisses Jereván és a Gandzasar Kapan nem lépett pályára az utóbbi győzelmével zárult mérkőzésen.

A sportstatisztikusok miatt van

Chris Eaton, a híres bundanyomozó szerint a manipulátorok folyamatosan keresik a réseket a pajzson, és most találtak egy újat: a rosszul fizetett meccselemzőket. A statisztikai oldalak megbízásából a meccseket végig követő, elemző és számokra bontó technikusok alig 50 dollárt kapnak egy meccs lekövetéséért, így nem csoda, hogy a bundamaffia kilóra megveszi őket, hogy score-olják le a nem létező meccseket.

Chris Eaton Fotó: Pályi Zsófia - Origo

„A gazdaságilag igencsak támadható státuszú technikusok nagy veszélynek vannak kitéve, hiszen alig keresnek valamit, miközben a bundázás üzletágát kéz a kézben irányító kelet-európai és kelet-ázsiai bűnszövetkezetek nem kevesebb, mint évi egymilliárd eurót mosnak át a fogadási maffián – mondta Eaton.