A pénz teszi tönkre az angol klubokat

529414865 Arsenal's French manager Arsene Wenger (front row 3L) looks down in his seat in the dug out with unused substitutes Arsenal's English defender Calum Chambers (front row 2R) and Arsenal's Polish goalkeeper Wojciech Szczesny (front row R) and Arse
Arsenal's French manager Arsene Wenger (front row 3L) looks down in his seat in the dug out with unused substitutes Arsenal's English defender Calum Chambers (front row 2R) and Arsenal's Polish goalkeeper Wojciech Szczesny (front row R) and Arsenal's French striker Olivier Giroud (second row C) during the UEFA Champions League round of 16 first leg football match between Arsenal and Monaco at the Emirates Stadium in London on February 25, 2015. Monaco won 3-1. AFP PHOTO / GLYN KIRK
Vágólapra másolva!
Míg a kétezres évek második felében az angol futball ellentmondást nem tűrően uralta a Bajnokok Ligáját, az elmúlt négy szezonban tulajdonképpen csak a Chelsea tudta felvenni a versenyt a legjobbakkal. Idén egyetlen angol csapat sem jutott be a legjobb nyolc közé a BL-ben, az Európa Ligában utolsóként az Everton is kiesett. A 21. században még egyszer sem volt ennyire súlytalan az angol bajnokság. Jajveszékel az angol média, és velük a szakértők: a túl sok pénzt, a klubmodellek hiányát és a szüntelen hajtást teszik felelőssé.

Az angol média idén akkor szisszent fel először úgy istenigazából, amikor március elején kijött a legfrissebb FIFA-világranglista. Ezen az angolok a 17. helyen állnak - négy hellyel Costa Rica mögött, és eggyel Algéria előtt.

A 21. század leggyengébb angol focija

Azt azonban már mindenki elfogadta, hogy az angol válogatott nem tartozik Európa legerősebb csapatai közé. A Premier League feltűnő hanyatlása viszont új. 2013-ban volt hasonlóan gyenge éve az angol focinak, amikor egy PL-csapat sem jutott a legjobb nyolc közé a BL-ben, viszont a Chelsea akkor legalább megnyerte az Európa Ligát. Az Arsenal és a Manchester City kiesésével most ismét biztossá vált, hogy nem lesz PL-klub a legjobb nyolc között, és mivel az Everton is kiesett az Európa Ligában a Dinamo Kijevvel szemben, így az idei a kétezres évek leggyengébb angol klubszezonja.

Az angol csapatok mezőnye az elmúlt tíz évben a BL-negyeddöntőkben Forrás: Telegraph.co.uk


Tehetséggondozás helyett pénzszórás

"Szégyen, ami történik. A Premier League pénzügyi lehetőségeit tekintve uralnunk kellene az európai klubfutballt" - mennydörögte az angolok BL-búcsúja után Jamie Carragher, a Liverpool legendája, aki ma a Sky szakértőjeként dolgozik. "Erre mi történik? A bolondját járatják velünk, túlárazott, tehetségtelen játékosokat sóznak milliókért a PL-klubokra. És ha nem válnak be - miért is válnának - akkor sincs baj, mert a klub majd vesz új játékosokat. Szórjuk a pénzt, ahelyett, hogy kinevelnénk a tehetségeket. Nézzük meg akár csak a PSG-t: igaz, hogy szépen költenek ők is, ugyanakkor bíznak az olyan fiatalokban is, mint Marco Verratti. Sürgősen újra kell értékelnünk a PL helyzetét, hogy az új tévéközvetítési jogokból származó bevételeket ne szórjuk el a nyáron" - véli a korábbi angol válogatott.

Fontmilliárdokból építkeznek

Az nem kifejezés, hogy a PL-kluboknak van pénze: a Premier League 5,136 milliárd fontért (2140,2 milliárd forint) adta el három évre az országon belüli televíziós közvetítési jogokat a Sky-nak és a BT Sportnak, és akkor az egyéb bevételekről és a milliárdos klubtulajdonosokról még nem is beszéltünk.

A pénzbőség meg is látszik a csapatok keretein: a Bajnokok Ligája hat legdrágább kerete közül három angol:

A 2014/15-ös BL-szezonban pályára lépő kezdőcsapatok átlagos értéke az egyenes kieséses szakasz előtt Forrás: Origo


Carragher azt is kifogásolta, hogy az angol kluboknak nincsenek vezérei, pláne nem angol vezérei. "Talán John Terry és Steven Gerrard a két utolsó bástya, akire még számíthatunk, de már ők sem feltétlenül alapemberek a klubjukban. A drága idegenlégiósok áradatának ez a másik következménye, de ez nemcsak a Chelsea és a Liverpool problémája, hanem a modern angol focié. Az nem klubmodell, hogy veszünk egy csomó játékost, aztán majd meglátjuk" - mondta a Sky szakkommentátora.

Túl sűrű a menetrend

Az angol szakértők közül sokan úgy gondolják, az is előrelépés lenne, ha a Premier League-ben is bevezetnék a téli szünetet, és kissé megritkítanák az FA-kupa februári fordulóit, hogy a csapatok ne kifacsarva érkezzenek a BL egyenes kieséses szakaszába. Az ötlet a menedzserek körében is népszerű: Sir Alex Ferguson, Arséne Wenger és José Mourinho is pártolja. Ez azonban éppen a közvetítési jogokért rengeteget fizető tévécsatornák nyomása miatt egyelőre nem lehetséges.

Az mindenesetre tisztán látszik, hogy egy folyamatról, és nem egy balul sikerült szezonról beszélünk:


A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy 2013-ban a Manchester United például igen ellentmondásos körülmények között esett ki a BL-ből Nani kiállítása után a Real Madrid ellen, és Ferguson utódlása sem volt éppen egy sikertörténet, így egy potenciális BL-negyeddöntős angol csapat máris kiesett. A Manchester City rendre pocsék sorsolást kap, az elmúlt két évben a Barcelona ütötte ki - igaz, ha képes lett volna megnyerni a csoportját, nem fut össze a katalánokkal. Az Arsenal pedig általában a nagy bravúr kapujában botlik el: a Milan ellen négygólos hátrányból majdnem felállt 2012-ben, a Bayern München és a Monaco ellen csak idegenben lőtt kevesebb góllal esett ki - némi szerencsével tehát az angol futball képe sem lenne olyan sötét, mint így.