Vágólapra másolva!
A korábban a Debrecenben játszó Demjén Gáborral és Csorba Szabolccsal a soraiban, Kottán Györggyel a kispadon várja az Abahani Limited a bangladesi bajnokság rajtját. Illés Gyula is majdnem odaigazolt, de nem bírta a körülményeket, ezért hazajött a világ egyik legszegényebb országából. A magyar játékosok egyelőre azt sem tudják, mikor kezdődik a bajnokság, de amúgy is csak ugródeszkának tartják a bangladesi szereplést: a nagyobb fizetéssel kecsegtető Kínába vagy Indiába vágynak.

Az idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a bangladesi profi focibajnokságot, és két magyar játékosnak, valamint egy magyar edzőnek is szurkolhatunk. Ráadásul abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy elég egyetlen csapat sorsát nyomon követni: a tavalyi ezüstérmes Abahani Limitedben játszik az egykori debreceni Demjén Gábor és Csorba Szabolcs is, edzőjük pedig a magyar-osztrák kettős állampolgárságú Kottán György. Ő 2000 és 2003 között a bangladesi válogatott szövetségi kapitánya is volt, sőt 2003-ban megnyerte a csapattal a Dél-Ázsia Kupát.

Illés nem bírta

Eredetileg három magyar játékosa lett volna a fővárosi, dakkai klubnak, ám a korábban a Debrecenben szintén szerepelt Illés Gyula hiába utazott ki még januárban, hogy akklimatizálódjon, nem tudta megszokni az ottani körülményeket, ezért hazajött, és az NB II-es Siófokhoz igazolt.


Üdv Bangladesből - írta ki nemrég Facebook-oldalára a fotó mellé Illés (balra), aki Csordással készítette ezt a szelfit odakint Forrás: Facebook/Illés Gyula

"A körülményeket és az anyagiakat tekintve sem azzal szembesültem, amit itthon felvázoltak. Abból szinte semmi nem valósult meg. Nem éreztem jól magam, mást kaptam, mint amit vártam, ezért hazajöttem" - mondta nemrég a Rangado.hu-nak Illés.

Mivel nincs minden sarkon térerő és internet, így hetekbe telt, de sikerült elérnünk Bangladesben a másik két magyar játékost, akik saját bevallásuk szerint időnként szintén meglepődve pislognak a világ egyik legszegényebb országában, de egyelőre maradnak Dél-Ázsiában.

Riksára fel!

Magyarországon durván 90 ezer négyzetkilométeren él 10 millió ember, a bangladesiek alig másfélszer nagyobb területen zsúfolódnak össze 150 millióan. Érthető, hogy Csorba Szabolcs is a népsűrűséggel kezdte, amikor az ott tapasztaltakról kérdeztük: "Óriási a forgalom éjjel-nappal" - mondta az Origónak.

Dakkai életkép - a fotót a magyar játékosoktól kaptuk Forrás: Origo

"Számomra a szegénység a legmegdöbbentőbb, rengeteg kisgyermeket látok az utcán nap mint nap. Persze itt is vannak óriási bevásárlóközpontok, elegáns éttermek és kávézók" – tette hozzá a korábban Nyíregyházán, Pakson és Balmazújvárosban is megfordult 23 éves játékos.

2007 óta van profi bajnokság

A főváros, Dakka legnagyobb klubját, az Abahani Limitedet 1975-ben alapították. A profi bangladesi bajnokságot 2007-ben rendezték meg először, az Abahani egyből megnyerte, később még háromszor végzett az első helyen (2009, 2010, 2012), tavaly pedig ezüstérmes lett. A kupasorozatot, az úgynevezett Federation Kupát kilencszer nyerte meg (1982, 1984, 1985, 1986, 1988, 1997, 1999, 2000, 2010), 2011-ben pedig a Szuperkupát is elhódította. Hazai mérkőzéseit a Bangabandhu Nemzeti Stadionban játssza, amely 36 ezer néző befogadására alkalmas. A bangladesi szövetséget 1972-ben alapították, a FIFA 1976-ben vette fel a tagjai közé.
Az Abahani stadionja. 2009-ben telt ház előtt rendezték a Mohammedan Sporting elleni Szuperkupa-meccset, akkor még 55 ezer férőhelyes volt. Forrás: AFP/Munir Uz Zaman

"Nagyon megdöbbentő volt látni, hogy emberek az utcán élnek, ott nevelik fel a gyerekeiket" - ezt már Demjén Gábor mondta, aki játszott korábban a Sopron, a Videoton, az Újpest, a Nyíregyháza, a Pécs és a Balmazújváros csapatában is. "Igaz, hogy a világ legszegényebb országába igazoltam, de a foci mindenhol ugyanolyan. Emellett egy új impulzust kaptam egy új környezetben, és egy új kultúrát ismerek meg. Ugródeszkának fogom fel az egészet" - válaszolta arra a kérdésre, hogy mi visz rá egy magyar focistát arra, hogy Bangladesbe igazoljon.

A cél: Kína vagy India

Hasonló megfontolásból hagyta itt Magyarországot Csorba Szabolcs is, és utazott több mint 6500 kilométert. Azt mondta, tisztában volt azzal, hogy nem egy topligába igazol, viszont anyagilag a magyar bajnoksághoz képest is kedvező ajánlatot kapott. "Szem előtt tartottuk, hogy közelebb kerülünk azokhoz az országokhoz, például Indiához és Kínához, ahol óriási összegekért lehet manapság focizni, és egy jól sikerült szezon után akár szerencsénk is lehet" - magyarázta Csorba, majd hozzátette, kihívásnak és kalandnak is tekinti a bangladesi időszakot, mert nemcsak országot, de földrészt és kultúrát is váltott.

A zuhanyzóban sem lehet meztelenkedni

Kottán György már korábban azt nyilatkozta, hogy a magyar játékosoknak meg kell barátkozniuk az ottani szokásokkal, hogy helyesen viselkedjenek bizonyos szituációkban, hiszen egy muszlim országról van szó, ahol nem tehet meg az ember mindent, ami esetleg egy másik kultúrában természetes lenne.

Zinedine Zidane 2006-ban népszerűsítette a labdarúgást Bangladesben Forrás: AFP/Farjana K. Godhuly

Csorba Szabolcs szerint viszonylag gyorsan sikerült alkalmazkodniuk. "A helyi szokásokat hamar átvettük. Fontos volt, hogy nem lehetünk meztelenek a csapattársak előtt, legyen szó az öltözőben az átöltözésről vagy akár a zuhanyzásról. A meccs előtt a közös megbeszélés után egy imám beszél, illetve közvetlenül a meccs előtt is imádkozik a csapat."

Demjén Gábor is a sok imádkozást emelte ki, és azt, hogy az öltözőben el kell magukat takarni egy törülközővel. "A legfurcsább az, hogy nem használnak evőeszközt, kézzel esznek, mégpedig szigorúan jobb kézzel" – mondta a 28 éves focista, utalva arra, hogy a muszlim országokban a tisztátalan dolgokat mind bal kézzel végzik. Például ballal törlik ki a feneküket, a nagy szegénység miatt gyakran vizes kézzel, így például a piacon is tiszteletlenségnek számít, ha nem jobb kézzel nyúl valaki az áru felé.

A szélsőséges időjárás miatt sűrű a program

Kottán György korábban azt mondta a Rangado.hu-nak, hogy a bangladesi bajnokság egyik legnagyobb problémája a szélsőséges időjárás. Egy szezon fél évig tart, ezalatt lepörgetik az oda-vissza meccseket. Szinte mindennap vannak mérkőzések, és egy-egy csapatra minden harmadik-negyedik nap vár egy bajnoki.

Focimeccs Bangladesben monszunban Forrás: AFP/Munir Uz Zaman

"Ez kicsit sűrű program, de sajnos alkalmazkodni kell az időjáráshoz. Most van a száraz évszak, azért lesz vége a bajnokságnak júniusban, mert akkor jön a monszun. Szerencsés esetben abban az időszakban is lehet játszani, de előfordul, hogy csak vízipólózni lehetne a pályán, mert bokáig ér a víz. Ha elmegy a monszun, megint kitalálnak valamilyen nemzetközi vagy hazai tornát" – mondta Kottán.

Mikor kezdődik a bajnokság? Fogalmunk sincs!

Próbáltuk megkeresni az interneten, hogy mikor kezdődik a bajnokság, de sehol sem találtunk pontos időpontot, egy helyen még olyat is láttunk, hogy "valamikor februárban", de Márkus Gyulától, a bangladesi magyar játékosok menedzserétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy még ők sem tudják. Szerinte csak valamikor márciusban. "Ott így mennek a dolgok" - jegyezte meg.

Csorba szerint az időjárás egyelőre kellemes, 20-24 fok van, játszottak már az úgynevezett Federation Kupában meccset, itt Csorba lőtte mindkét gólt a Farashganj SC ellen 2-0-ra megnyert találkozón, a helyi lap is tekintélyes cikket közölt róla. "Mire elkezdődik a bajnokság, akár 30-40 fok is lehet, akkor már nemcsak az ellenféllel, a nagy meleggel is meg kell küzdenünk" - mondta az Origónak a magyar focista.

Csorba Szabolcs egy bangladesi újságban Forrás: Origo

Csorba a néhány edző- és két kupameccs után a játék színvonalát az NB I alsóházához vagy egy erősebb NB II-es bajnoksághoz tudná hasonlítani, viszont jóval magasabb a nézőszám, mint Magyarországon. "Voltunk válogatott mérkőzésen, 60 ezren lehettek a nézők. Fantasztikus volt a hangulat" - mondta Csorba. Demjén Gábor hozzátette: "Ha csak feleennyien kijönnek a bajnokikra, már öröm lesz itt játszani."