Vágólapra másolva!
A szokatlanul enyhe tél, a hóhiány ellenére is megrendezik Alaszkában a világ legkeményebb kutyaszánversenyét, az Iditarodot.

Az ember és állat számára egyaránt nagy megpróbáltatást jelentő versenyre idén 78-an neveztek be szerte a nagyvilágból, a tavalyinál kilenccel többen, köztük hat volt bajnok.

Az 1800 kilométeres futam résztvevői és 16-16 szánhúzó kutyáik szombaton az állam legnagyobb városában, Anchorage-ban mutatkoztak be a hivatalos megnyitón, de a versengés valójában hétfőn a második legnagyobb alaszkai városban, Fairbanksben veszi kezdetét.

Mesterséges havat is használnak

Eredetileg, a hagyományokhoz híven idén is a Nenana nevű városkában lett volna a start, ám a klímaváltozás, a globális felmelegedés miatt idén az állam nagy területei maradtak hó nélkül. Anchorage-ban mesterséges hóból építettek pályát a szombati bemutatkozásra a város Negyedik sugárútján.

A legfiatalabb versenyző 18, a legidősebb 61 éves, a szánhajtók egyharmada nő. Részt vesz a futamon a svájci Martin Buser is, aki már négyszer megnyerte a versenyt.

Kilenc nap alatt is célba lehet érni

A legjobbak már kilenc nap múlva célba érhetnek, a többieket azonban két hét múlva várják a finisnél és akadhat olyan is, aki egyáltalán nem jut el a Nome nevű városkáig.

Idén minden korábbinál nagyobb összeget, 725 ezer dollárt osztanak szét a díjazottak között, a győztes 70 ezer dollárt és egy kisteherautót kap.

Az 1973 óta megrendezett verseny történetében második alkalommal indul a futam Fairbanksből a hóhiány miatt.

A versenyt az 1925-ös úgynevezett szérumfutam emlékére rendezik meg. Akkor 20 kutyaszán egymást váltva juttatott el oltóanyagot az isten háta mögötti Noméba, hogy megmentse az őslakosok gyermekeit egy diftériajárványtól.