Halál, botrány, köd és másnaposság - ilyen az angol futballkarácsony

Bolton-szurkolók karácsonyi hangulatban, foci, télapó, mikulás, karácsony, Boxing Day
Bolton Wanderers' fans wearing fancy dress in the crowd during the English Premier League football match between Sunderland and Bolton Wanderers at the Stadium of Light, Sunderland, north-east England, on December 18, 2010. AFP PHOTO/GRAHAM STUART
Vágólapra másolva!
Amióta szervezett bajnokságról beszélünk, Nagy-Britanniában a labdarúgás legalább annyira hozzátartozik a karácsonyhoz, mint az uralkodó ünnepi beszéde vagy a pulykasült. 1889-től közel hetven éven át karácsony első napja számított a családi futballünnepnek, az utóbbi évtizedekben pedig karácsony másnapja (Boxing Day), azaz december 26-a a fő sportnap. De miért alakult így?

Az angol focibajnokságban egészen az 1950-es évekig rendeztek egy fordulót karácsony első napján, december 25-én. A magyarázat igazán egyszerű: a karácsony a ritka munkaszüneti napok egyike volt, így míg az anya az ebédet vagy vacsorát készítette, addig a többiek magukra öltötték a friss ajándékként kapott pulóvert, kabátot és sálat, és elindultak a stadionokba.

Nem volt még tévé, amiért érdemes lett volna a kanapén heverni, a szórakozást a labdarúgás jelentette. Így vált a viktoriánus éra utolsó éveiben tradícióvá a december 25-ei, majd később a 26-ai meccsre járás. (Utóbbi a Boxing Day, melynek nincs köze a bokszhoz, csak a dobozokhoz, de a név pontos eredete nem tisztázott.)

Karácsonyi hangulat egy angol futballpályán Forrás: AFP/Glyn Kirk


Az első karácsonyi mérkőzésekről 1888-ból maradtak fenn emlékek, akkor az Everton egyenesen triplázott: 25-én kettő, 26-án egy meccset játszott. Először a Lancashire-kupában 3-2-re verte a Blackburn Park Road csapatát, majd délután egy bemutató mérkőzésen 3-0-ra nyert az Ulster FC ellen, másnap pedig egy jégesővel tarkított meccsen gól nélküli döntetlent ért el a szintén liverpooli Bootle FC ellen.

Az első december 25-ei bajnoki meccsre 1889-ben került sor.

A címvédő Preston North End az Aston Villát fogadta, és bár a vendégek 2-1-re vezettek, Nick Ross mesterhármasával a hazaiak nyertek. A meccset 9000 néző látta a helyszínen, ami akkoriban nagyon komoly létszámnak számított.

1890: botrány Blackburnben

Egy évvel később botrányba fulladt egy karácsonyi bajnoki, a Blackburn Rovers ugyanis tartalékolni akart a másnapi, Wolverhampton elleni meccsre, így a tartalékcsapatát küldte pályára a Darwen ellen. A rivális emiatt sértettségében jelezte, nem hajlandó lejátszani a meccset, mire a feldühödött tömeg megrongálta a lelátót, majd a pályára tódulva összetörte a kapukat.

A tömegközlekedés hiánya miatt egy időben gyakorivá váltak a városi derbik, majd az oda-vissza vágó jellegű páros csaták, hogy mindkét csapat szurkolótáborának ugyanannyit kelljen utaznia. Így fordulhatott elő 1908-ban, hogy a Manchester City december 25-én, majd 26-án is 2-1-re győzött a Chelsea ellen.

Életre-halálra

1909. december 25-én Skóciában tragédiával végződött a Partick Thistle-Hibernian mérkőzés. A hazaiak pályáját vastag jég borította, de ez akkoriban még nem számított mérkőzéshalasztó tényezőnek. Egy összecsapás végén a vendégek válogatott védője, James Main óriásit esett, és súlyos zúzódásokat szenvedett.

Main csak a Partick által 3-1-re megnyert meccs másnapján ment orvoshoz. Kiderült, hogy az esésnél megrepedt a vastagbele. Azonnal megműtötték, de nem tudták megmenteni az életét, december 29-én, 23 éves korában meghalt.

Christmas Truce: futball a háborúban

Katonák levelei és korabeli újságcikkek tanúskodnak arról, hogy az első világháborúban, 1914 karácsonyán a fronton több helyen letették a fegyvert az egymással szemben álló felek, kiléptek a lövészárkokból, és a senki földjén találkozva futballoztak egymással. A feljegyzések szerint a németek 3-2-es győzelmet arattak.

"A labda a német oldalról jött, és azt hiszem, több százan vettünk részt a játékban. Mindenki élvezte a dolgot: nem volt játékvezető, az eredmény sem számított" – emlékezett vissza 1983-ban az egyik résztvevő, Ernie Williams.

"Karácsony napján a németek feltartott kézzel előjöttek a lövészárokból, a társaink azonnal követték a példájukat. Találkoztunk a senki földjén, egész nap barátkoztunk, élelmiszert, cigarettát és ajándéktárgyakat cseréltünk. A németek azt mondták, fáradtak és szeretnék, ha véget érne a háború. A skótok dudaszóval mulatoztak, és futballoztunk is, ebben a német katonák is részt vettek" – mesélte élményeit Frank Naden főtörzsőrmester.

Nők a pályán

Az első világháború éveiben elmaradt az angol bajnoki idény, de a sportág rajongói nem maradtak mérkőzés nélkül. A prestoni gépgyár női dolgozói Dick, Kerr's Ladies FC néven futballcsapatot hoztak létre Alice Kell vezetésével, és 1917 karácsonyán kihívták az Arundel Coulthard Factory csapatát.

"A Dick, Kerr's Ladies FC-t nem gyötörte a lámpaláz,

írta a Daily Post a 4-0-s győzelemmel befejeződött összecsapásról. A meccset tízezer néző látta, a 488 fontnyi bevételt a helyi kórház kapta.

A Dick, Kerr's Ladies FC női csapata Forrás: Wikipedia


Akadnak nagyon vicces történetek is a hőskorból. 1931 karácsonyán a Clapton Orient (a mostani Leyton Orient jogelődje) játékosai

olyan másnaposan léptek pályára, hogy esélyük sem volt a győzelemre a Bournemouth ellen.

Szenteste ugyanis együtt ünnepeltek, és a menedzsertől kapott hordó sörtől alaposan berúgtak.

Ted Crawford csatár később úgy emlékezett vissza a mérkőzésre, hogy minden egyes fejeléskor két labdát látott, és egyszer össze is esett a pályán. Ennek fényében nemcsak az a csoda, hogy a meccset mindössze 2-1-re veszítette el a csapat, de az is, hogy másnap Bournemouth-ban sikerült 1-0-ra nyernie.

Köd előttem

1937 karácsonyán sűrű köd lepte be a brit szigeteket, a legtöbb aznapi mérkőzést el is kellett halasztani. A Stamford Bridge-en a Chelsea-Charlton meccset elkezdték, de 1-1-es állásnál a második félidőre olyan sűrű ködlepel ereszkedett a pályára, hogy semmit sem lehetett látni.

A Charlton kapusa, Sam Bartram egyre inkább szem elől veszítette a társakat. Egy idő után fel-alá kellett járkálni a gólvonalon, hogy ne gémberedjen el teljesen, de

még ekkor sem tűnt fel neki, hogy hosszú ideje senkit sem látott.

Feltételezte, hogy a meccs a másik kapunál zajlik. Egyszer csak egy rendőr bukkant fel a kapuja előtt.

– közölte vele a rendőr.

Angliában nem ritka jelenség a köd Forrás: Fourfourtwo.com


Bartram később visszaemlékezésében azt írta, alig talált be az öltözőbe, ahol a csapattársak már megfürödve, civil ruhában várták, és a történetet hallva vonaglottak a röhögéstől.

Háborús hiányzások

A második világháború alatt, amikor sok futballista a hadseregben szolgált, sokkal lazább szabályok szerint zajlott a bajnokság. Így fordulhatott elő 1940 karácsonyán, hogy két válogatott játékos is

két meccset játszott egyetlen napon, két különböző csapatban.

Len Shackleton reggel a Bradford Park Avenue színeiben a Leeds ellen lépett pályára, délután pedig a Bradford City mezében már a Huddersfield ellen futballozott. Tommy Lawton az Everton és a Tranmere játékosaként a Liverpool és a Crewe ellen szerepelt.

"A Tranmere játékosai bejöttek az öltözőbe, és azt mondták,

két emberrel kevesebben vannak, nem tudna-e valaki játszani.

Azonnal jelentkeztem, hogy kisegítem őket" – emlékezett vissza később Lawton.

Ezen a napon Norwichban is történelmi mérkőzést játszottak: a vendég Brighton & Hove Albion csupán öt játékossal tudott elutazni a bajnokira, de

néhány szurkolóval és a hazaiak tartalékjátékosaival kiegészülve vállalta a meccset.

Csak sajnos 18-0-ra kikapott.

Búcsú december 25-től

1957-ben még 38 ligameccset vívtak december 25-én, aztán a karácsonyi mérkőzések száma drasztikusan csökkenni kezdett, nagyrészt a tömegközlekedés hiánya miatt, és azért, hogy a szurkolók az ünnepen otthon maradjanak.

A havas pálya sem jelenhetett gondot Forrás: Daily Mail


1959. december 25-én már csak két bajnokit játszottak, a Division One-ban a Blackburn 1-0-ra verte a Blackpoolt, a Division Three-ben a Coventry 5-3-ra győzött a Wrexham ellen. A következő, egyben utolsó 25-ei angol bajnokira 1965-ben került sor (Blackpool-Blackburn Rovers 4-2). Skóciában egészen 1976-ig kitartottak, akkor a Clydebank döntetlent játszott a St. Mirrennel, míg az Alloa legyőzte a Cowdenbeath-t.

Tíz mérkőzésen 66 gól

1957-ben fordult elő utoljára az angol élvonalban, hogy karácsony első és második napján is forduló volt, azóta a hagyomány csupán a Boxing Dayre korlátozódik. Az idősebbek azóta is csettintenek, ha 1963. december 26-ra gondolnak, amikor 39 ligameccsen 157 gól született.

Ezen a napon az élvonal is rekordot döntött, hiszen

a teljes forduló tíz összecsapásán 66-szor zörrentek meg a hálók.

Bolton-szurkolók karácsonyi hangulatban Forrás: AFP/Graham Stuart


Az eredménysor egészen elképesztő: Blackpool-Chelsea 1-5, Burnley-Manchester United 6-1, Fulham-Ipswich Town 10-1, Leicester City-Everton 2-0, Liverpool-Stoke City 6-1, Nottingham Forest-Sheffield United 3-3, West Bromwich Albion-Tottenham Hotspur 4-4, Sheffield Wednesday-Bolton Wanderers 3-0, Wolverhampton Wanderers-Aston Villa 3-3, West Ham United-Blackburn Rovers 2-8.

A Fulham 10-1-es diadala az Ipswich ellen több szempontból is figyelemre méltó: a Fulham azóta sem nyert ilyen nagy különbséggel, az Ipswichnek pedig ez a története legnagyobb veresége. A legkülönlegesebb azonban az volt, hogy két nappal később, december 28-án fordított pályaválasztással ismét egymásnak feszült a két csapat, és akkor az Ipswich győzött 4-2-re.

Három emlékezetes Boxing Day-meccs

1979: Sheffield Wednesday-Sheffield United 4-0

A Wednesday hívei az 1979-es, harmadosztályban játszott meccset a mai napig is csak Karácsonyi Mészárlásként (Boxing Day Massacre) emlegetik. A találkozót 49 309-en látták a helyszínen, ez a mai napig rekord a harmadosztályban.

1991: Oldham Athletic-Manchester United 3-6

2007: Chelsea-Aston Villa 4-4

Az utóbbi évek egyik legmozgalmasabb karácsonyi bajnokiján a nyolc gól mellett volt három kiállítás, tizenegyes- és szabadrúgásgól és az utolsó percekben szerzett találat is.

Az idei Boxing Day programja

Angol Premier League, 18. forduló (december 26., szombat):

13.45: Stoke City - Manchester United
16.00: Swansea - West Bromwich Albion
16.00: Bournemouth - Crystal Palace
16.00: Tottenham Hotspur - Norwich City
16.00: Chelsea - Watford
16.00: Aston Villa - West Ham United
16.00: Liverpool - Leicester City
16.00: Manchester City - Sunderland
18.30: Newcastle United - Everton
20.45: Southampton - Arsenal