Csányi vb-gólkirállyal és aranycipőssel harcol

Michel Platini, Csányi Sándor, foci
HUNGARY, Budapest : French UEFA President Michel Platini (L) is offered a t-shirt by the President of the Hungarian Football Federation Sandor Csanyi (R) in Budapest on december 8, 2010. Platini met with the Hungarian Prime Minister Viktor Orban earlier in the Hungarian Parliament. AFP PHOTO / FERENC ISZA
Vágólapra másolva!
Amennyiben Csányi Sándor, az MLSZ elnöke bekerül az Európai Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottságába, 1978 óta először lehet magyar tagja az UEFA felső vezetésének. A keddi választáson indul Davor Suker is, akit a szerb szövetség minden bizonnyal támogat, noha a Szerb Menekültek Koalíciós Egyesülete elítéli az usztasaideológiáját. Az elnöki posztért csak Michel Platini száll harcba.

Az Európai Labdarúgó Szövetség keddi, bécsi, 39. tisztújító közgyűlésén nem csupán elnököt választanak, de kiderül, kik alkotják majd a végrehajtó bizottságot. A hét lejáró mandátumra tizenketten pályáztak, köztük Csányi Sándor is, de az MLSZ elnökének nagyon komoly vetélytársai akadnak.

"Úgy érzem, tudok segíteni, de nem leszek szomorú, ha nem választanak meg, hiszen van elég munkám" - nyilatkozta másfél hete Csányi. Ha megválasztják, akkor 1978 óta először lesz magyar tagja az UEFA felső vezetésének.

Michel Platini ismét elnök lesz, Csányi Sándor vb-tagságra készül Forrás: AFP/Isza Ferenc

A lejáró mandátumú tagok közül szeretne visszakerülni a spanyol szövetség elnöke, Angel María Villar, a Dinamo Kijev tulajdonosa, Hrihorij Szurkisz, a svájci szövetség elnöke, Peter Gilliéron és az egykori 102-szeres válogatott kapus, a bolgár szövetség elnöke, Boriszlav Mihajlov.

Platinit újraválasztják

Kedden dönt az UEFA az elnök személyéről is, de óriási meglepetés lenne, ha Michel Platinit nem választanák újra, hiszen ő az egyedüli induló. Az 59 éves sportvezető 2007-ben került a szervezet élére, és 2011-ben egyszer már újraválasztották.

Suker még feljebb tör

Az újak közül a legnagyobb név Davor Sukeré, a vb-bronzérmes, világbajnoki gólkirály csatár, a Real Madrid egykori csillaga tudatosan építette sportvezetői karrierjét. Pályafutása befejezésével saját futballakadémiát alapított, 2012 óta pedig a horvát szövetség elnökeként dolgozik.

Mivel a szabályok szerint az kerülhet be a végrehajtó bizottságba, aki az UEFA-tagországok szavazatai közül legalább 28-at (azaz 50 százalék plusz egy szavazatot) megkap. Nem véletlen, hogy Suker kampányba kezdett, ennek részeként a nagy rivális szerbekkel is felvette a kapcsolatot.

Támogatás. Vagy mégsem?

A szerb szövetség elnöke, Tomislav Karadzic a megbeszélések után azt mondta, támogatják Sukert, mire a szerb közvélemény és a sajtó élesen bírálta a futballvezetőt. A Szerb Menekültek Koalíciós Egyesületének elnöke, Miodrag Linta szerint ez a szerb nemzet arcul köpése lenne.

Davor Suker Forrás: AFP/Sergei Supinsky

"A szerb szövetség vezetői elfelejtették azt a tényt, hogy Suker 1996-ban mosollyal az arcán fényképezkedett Ante Pavelic usztasa vezérnek és háborús bűnösnek a madridi sírjánál. Suker a 2010-es év végén a horvát T-portalnak azt nyilatkozta, nem szégyelli magát, amiért Pavelic sírjánál járt. Emlékeztetnénk a vezetőket, hogy 2013 novemberében erélyesen elítélték Suker azon kijelentését, hogy a horvát labdarúgó-válogatott lesz az első, amely Pristinában Koszovóval játszik majd mérkőzést, amint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elismeri a koszovói szövetséget. Tudomásunk szerint Suker a mai napig nem határolódott el akkori nyilatkozatától" - idézte a közleményt a vajdasági Magyar Szó. Linta hozzátette, Suker nem érdemli meg a támogatást addig, amíg támogatja az usztasaideológiát.

A szerb szövetség múlt szombaton ismét tanácskozott, és végül se igen, se nemet nem mondva egy salamoninak vélt döntést hozott. „Nem áruljuk el, hogy támogatjuk Sukert vagy sem. Ezzel a szövetségünk profi hozzáállását kívánja bebizonyítani, és egy ilyen fontos kérdéssel kapcsolatban kizárja annak lehetőségét, hogy bármilyen vitát generáljon a médiában" - állt a szerb szövetség közleményében.

Kétszeres aranycipős

A többi pályázó közül egyetlen komoly futballmúlttal rendelkezőt találni: a portugál Fernando Gomes 1987-ben BEK-et nyert a Portóval, 1983-ban és 1985-ben európai Aranycipőt nyert, a válogatottban 48 alkalommal lépett pályára.

Yngve Hallén, a norvég, Trefor Lloyd Hughes, a walesi, Campbell Ogilvie, a skót, Geir Thorsteinsson, az izlandi szövetség elnökeként, míg Servet Yardimci török alelnökként pályázik.

Választ az UEFA

Lejáró mandátumok: Senes Erzik (Törökország), Angel María Villar (Spanyolország), Hrihorij Szurkisz (Ukrajna), Szergej Furszenko (Oroszország), Peter Gilliéron (Svájc), Boriszlav Mihajlov (Bulgária), Mircea Sandu (Románia).

A pályázók névsora:
Csányi Sándor (Magyarország), Peter Gilliéron (Svájc), Fernando Gomes (Portugália), Yngve Hallèn (Norvégia), Trefor Lloyd Hughes (Wales), Boriszlav Mihajlov (Bulgária), Campbell Ogilvie (Skócia), Davor Suker (Horvátország), Hrihorij Szurkisz (Ukrajna), Geir Thorsteinsson (Izland), Angel María Villar (Spanyolország), Servet Yardimci (Törökország).