Meghalt a legendás brazilverő focista

PORTRAIT FOOTBALL HORIZONTAL
Uruguayan former footballer Alcides Ghiggia, member of the national team that won the 1950 World Cup at Maracana stadium in Rio de Janeiro, Brazil, poses May 14, 2010 at the Football Museum in Montevideo, in front of a huge print depicting the Maracana stadium packed with fans during the Brazil vs Uruguay final. Ghiggia scored the second and decisive goal that gave the victory to Uruguay against all odds and cimented the legend of the "Maracanazo" among the Uruguayans of several generations. AFP PHOTO/PANTA ASTIAZARAN
Vágólapra másolva!
Elhunyt Alcides Edgardo Ghiggia, az uruguayiak legendás futballistája, aki a győztes gólt szerezte a brazilok ellen az 1950-es világbajnokság utolsó, döntőnek tekinthető mérkőzésén.

Az El País című újság tudósítása szerint a 88 éves sportembert csütörtökön -

éppen az emlékezetes mérkőzés 65. évfordulóján - érte a halál, szívinfarktust kapott.


Az 1950-es vb-fináléban - amely nem igazi döntő, hanem a csoportgyőztesek négyes körmérkőzésének utolsó felvonása volt - elszenvedett vereséget a mai napig a brazil futball legnagyobb kudarcaként tartják számon - csak a németek elleni tavalyi vb-elődöntős 1-7-et hasonlítják hozzá.

Ghiggia az 1950-es meccsel a háttérben Forrás: AFP/Panta Astiazaran

Ghiggia 1-1-es állásnál, tíz perccel a lefújás előtt talált be a kapuba a riói Maracana Stadionban, ahol 200 ezer szurkoló biztatta a hazaiakat. "Csak három ember tudta elnémítani a Maracanát. II. János Pál pápa, Frank Sinatra és én" - mondta egyszer a híres találatról.

Az emlékezetes gól:

Az uruguayi-olasz kettős állampolgár jobbszélső - aki az akkori válogatott utolsó élő tagja volt - 1953 és 1962 között az AS Romában és az AC Milanban játszott, és az olasz nemzeti együttesben is pályára lépett.