Csak egy magyar volt boldog a román meccs után

Guzmics Richárd
Budapest, 2015. szeptember 4. A román Dragos Grigore (b) és Ovidiu Hoban (b3), valamint Kádár Tamás (b2) és Guzmics Richárd a Magyarország - Románia labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen Budapesten, a Groupama Arénában 2015. szeptember 4-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Ha kikapunk, akkor minden játékos lógó orral sajnálkozik, győzelem esetén már azon gondolkodnánk, melyik válogatott lenne a legideálisabb csoportellenfél a foci-Eb-n, a 0-0 azonban valahogy semmilyen komoly érzelmet nem hozott ki a magyar játékosokból. A románok elleni Eb-selejtező után egy boldog játékossal azért találkoztunk: Guzmics Richárd roppant büszke, hogy két évvel a bukaresti kapitális hibája után újra bizonyíthatott. És bizonyított is.

Guzmics Richárd soha nem felejti el 2013. szeptember 6-át. Az akkor még a Haladásban futballozó védő bekerült a bukaresti katlanban pályára lépő magyar válogatott kezdőcsapatába, de

85 másodperc után már a fejét fogta.

Eladta a labdát a félpályánál, Marica pedig előbb megkerülte, majd lazán a bal alsóba gurított a 16-os vonaláról.

A hátvéd ezek után a kritikák kereszttüzébe került, a hibájából a kegyetlen internetes trollok külön szót alkottak (guzmicsolás), és hetekig, hónapokig az eladott labdáján csámcsogtak. Ő lett a bűnbak.

Az idő Guzmicsot igazolta: ő benne van a magyar keretben, Marica viszont kikerült a románból Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A jó képességű és felépítésű futballista azonban megpróbálta magát teljesen újjáépíteni,

ami olyannyira sikerült, hogy a Haladástól megvette a lengyel Wisla Kraków. A legutóbb ötödik helyen végzett lengyel csapatban stabil kezdő lett, a nevét pedig megtanulták, de nem a hibái, hanem a jó játéka miatt. A lengyel klubnál a hónap játékosának is megválasztották, de a forduló álomcsapatában is szerepelt.

- nyilatkozta a 0-0-ra végződött magyar-román meccs után Guzmics Richárd, aki nem szokványos körülmények között került pályára.

A 24. percben megsérült a legjobb magyar védő, Juhász Roland, így Guzmicsnak melegítés nélkül, azonnal ott kellett teremnie Király Gábor kapuja előtt. "Örülök, hogy ez egy olyan meccsen sikerült, amely a magyar nézők számára nagyon fontos volt.

Ezt végrehajtani nagyon nehéz feladat, de én ezt inkább egy nagy lehetőségnek tartottam."

Nehéz dolog csereként beállni egy belső védőnek Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A hátvéd nem tagadja, hogy élénken él benne az, ami Bukarestben történt. "Próbáltam kijavítani azt, ami két éve történt. Bízom benne, hogy a szurkolóknak nem okoztam csalódást, nagyon figyeltem rá, hogy minden egyes párharcból győztesen jöjjek ki."

Pedig

tisztában volt vele, hogy lehettek olyanok, akik csak legyintettek a neve hallatán,

amikor az oldalvonal mellett bevetésre várt: "Aki látott engem, gondolom, picit húzta a száját az elején, de remélem, hogy utána sikerült neki bizonyítanom."

Huszonnyolc éves korára érettebb lett, és az is a segítségére volt, hogy a lengyel bajnokságban - szemben az NB I-gyel - nem pár száz lézengő néző előtt kell hétről hétre bizonyítania. "Lengyelországban teljesen más körülmények között, 15-20, de akár 30 ezer ember előtt játszunk. Ezt sikerült megszoknom, így most másképp léptem pályára" - ismerte el.

A lengyel bajnokság manapság a magyar focisták egyik kedvenc helye,

a góllövőlistát vezető Legia Warszava-csatárt, Nikolics Nemanját ma már minden lengyel futballdrukker ismeri, de van egy olyan csapat is, a Lech Poznan, amelyben három magyar is szerepel: Lovrencsics Gergő, Kádár Tamás és Holman Dávid.

A románok elleni ominózus 24. percben Guzmics épp Kádár mellé állhatott be a védelem tengelyében.

- viccelődött a játékos, aki attól sem volt messze, hogy igazi hőssé váljon a magyar szurkolók szemében. Az 50. percben Dzsudzsák Balázs bal oldali beadása után Guzmics fejelt, és centik kellettek csak ahhoz, hogy gólt szerezzen. Mint mondja, kissé meglökték, ezért nem tudta úgy irányítani a labdát, ahogyan tervezte, és az álmai netovábbja lett volna, ha az ő góljával nyernek a magyarok.

Kádár Tamással lassan már lengyelül is kommunikálhatnak Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Most azonban, hogy Juhász Roland kidőlt, Guzmics Észak-Írország ellen szinte biztosan a kezdőcsapatba kerül. A védő ma már nevetni is tud azon, hogy

a rosszmájúak szerint Bernd Storck vezetőedző talán csak azért nem állította a kezdőbe, nehogy a 2. percben ismét bakizzon.

"Állok elébe annak, hogy kezdőként szerepeljek majd Belfastban. De továbbra is úgy gondolom, egy belső védő számára csereként beállni nehezebb, mint ha vele kezdődik az összeállítás már a kezdő sípszó után, így pénteken nehezebb dolgom volt, mint amilyen hétfőn lehet."

A reményeit pedig végezetül nagyon egyszerűen megfogalmazta: "Szeretném, ha a következő mérkőzéseken ki tudnánk harcolni az Eb-részvételt."

További nyilatkozatok

Tőzsér Dániel: "A mérkőzés képe alapján a döntetlen teljesen elfogadható, de ha a csapatból mindenki teljesen fitt állapotban lett volna, akkor nyerhettünk volna, ez esetben több bátorságunk, több vállalkozókedvünk lett volna. Bernd Storck azt kérte, hogy nagyon figyeljünk oda a biztonságra, én úgy gondolom, hogy hátul a stabilitással nem is volt semmi gond. Büszke vagyok a mai estére, de úgy gondolom, ha egy hónappal később rendezik ezt a meccset, akkor több esélyünk lett volna a győzelemre. Van bennem hiányérzet, de nem vagyok elkeseredve, hiszen nem kaptunk ki. Az északírek ellen nem lesz könnyű dolgunk, mert Juhász Roland megsérült, én pedig sárga lapok miatt nem szerepelhetek, jó hír viszont, hogy visszatérhet Gera Zoltán. Megpróbáljuk megnyerni a mérkőzést, a célunk, hogy elérjük a második helyet, noha a selejtezősorozat elején a célkitűzés a harmadik hely volt, ami jelenleg meg is van."

Király Gábor: "Értékes pontot szereztünk, hiszen Románia előttünk van a csoportban és a világranglistán is, ráadásul gólt sem kaptunk. Munkában, erőben egyértelműen kitettek magukért a srácok, igaz, játékban még van mit fejlődni. Nyílt volt a küzdelem, de nem lehetett fejjel a falnak menni, hátul ezért stabilnak kellett maradnunk. Néha ezért mindkét csapat talán túl óvatos is volt, de voltak helyzeteink, és ez a lényeg. Okosan próbáltak a románok játszani, de a védelmünk mindig jól zárt. Ez volt az első válogatott meccsem Haladás-játékosként, és lám, egyből nem kaptam gólt.

Leandro, egy háromcentis sebbel a fején: "Még észre sem vettem ezt, a meccs közben az adrenalin miatt fel sem tűnnek az ilyenek. Van, hogy meccs után látom csak, hogy rúgást kaptam például a lábomra, de ez benne van a játékban. Hogy közelebb kerültünk-e az Eb-hez? Hétfőn okosabbak leszünk."