Vágólapra másolva!
Borkai Zsolt, Győr polgármestere siralmasnak látja a Győri ETO labdarúgócsapatának helyzetét, szerinte még az is kérdéses, hogy egyáltalán megmarad-e a klub.

"Jelenleg az a tét, hogy lesz-e ETO egyáltalán" - kezdte a Kisalföldnek adott interjút Borkai Zsolt, miután a héten eldőlt, hogy jövőre biztosan nem indul az NB I-ben az ETO. Sokan a győri önkormányzattól várják, hogy megmentse a klubot.

"Az önkormányzat nem teheti meg, mert közpénz ilyen célra nem fordítható. Az MLSZ versenykiírása ugyan lehetővé teszi, hogy az ETO Futsal Club átvegye az ETO FC utánpótláscsapatait, hogy tovább működhessen az akadémia, de ehhez előtte rendezni kell az ETO FC Kft. köztartozását, ami jelenleg 135 millió forint, de minden hónapban milliókkal növekszik, a ki nem fizetett bérek járulékával."

Meg is szűnhet az ETO Fotó: Polyák Attila - Origo

Borkai szerint a legnagyobb gondot az jelenti, most nincs, aki kifizesse ezt az összeget. A Magyar Labdarúgó Szövetség próbált segíteni úgy, hogy az NB I-es csapatoknak járó szponzori pénzekből megelőlegezte volna az ETO-nak, de nem minden első osztályú klub támogatta ezt a megoldást. "Szó volt arról, hogy az MLSZ kifizeti ezt a tartozást, de ez sem történt meg. A futsal club banki hitelt szeretett volna felvenni, ám a bank az utolsó pillanatban visszalépett. Jelenleg itt tartunk. A huszonkettes csapdája" - mondta a polgármester.

Borkai szerint mindenki fél, retteg ebben az országban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Arra a kérdésre, hogy miért nem segít senki az ETO-n, Borkai úgy felelt, hogy azért, mert egy ilyen országban élünk. "Mindenki retteg, fél, fázik a döntésektől, hátha belekeveredik valamibe. Senki nem meri a felelősséget vállalni, nehogy negatívan kerüljön ki a történetből. Kívülről ugyan sokan szurkolnak azért, hogy maradjon meg az ETO, de attól félnek, hogy rosszat tesznek, és akkor lecsapnak rájuk, ugyanis ezt tapasztalták az elmúlt időszakban. Egy hónapja minden energiámmal a klub megmentésén dolgozom, de most úgy látom, nem lehet egyről a kettőre jutni."

Így történt

Az ETO FC akkor került nehéz helyzetbe, amikor az egyesületet tulajdonló Quaestor-csoport egyik cége öncsődöt jelentett. A Győri ETO FC Kft. ez után csődvédelmet kért, majd az események hatására a csapat főszponzora, az Audi Hungaria Motor Kft. azonnali hatállyal felbontotta a klubbal kötött együttműködési megállapodását. Február óta nem kapott fizetést senki a klubnál. Szó volt arról, hogy a kluboknak járó szponzorpénzből fizetné ki a Győri ETO köztartozását az MLSZ, de ehhez az NB I-es klubok engedélyére is szükség lett volna. Néhány csapat támogatta a javaslatot, mások még gondolkodnak rajta, de volt egy klub, amely csípőből elutasította.